начало

Съдийската колегия не възстанови Люба Петрова като съдия в Раднево Съдийската колегия не възстанови Люба Петрова като съдия в Раднево

Нотариален акт

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Нотариален акт

Мнениеот milkooo » 29 Мар 2018, 22:38

Сключихме договор пред нотариус(374) за покупко-продажба на апартамент,по който аз съм страна като продавач.На какво основание нотариуса Б.Г. смята,че на продавача не се полага оригинален екземпляр от договора заверен от него
milkooo
Младши потребител
 
Мнения: 13
Регистриран на: 21 Окт 2010, 11:22

Re: Нотариален акт

Мнениеот katerinakuch » 29 Мар 2018, 23:57

Полага се.
katerinakuch
Потребител
 
Мнения: 977
Регистриран на: 28 Юни 2007, 12:27

Re: Нотариален акт

Мнениеот milkooo » 09 Апр 2018, 23:59

Благодаря!Ще си го искам пак от нотариуса Бойко Георгиев,а не от Агенцията по вписвания,където ме пратиха той и служителките му
milkooo
Младши потребител
 
Мнения: 13
Регистриран на: 21 Окт 2010, 11:22

Re: Нотариален акт

Мнениеот vili_spasova » 10 Апр 2018, 12:29

Няма да Ви даде оригинал, ако не сте си го поръчали и платили в деня на сделката. Нотариуса е разпечатал най-вероятно 6 оригинала. 2 оригинал остават при него, за делото и актовата книга, един дава на купувача, останалите са служебни и остават в АВ. Тоест, ако в деня на сделката не е разбрал от Вас, че искате да имате оригинал, който своевременно сте си заплатили /така е, частници/ няма от къде да Ви го даде. Затова Ви е пратил в АВ, откъдето ще Ви издадат заверен препис. Честно казано не разбирам защо Ви е оригинал...
http://www.audibg.com

Не си въобразявай!
vili_spasova
Потребител
 
Мнения: 638
Регистриран на: 05 Дек 2007, 16:16
Местоположение: София

Re: Нотариален акт

Мнениеот milkooo » 14 Апр 2018, 15:18

Благодаря ВИ.Ще съм удовлетворен и на ксерокопие,но с мокър печат от нотариус Бойко Георгиев,което също отказва.По-интересно ми е,след като договора е двустранен и нотариуса го възприемам като свидетел,защо да нямам заверен документ. Има ли законова норма?
milkooo
Младши потребител
 
Мнения: 13
Регистриран на: 21 Окт 2010, 11:22

Re: Нотариален акт

Мнениеот yavortashev » 04 Юни 2018, 16:14

Здравейте!

Правилно Ви е отговорено, че ако не сте поискали оригинал и не сте го платили към онзи момент, няма как такъв да бъде предвиден. Такава е обичайната практика. Нотариалният акт за продажба на имот наричаме още титул за собственост. Когато има прехвърлителна сделка с прехвърляне на имот задължителна форма е нотариалната. Тоест цялата тежест е ориентирана около правото на собственост, а не около насрешната престация. Със сключването на договора се прехвърля самият имот. Продажната цена не се прехвърля с нотариалния акт, а с платежното нареждане (или с плащането в брой). Другата основна причина е финансова. Макар тарифата на нотариусите да е еднаква, клиентите всячески се опитват да намалят разходите си и това е едно от проявленията - пестене на 8,40 лева, за да не отиде клиент при друг нотариус.

Ще се отнася до копието, право да се снабдите с такова от нотариуса не е конктретно уредено. Все пак вие сте страна по производство, развило се пред него, съхраняващо се в архива му. Обичайното е, че би следвало точно на Вас и на купувача да могат да се издават преписи и това е една от услугите, които се извършват във връзка със съхранението на архива.

И все пак, винаги може да получите заверен препис и от Агенцията по вписванията и силата на този документ няма да бъде по-различна от тази на преписа на нотариуса.
yavortashev
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 04 Юни 2018, 15:51

Re: Нотариален акт

Мнениеот aleksi33 » 06 Юни 2018, 15:54

Агенцията по вписванията дава заверен препис само на собственик, след представяне на документ за самоличност. Ако сте наследник на собственика, изискват и удостоверение за наследници. Завереният препис има силата на оригинал, а оригинал се полага само на собственик. При нотариуса е същото. Може да получите незаверен препис.

П.П. Всъщност може и да не съм прав. В момента чета Правилника за вписванията, чл.51... Ще проверя.
aleksi33
Младши потребител
 
Мнения: 17
Регистриран на: 16 Окт 2017, 00:52

Re: Нотариален акт

Мнениеот yavortashev » 11 Юни 2018, 16:40

Не сте прав.

Точно в Правилника за вписванията го пише:
Чл. 51. Заверени преписи и препис-извлечения от вписвани актове, отбелязвания или заличавания по книгите по вписвания или от партидите на лицата се издават: 1. на страните, на техните преки и непреки правоприемници и праводатели, на техните представители по закон или по упълномощаване.
yavortashev
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 04 Юни 2018, 15:51

Re: Нотариален акт

Мнениеот aleksi33 » 11 Юни 2018, 17:09

Наистина не съм прав. Проверих на място в Службата по вписвания. Точно така си е, както е описано в Правилника за вписванията. Никога не е късно човек да научи нещо ново.
aleksi33
Младши потребител
 
Мнения: 17
Регистриран на: 16 Окт 2017, 00:52

Re: Нотариален акт

Мнениеот vili_spasova » 11 Юни 2018, 17:20

yavortashev написа:Ще се отнася до копието, право да се снабдите с такова от нотариуса не е конкретно уредено. Все пак вие сте страна по производство, развило се пред него, съхраняващо се в архива му. Обичайното е, че би следвало точно на Вас и на купувача да могат да се издават преписи и това е една от услугите, които се извършват във връзка със съхранението на архива.


Колега Ташев, ако клиентът Милкооо, се е държал невъзпитано или не е пожелал да си заплати копието в кантората, ми се вижда съвсем нормално да го отпратят в АВ. Все пак заплащането на услугите, които предлагат нотариусите, на ЧСИ-тата и адвокатите си е уредено, има си тарифи и прочее /което се отнася и до другите професии/. Писнало ми е от разни познати, които започват разговора с "Амиии, понеже разбрах, че си юрист и да те питам нещо...". Ми те това питане струва пари. Нито Вие, нито аз или другите колеги сме учили и завършили така - на едно мерси. Аз като ходя до магазина си плащам за покупките, и на преглед при лекар като ходя пак... за ремонта на колата не споменавам нищо, че...
http://www.audibg.com

Не си въобразявай!
vili_spasova
Потребител
 
Мнения: 638
Регистриран на: 05 Дек 2007, 16:16
Местоположение: София


Назад към Общи дискусии


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта


cron