Страница 1 от 1

Отвеждане в полицията без заповед за задържане по ЗМВР

МнениеПубликувано на: 26 Окт 2015, 11:37
от 111888
Нека да коментираме въпроса,без оглед на случилото се вчера, известно ни от медиите-кой прав, кой крив ще се разбере-има си институции. Коментираме по принцип.

Въпросът е какво е правното основание лице да бъде цитирам "отведено" в полицията ,без заповед за задържане? Къде е записано в ЗМВР? Ако има основание-издайте си заповед за арест, която подлежи на жалене. Ако няма основание за задържане нямате право да отвеждате когото и да е било до полицията,без негово съгласие.
Твърдя,че отвеждане до полицията,е практикувано незаконно, и доста нашироко,без писмена заповед за арест си е точно арест, и то незаконен арест-липсва писмена форма. Като отвеждате лице до полицията,без негово съгласие вие го арестувате, въпреки,че формално, по различни причини не издавате заповед за арест. Считам,че подобно отвеждане подлежи на оспорване пред административен съд-по реда на оспорване на заповедите за задържане, въпреки,че няма писмена заповед, именно на основание-задържане при неспазена форма -липса на писмена заповед.
Твърдя,че актът на фактическо задържане(каквото считам,че представлява "довеждане-отвеждане" в полицията)- подлежи на оспорване и по силата на прякото приложение на чл 5 ЕКЗПЧ.

(Не мога да дам примери от съдебната практика в тази насока-оспорено в съд отвеждане в полицията, без заповед за задържане, по твърдения на жалещ се,че отвеждането -това е задържане без заповед за задържане,и нямам представа какво би решил съдът, ако бъде сезиран-доста вероятно е да не се съгласи с мнението,че "отвеждане в полицията" е задържане.)

Re: Отвеждане в полицията без заповед за задържане по ЗМВР

МнениеПубликувано на: 26 Окт 2015, 22:07
от doc03
От "отвеждане" до "отвеждане" има разлика, най-често не е задържане, ако няма признаците на такова. Зависи от подробностите. Най-често (когато не е задържане), се прави, за да не се "окепази" човека със заповед (т.щ. тя се въвежда в база данни и остава там). Това е случая, когато Х се жали, че Z е извършил срещу него гнусно престъпление, данните не потвърждават твърденията на Х, но трябва да се действа бързо и няма време да се чака няколко дни за призоваване на Z :-)
Но!
Ако е имало набутване в колата, взимане на вещите (нещо като личен обиск по ЗМВР ама без протокол!), или ако човекът е заставен да "дойде" ... доброзорно, или чрез закани и пр., си е чисто закононарушение. Ако обаче е вписан в книгата за граждани, посетили РУ, хОди доказвай ...

111888 написа:Нека да коментираме въпроса,без оглед на случилото се вчера, известно ни от медиите-кой прав, кой крив ще се разбере-има си институции. Коментираме по принцип....

Какво имаш предвид, щото не (ми) стана ясно.

Re: Отвеждане в полицията без заповед за задържане по ЗМВР

МнениеПубликувано на: 27 Окт 2015, 18:15
от Pause
Въпроса може да се разгледа и така съгласно чл30,ал.2 КРБ повелява ,че никой не може да бъде задържан освен при условията и ред определен в закон. Ако полицията не издаде заповед за задържането на лицето ,то тогава би могло освен при обжалване на фактическото задържане да се поиска от ВАС при обжалване на съдебния акт да сигнализира КС за обявяване на противоконституционен текста на чл.74,ал.1 ЗМВР понеже му се отнемат възможността за последващ контрол за обжалване на законнността на задържането му което е грубо нарушение на неговите основни права и свободи, като не се издаде заповед, а се основава на фактическо основание и следва да преследва легитимна цел със съответната корекция в ЗМВР.

Re: Отвеждане в полицията без заповед за задържане по ЗМВР

МнениеПубликувано на: 27 Окт 2015, 22:21
от TheOldMan
Странно ми е да обжалвате самото "довеждане", след като вече са ви довели, подържали и са ви пуснали. Защото не виждам как ще "пуснете жалба" докато сте в кафеза или в патрулката за да предотвратите самото действие. По-скоро можете да обжалвате действията на задържалите ви и да искате някакво наказание за тях след като всичко вече е свършило.

Това което ми е интересно е дали ще се приеме за "неизпълнение на разпореждане на орган на властта" отказа да тръгнете и/или съпротивата при отвеждане без съставена съответна заповед? Защото всъщност човек, който без съпротива се подчинява на такова искане или принуда всъщност става ... един вид... съучастник в престъпление, нищо че то се извършва срещу самия него.

Re: Отвеждане в полицията без заповед за задържане по ЗМВР

МнениеПубликувано на: 27 Окт 2015, 23:26
от commodoro
В началото добре се ориентира за обжалването на действия. Ама това:

TheOldMan написа:Защото всъщност човек, който без съпротива се подчинява на такова искане или принуда всъщност става ... един вид... съучастник в престъпление, нищо че то се извършва срещу самия него.


:lol: :lol: :lol: :lol:

Добре поне че си признаваш че не си юрис..

Re: Отвеждане в полицията без заповед за задържане по ЗМВР

МнениеПубликувано на: 20 Ное 2017, 08:52
от 111888
"От днес тежките нарушители на пътя ще се водят незабавно в районното управление"
"Считано от днес, пътните полицаи са инструктирани, ако констатират тежко нарушение, веднага да изведат водача от движението и да го заведат в най-близкото районно управление на МВР."
http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/11/ ... se_vodiat/

Re: Отвеждане в полицията без заповед за задържане по ЗМВР

МнениеПубликувано на: 21 Ное 2017, 14:20
от 111888
http://dnes.dir.bg/news/rpu-nezakonno-a ... 11369?nt=4
"Адвокат: Отвеждане на пътни нарушители в РПУ е незаконно

(...)Това е форма на задържане, на ограничаване на правото на лична свобода, което не е предвидено в Закона за движение по пътищата и в правилника за прилагането му. Правото на неприкосновеност, както е дефинирано и в Конституцията, и в Конвенцията за защита правата на човека е фундаментално право в една демократична държава, затова принципът е, че всяко ограничаване трябва да бъде изрично предвидено в закон.

Има такива норми в НПК и в Закона за МВР, но там няма предвидена хипотеза на такъв тип задържане и отвеждане в полицейско управление. Подобна разпоредба няма и в Закона за административните нарушения и наказания. Без да се предвиди специален текст в Закона за движение по пътищата, това би било неправомерно и произволно. Аз лично не съм против да се прави, но нека първо променят закона...

(...)Има джигити, които застрашават и отнемат човешки живот, за тяхното време не ми пука, но за да се знае, че вас или мен няма да ви спрат просто, защото не сте им симпатични и да ви погубят деня, да пропуснете полети за чужбина и важни среща, трябва да се знае кой точно и кога точно може да го направи. Разбира се, това трябва да съответства на принципите на необходимост и пропорционалност - за наистина най-тежки, фрапиращи нарушения. Тоест - трябва да има смисъл, ясна законова цел, а не просто да те потормозят малко, като те разкарат до РПУ-то.

Аз не бих имал против, ако някой кара в насрещното, или прави безумия в аварийната лента, дори да се предвиди арест до 24 часа, но всичко да е в закона - кой ще може да установява това нарушение, кой ще може да преценява задържането дали да е един час или едно денонощие, какви ще са последиците, мога ли да обжалвам, не мога ли...
"

Re: Отвеждане в полицията без заповед за задържане по ЗМВР

МнениеПубликувано на: 29 Ное 2017, 07:04
от omar2002
Има такива норми в НПК и в Закона за МВР, но там няма предвидена хипотеза на такъв тип задържане и отвеждане в полицейско управление. Подобна разпоредба няма и в Закона за административните нарушения и наказания. Без да се предвиди специален текст в Закона за движение по пътищата, това би било неправомерно и произволно. Аз лично не съм против да се прави, но нека първо променят закона...

แอปแทงบอล