начало

Гражданите ще могат да водят дела по ЗОДОВ за вреди от действието на незаконни наредби Гражданите ще могат да водят дела по ЗОДОВ за вреди от действието на незаконни наредби

Права на собственика за разпореждане с имот с право на ползв

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Права на собственика за разпореждане с имот с право на ползв

Мнениеот alfiola61 » 03 Окт 2018, 16:26

В стара сграда живеят трима съсобственика в три апартамента. Върху апартамента на единия има учредено право на ползване. Къщата е стара и има предписание от общината за събаряне. Ползвателят не е съгласен. Възможно ли е собственикът, заедно с другите двама, да сключи договор за събаряне и строеж на нова сграда с инвеститор - без съгласието на ползвателя? Възможно ли е ползвателят да оспорва строежа и да има претенции?
alfiola61
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 03 Окт 2018, 16:17

Re: Права на собственика за разпореждане с имот с право на п

Мнениеот Melly » 03 Окт 2018, 18:23

alfiola61 написа:В стара сграда живеят трима съсобственика в три апартамента. Върху апартамента на единия има учредено право на ползване.
Къщата е стара и има предписание от общината за събаряне. Ползвателят не е съгласен - никой не го пита, ако предписанието е адресирано и до него.


alfiola61 написа:Възможно ли е собственикът, заедно с другите двама, да сключи договор за събаряне и строеж на нова сграда с инвеститор - без съгласието на ползвателя? Възможно ли е ползвателят да оспорва строежа и да има претенции?

На въпроса отговарям така: Първо съборете сградата, т.е. изпълнете предписанието. След това сключвайте договор (най-общо казано) за застрояване на имота с нова сграда.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител
 
Мнения: 7506
Регистриран на: 18 Окт 2007, 23:13
Местоположение: гр. София

Re: Права на собственика за разпореждане с имот с право на п

Мнениеот teogeo » 03 Окт 2018, 22:06

alfiola61 написа:В стара сграда живеят трима съсобственика в три апартамента. Върху апартамента на единия има учредено право на ползване. Къщата е стара и има предписание от общината за събаряне. Ползвателят не е съгласен. Възможно ли е собственикът, заедно с другите двама, да сключи договор за събаряне и строеж на нова сграда с инвеститор - без съгласието на ползвателя? Възможно ли е ползвателят да оспорва строежа и да има претенции?


Няма как да оспорва, защото с унищожаването на вещта (събарянето на сградата) ще се погаси и правото му на ползване. Така чл. 59, ал. 3 от ЗС.
Аватар
teogeo
Активен потребител
 
Мнения: 1409
Регистриран на: 15 Юли 2009, 22:28
Местоположение: Lovech,Ruse,Sevlievo


Назад към Общи дискусии


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта


cron