начало

Какво да правим, когато Законът за мерките срещу изпирането на пари се сблъска с GDPR Какво да правим, когато Законът за мерките срещу изпирането на пари се сблъска с GDPR

Задължения на съдебните деловодители

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Задължения на съдебните деловодители

Мнениеот emelan » 29 Май 2018, 15:36

Моля за мнение и информация - има ли срокове за съдебните деловодители за изпращане "своевременно" уведомления за постановени съдебни решения, определения... , когато същите подлежат на обжалване?
В длъжностната характеристика на съдебния деловодител пише /т.8 / :

"8.Да следи за своевременното връчване на книжата по делата, своевременно изготвя и изпраща уведомления за определения и решения, кореспонденция и съдебни документи и следи за изтичане на сроковете за обжалване."

Това "своевременно" обвързано ли е със срок, какъв е този срок и на какво правно основание?
Примерно - Решението е постановено на 01.03.2017 г, в какъв срок деловодителката трябва да го изпрати на страните по делото, до коя дата?

Не успях да се справя, моля за помощ!

Благодаря ви предварително!
С уважение.
emelan
Младши потребител
 
Мнения: 94
Регистриран на: 23 Май 2016, 22:50

Re: Задължения на съдебните деловодители

Мнениеот bvoykov » 30 Май 2018, 21:01

Аз намирам текст от Правилника за администрацията в съдилищата (ПАС) в лицето на чл. 86: "Най-късно на следващия ден след предаване на решеното дело от съдията докладчик съдебният служител изготвя и изпраща обявления на страните, за което прави отбелязване върху решението." Тук конкретно не се казва за актовете, които подлежат на обжалване, но не знам в каква връзка Ви притеснява, защото сроковете за обжалване текат от съобщаването им, а според мен най-често става със съобщение, връчено по реда на ГПК. Винаги може да отидете в деловодството на който и да е съд и да Ви връчат там препис от акта и да отразят, че Ви е съобщен тогава.
Ако решението действително е постановено миналата година, то вече би трябвало да е било изпратено на страните или съответно на техните съдебни адресати. Сроковете не са твърдо установени, поне на мен не ми е известно да са такива. Какъв е срокът е по-скоро може би фактически въпрос, като най-вероятно за най-натоварените съдилища той е по-дълъг, макар че е абсурдно да се бави една година връчването.
bvoykov
Потребител
 
Мнения: 212
Регистриран на: 06 Юни 2013, 17:43


Назад към Общи дискусии


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта


cron