начало

Огласиха мащабна реформа на несъстоятелността Огласиха мащабна реформа на несъстоятелността

МВР ще може да прави досие на всеки гражданин

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


МВР ще може да прави досие на всеки гражданин

Мнениеот 111888 » 10 Ное 2016, 09:30

http://www.segabg.com/article.php?id=830177

Ще се събира информация дори за роднини, приятели, любими заведения, съседи, телефонни номера, говорни дефекти и татуировки


МВР ще може да събира огромно количество информация за всеки гражданин, дори ако той няма криминална регистрация или е осъждан. Това става ясно от нова инструкция, пусната за обществено обсъждане. На пръв поглед тя е насочена към определени групи хора като бивши затворници, рецидивисти, хулигани, домашни насилници и други. Но тъй като правомощията на полицията са описани с доста разтегливи формулировки, те могат да се насочат срещу всеки.

В инструкцията се посочва, че става дума за "дейност по предотвратяване и пресичане на престъпления и други правонарушения, която се осъществява чрез обща и индивидуална превенция". В индивидуалната превенция се предвижда беседа между служител на МВР и гражданин, по време на която се попълва анкетна карта с информацията за лице, "представляващо интерес". Освен стандартните данни като три имена, ЕГН, постоянно местожителство и настоящ адрес и предишни осъждания полицаите ще събират и информация за ръст, телосложение, цвят на очите, коса, особености на лицето, говора и походката, белези, татуировки, за телефон (не само телефонния номер, а марката, модела и IMEI номера на устройството, който позволява апаратът да се проследява, дори ако е изключен). Ще се описват местоработата и автомобилите (номер, марка, модел и цвят). Особено интересна е графата "Връзки", където ще се отразява информация за обкръжението на човека: "имената, прякорите, адресите, телефоните и характера на връзката - приятелска, престъпна, роднинска и т.н.". МВР ще иска да знае и посещавани места - "сборища, предпочитани заведения, адреси и т.н.".

На практика инструкцията дава на МВР широки правомощия да събира информация не само за конкретен човек, а и за всички около него. Сред лицата, представляващи интерес за превенция, са посочени на първо място рецидивисти със стари осъждания или регистрирани в полицията, после са бившите затворници и условно осъжданите, както и техните обкръжения. Интересни са още домашните насилници, нарушителите на обществения ред, футболните хулигани, търговците на пиротехника и оръжие и децата, водещи се на отчет в детските педадогически стаи. В документа обаче са записани още категории - например системните шофьори нарушители и водачи без книжка. Най-широк диапазон за действие обаче МВР получава с формулировката: "По отношение на лицата, за които има достатъчно данни да се предположи, че ще извършат престъпления или други правонарушения". Изобщо не се уточнява какво значи "правонарушения", а за такова може да мине дори пътуването без билет в градския транспорт. Още повече, че се дава възможност беседи да се правят само при подозрение за евентуална бъдеща престъпна дейност или пък за елементарно нарушение. МВР ще наблюдава, предупреждава и глобява подобни граждани, но също така ще "използва близки, роднини и приятели на лицето, както и граждани, които се ползват с авторитет и могат да окажат положително въздействие върху него".

Полицаите ще са задължени да се отчитат за броя на проведените "превантивни беседи", като посочват още броя на наблюдаваните хора, на предупредителните протоколи и на наложените глоби. Сметка ще се държи и за "брой случаи на идентифициране и ранно сигнализиране на рискове от радикализация на определени лица и групи за прилагане на целенасочени интервенции на възможно най-ранен етап".

Друга категория хора, към които е насочена инструкцията, са ставащите по-често жертви на престъпления, като самотни възрастни, жертви на домашно насилие, деца в риск и др. В тези случаи полицаите ще трябва да наблюдават местата, където обикновено се вършат престъпления срещу тях, включително и с видеонаблюдение. Освен това заедно с други институции ще се разработват програми за тези групи хора.

Възможно е и досега МВР да е събирало данни по същия начин, но тайно. В мотивите към въпросната инструкция е записано, че тя отменя документ със сходно съдържание от 2006 г. Старата инструкция обаче никога не е била обнародвана.
""
111888
Потребител
 
Мнения: 606
Регистриран на: 13 Дек 2013, 12:08

Re: МВР ще може да прави досие на всеки гражданин

Мнениеот doc03 » 13 Ное 2016, 20:14

И?
Нещо ново ли научаваш?

Всичко е точно така, но, тъй като до сега не е правено съвсем стриктно и отговорно, от тук нататък ще се прави!

Напр.:
Убиецът е висок около 2 метра, куца с левия крак и има татуировка в ляво на врата си. Кара голяма червена кола, с ударен заден ляв калник.
- тази информация би следвало да може да ограничи кръга заподозрени до около 50 човека, за да може да се работи!
П.П. При положение, че убиецът не е криминално проявен. Ако е - информацията би трябвало да помогне кръга заподозрени да се свие до конкретния извършител.


Против тези ..неща, може да са единствено хора, които искат да буксува разкриването на престъпления, както и тези, които имат интерес да има слаба полиция, в частност криминална.
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb :D

Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
Аватар
doc03
Активен потребител
 
Мнения: 2306
Регистриран на: 16 Апр 2009, 22:24

Re: МВР ще може да прави досие на всеки гражданин

Мнениеот 111888 » 14 Ное 2016, 10:36

Такава регистрация, по тази инструкция ще е напълно незаконна.
Дори и криминалната регистрация, макар и с мега усилия може да бъде заличена(уж- защото от милицията май нищо не се заличава, но това друг въпрос...).
Противоречи и на ЗЗЛД. Това са лични данни, които ще се събират без съгласието на лицето, или дори при изричното противопоставяне на лицето-а става дума и за лица, вклч- които са и неосъждани, необвинявани, без каквито и да е криминални прояви-а само са неудобнни на властта, и ще влизат в подобни незаконни регистри-чрез незаконни "превантивни карти" и "беседи"- които всъщност са си репресия. Не е предвиден механизъм как лицето(забележете-дори и и неосъждано, дори и без регистрирани криминални прояви) да поиска заличаване на вписаното в анкетните карти(тоест това за винаги ли остава-регистрират ли те по инструкцията-няма заличаване? Че дори и криминалната регистрация може да бъде заличена). Как лицето може да се противопостави на вписаното, как да узнае съдържанието -негово право по ЗЗЛД , да поиска корекция на вписването, да изрази несъгласие за подобна регистрация, да поиска изтриването-поради правото му на несъгласие да се събират данни за него-справка ЗЗЛД-права, гарантирани по ЗЗЛД-но този закон явно не важи за мевере-то, да напомним изключения могат да се предвидят само със закон, не и с инструкция(меверето категорично няма право да си самоиздаде подобна инструкция, с която се уреждат първично обществени отношения, предвиждащи репресии и ограничаване на човешки права).
С тази инструкция ще може да се заобикаля и полицейското задържане- то подлежи на съдебен контрол. Викането за "профилактична беседа" -което значи да се явиш в РПУ- и да те държат дори с часове-уж за беседа, си е напрактика задържане, ама без заповед за задържане. Води се беседа. Беседват с теб, не са те задържали,нели. Може да те държат дълго време в РПУ-то-без твое съгласие , но не можеш да жалиш ,че си задържан. А си точно задържан, ама за "беседа" . задържане, прикрито като беседа,без да са длъжни и да обясняват защо го правят. Може да се случва и през нощта-произволно. Не е предвидено присъствието на адвокат на тези беседи. Ако си свидетел, имаш редица форми на защита-например не си длъжен да говориш против себе си, и твои роднини. При тези беседи не е предвидено подобна защита. Длъжен си да беседваш, да отговаряш на всички въпроси, нямаш право да се съветваш с адвокат. Пълен произвол.
Не е предвидено какво ще стане, ако откажеш да се явиш на подобна незаконна "беседа". Или какво ще стане , ако изразиш несъгласие, като неосъждано и свободно лице да те регистрират в милицията-по тази инструкция, и да те викат като "несвидетел, незаподозраян, незадържан, необвиняем"-когато решат .
Тези "беседи" -тоест доброзорни викания милицията ще могат да се вършат произволно, и по отношение на неудобни лица(например участвали в политически протести) . Протестирал си срещу властта? Хулиган си. Регистрация по тази инструкция. Въобще не става дума за борба с престъпността. Примерно- Бил си без билет в автобуса? Това е административно нарушение-регистрация-основание-чл 1 ал2 "други правонарушения"!
Странно е ,че в тази инструкция пише,че мевере следва да има гадателски способности, и милицията да се бори със "замислено"(чл18 ал2 т 1 от проекта) престъпление-цитирам инструкцията-на мевере са придадени пророчески дарби и шамански способности да узнават и чуждите мисли.
С тази инструкция се навлиза и в полето на НПК. Щяло мевере по тази инструкия да се бори с приготовление на престъпление.
Щяло и мевере-да върши "наблюдение". Забравете за привелата по зсрс(чл 5-наблюдението е СРС, ама не и според инструкцията-ако не става по закона, ще те наблюдаеват по инструкцията), и др НА.
Да кажем и друго-с тази инструкция пише,че се отменя друга, която е непубликувана, и с неизвестно за обществеността съдържание. Да разбираме ли,че подобна дейност и досега е вършена ?
111888
Потребител
 
Мнения: 606
Регистриран на: 13 Дек 2013, 12:08

Re: МВР ще може да прави досие на всеки гражданин

Мнениеот kpts_ » 14 Ное 2016, 15:45

111888, пускай тука: По проектите на нормативните актове могат да бъдат направени бележки и предложения в 14-дневен срок от датата на публикуване на e-mail адрес pravna@mvr.bg
Може да хване дикиш. :P
kpts_
Потребител
 
Мнения: 131
Регистриран на: 15 Авг 2014, 22:42


Назад към Общи дискусии


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта


cron