начало

Митьо Очите и Миню Стайков превърнали болничната си стая в хранителен склад и аптека Митьо Очите и Миню Стайков превърнали болничната си стая в хранителен склад и аптека

Проблем с оптика

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Проблем с оптика

Мнениеот stoianovs » 04 Апр 2018, 13:15

Здравейте, да споделя семейният проблем.
Съпругата ми си поръча очила прогресив /за близо и далеч/ в една голяма верига оптики в началото на декември миналата година. Към края на декември и казаха, че очилата са готови и да отиде да си ги вземе. Още тогава се оказа, че с дясното стъкло има проблем /от средата на дясно вижда размазано/. Обясниха и че трябва очите и да свикнат с новите очила и да ги носи десетина дни. Очите не "свикнаха" и започна да получава главоболие и болки в очите. Между другото това и е трети чифт от този вид очила. Върна очилата с рекламация която беше приета и съпругата бе изпратена при техен специалист, който да и направи преглед на очите. По негови думи има разминаване /което е минимално - 0,25, но то може да зависи от моментно състояние на човека и от това дали е изморен и т.н./. Според тях всичко е изработено коректно и няма проблем, но съпругата не вижда добре, но ако иска да и направят нови очила. В това време обаче докато чака тяхното решение съпругата ми пуска жалба до КЗП, откъдето започва едно размотаване, та адреса за получаване бил сгрешен, та от КЗП щели да искат експерт от Министерство на здравеопазването и т.н вече над 2 месеца. От оптиката същевременно си променят решението по рекламацията като вече я отхвърлят като неоснователна.
Дайте съвет какво може да се направи. Първо - парите не са малко и второ - съпругата е без очила, мъчи се със старите.
stoianovs
Младши потребител
 
Мнения: 16
Регистриран на: 06 Мар 2008, 11:29

Re: Проблем с оптика

Мнениеот stoianovs » 11 Апр 2018, 12:27

Благодаря на всички за съветите :) , оппаа едва сега видях че няма нито един отговор. :(
stoianovs
Младши потребител
 
Мнения: 16
Регистриран на: 06 Мар 2008, 11:29

Re: Проблем с оптика

Мнениеот jhoro » 12 Апр 2018, 17:09

stoianovs написа:Благодаря на всички за съветите :) , оппаа едва сега видях че няма нито един отговор. :(

Здравейте! Припряност ли долавям? Минали са само 7 дни и вече се сърдим?

Ето Ви едно ... не точно отговор, по-скоро мнение по поставените въпроси.
Първо да уточня - очила ползвам от 10+ години, но подобни, комбинирани не съм ползвал никога. Принципно не харесвам комбинираните неща - хем едно, хем друго и накрая - нищо както трябва.
Казвате „от средата на дясно вижда размазано“ - това в горната половина (която е за далеч) или в долната? Или и в двете?
Очилата, с които съм в момента, са само за четене. Ако ги отдалеча от очите си - ясно се забелязва едно кръгло петно в средата, където диоптъра е най-силно изразен. Встрани увеличението е по-малко. Ясно има подобна тенденция - това не са единствените такива очила, които съм виждал.
За бюрокрацията ... не ми се говори!

Според мен - вземете отделни очила за близо (за четене) и за далеч. И най-добре - едни готови, съпругата ви първо да ги изпробва, а после да ги купувате. Вярно е, че трябва да се дават пари, но не всичко е пари. А проблемите с очите се пренасят и на други места - например мигрена.
Успех!
jhoro
Потребител
 
Мнения: 758
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Re: Проблем с оптика

Мнениеот stoianovs » 16 Апр 2018, 08:55

Не е припряност, просто констатация.
За отделни очила съм мислил, но работата е в това, че трябва много често да ги сменя. Ха за близо, ха за далеч. Размазаното е предимно за виждането наблизо. Все още няма развитие по казуса - кой крив, кой прав.
Поздрави
stoianovs
Младши потребител
 
Мнения: 16
Регистриран на: 06 Мар 2008, 11:29

Re: Проблем с оптика

Мнениеот n_ikito » 16 Апр 2018, 09:25

Въпрос - Изработката на очилата отговаря ли на поръчката /рецептата/?
n_ikito
Потребител
 
Мнения: 914
Регистриран на: 31 Окт 2006, 19:33

Re: Проблем с оптика

Мнениеот stoianovs » 16 Апр 2018, 17:14

Не мога да отговоря. Това може да се определи от специалист и апаратура. С просто око не може да се каже диоптър, междуцентрово и т.н. очилата са в оптиката и няма как да се обърнем към някой на който му е такава специалността има необходимите знания и техника. Предполагам, но не мога да съм сигурен, че може да има проблем с изработката, поради това което съм описал в първият пост. Как отначало бяха готови да ги преработят, а след като бе намесена КЗП, стана, че рекламацията не се уважава. Две становища по една и съща рекламация? Как да го разбирам, не знам? Щом ще се жалваш, еи сега ще видиш.
Поздрави.
stoianovs
Младши потребител
 
Мнения: 16
Регистриран на: 06 Мар 2008, 11:29

Re: Проблем с оптика

Мнениеот jhoro » 16 Апр 2018, 20:11

stoianovs написа:Не мога да отговоря. Това може да се определи от специалист и апаратура. С просто око не може да се каже диоптър, междуцентрово и т.н. очилата са в оптиката и няма как да се обърнем към някой на който му е такава специалността има необходимите знания и техника. Предполагам, но не мога да съм сигурен, че може да има проблем с изработката, поради това което съм описал в първият пост. Как отначало бяха готови да ги преработят, а след като бе намесена КЗП, стана, че рекламацията не се уважава. Две становища по една и съща рекламация? Как да го разбирам, не знам? Щом ще се жалваш, еи сега ще видиш.
Поздрави.

Тук виждам няколко неща, които даже и да не са нередности - будят недоумение.
Едното е, че контролния преглед е направен само на пациента (съпругата ви), а не на очилата. Второто - че това е станало при „техен“, а не при независим специалист.
И за капак - казвате, че очилата са при тях. На какво основание - при положение, че отхвърлят рекламацията, като неоснователна? На ... отговорно пазене ли?
Стана дума, че не са евтини. Вие им го носите и те го взимат - значи приемат, че имат право. После размислят, ама ...
Ако нямате документ - кога и защо сте им ги оставили, те могат да кажат, че при тях няма нищо!
jhoro
Потребител
 
Мнения: 758
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58


Назад към Общи дискусии


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта


cron