начало

ССБ към прокурорите: Поемете лидерството в защита на професионалното си достойнство ССБ към прокурорите: Поемете лидерството в защита на професионалното си достойнство

Дискусия за нова българска комунистическа партия.

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Дискусия за нова българска комунистическа партия.

Мнениеот anivelin » 22 Юни 2017, 16:44

Колко от вас одобряват създаването на българска комунистическа партия? Изчетох доста български и английски источници на информация относно значението на думата "комунизъм" и само добро се говори за това. Според тях означава обществен строй основан на солидарността на хората . Строй основан на "най честният принцип от всички принципи - от всеки според възможностите му, а на всеки според нуждите му." Според уикипедия основата на комунизмът е демокрацията и общото благо.

Та колко от вас харесвят комунизмът и вярвате ли, че комунизъм значи каквото речниците информират, че значи?
anivelin
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 28 Апр 2017, 17:53

Re: Дискусия за нова българска комунистическа партия.

Мнениеот ivanov_p » 22 Юни 2017, 18:04

Първите "комунисти" са били членовете на християнските общности, които живеели в "комуни". По време на големите гонения през ІІІ и ІV в. животът в комуни постепенно отмрял и наименованието "комунист" и "комунисти" продължава да се използва само от църковните историци.
Като обществен строй комунизма обхваща около 90% от историческото съществуване на Хомо сапиенс, а много племена на практика живеят при комунизъм и сега, без никога да са минали през робовладелство, феодализъм или капитализъм.
Комунистически е бил общественият строй на древна Спарта, най-устойчивата в политическо и морално отношение гръцка държава. От там идва приказката за общата маса, където всеки от селището носи каквото има, а то се разпределя по равно между всички. Имало е двама царе, които се сменяли всяка година, за да не може никой да узурпира властта, те се контролирали от петима ефори, които при подозрение в измяна са имали власт да ги осъдят на смърт, което и става 2 или 3 пъти, обществото се ръководело от "горна камара", съвета на "герузията" или старите, 30 човека над 60 години и "долна камера" избраните мъже над 30 години.

Съвършеното комунистическо общество е съществувало сравнително кратко в Южна Америка, при покръстените индианци гуарани. Там грамотността достига 100%, денят е минавал в малко работа, заради природните условия напълно достатъчна да изхрани общността, а свободното време било за спорт, музика, танци и религиозни дискусии. Уплашени от заразния пример, испански и португалски наемници унищожават християнските общности на гуараните. По този случай е направен филма "Мисията".

Неуспешни опити да се установи комунизъм на официално ниво е имало в Персия през VІІ в., когато везирът Маздак е убедил шаха да направи държава на равенството. Проектът се провалил след 70 години, заради недоволството на гражданите. Всеки мислил, че другите взимат повече от общото, отколкото взима той, а най-големи спорове породило разпределението на харемите на богатите и знатните, никой не се радвал, че получавал жена, защото дадените на другите били по-млади и красиви.
По същата причина и пак за 70 години паднал "комунизмът" и в СССР.

Проблемът не е в комунизма, а в идеала му. Докато този идеал е човекът и хуманизма, този строй ще е неосъществим. Хората са така устроени, че предпочитат да са роби, нежели равни с другите.
Комунизмът е възможен само в общество следващо Бог и може да бъде осъществен в теократична държава.
ivanov_p
Активен потребител
 
Мнения: 3349
Регистриран на: 26 Ное 2013, 19:53


Назад към Общи дискусии


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 госта


cron