начало

От 14 юли Гърция ще изисква от влизащите от България отрицателен PCR тест От 14 юли Гърция ще изисква от влизащите от България отрицателен PCR тест

Priem v advokatska kolegij

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Priem v advokatska kolegij

Мнениеот eleonora » 04 Мар 2002, 16:00

Predpolagam ce dosta ot horata v tozi forum sa advokati.Njkoi znae li dali e veren sluha ce nai-golemite advokatski kolegii v stranata-Sofiiska ,Plovdivska i Varnenska sa vzeli resenie na obstoto subranie v kraj na jnuari da dopuskat hora zavursili samo Jridiceski fakulteti.Ot svoe proucvane znam ce takiva ima samo v Sofiiskij ,Plovdivskij Universitet i UNSS,drugite sa pravno-stopanski,pravno -istiriceski ,Centrove za uridiceski nauki i drugi stranni obedinenij. Ima li nesto vjrno v tova koeto sum cula.
eleonora
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 04 Май 2002, 16:24

RE: Priem v advokatska kolegij

Мнениеот haidukat » 04 Мар 2002, 18:12

greshna vi e informaciata vuv vsiako otnoshenie
haidukat
 

RE: Priem v advokatska kolegij

Мнениеот Стоев » 04 Мар 2002, 19:03

Не е точно грешна ,в прмените в закона за адвокатурата има подобни нови текстове,които поесняват какво е юридически факултет.Има тълкувателно решение по този въпрос на ВАС от края на 2000 година,където са дава дефиниция на изискванията за придобиване на юридическо образование.Имаше големи вълнания тогава.Ще има голяма тесла за сега завършващите. Иначе към този момент няма такива решения поне в Пловдивската адвокатска колегия.
Стоев
 

RE: RE: Priem v advokatska kolegij

Мнениеот Христо Дочев » 06 Мар 2002, 03:02

Завбъдеще незнам как ще бъдат нещата, но в момента ситуацията е следната: НАРЕДБАТА ЗА ЕДИННИТЕ ДЪРЖАВНИ ИЗИСКВАНИЯ ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ ПО СПЕЦИАЛНОСТТА "ПРАВО" И ПРОФЕСИОНАЛНА КВАЛИФИКАЦИЯ "ЮРИСТ" (Приета с Постановление № 75 на Министерския съвет от 1996 г., обн., ДВ, бр. 31 от 12 април 1996 г., РВАС 6795/2000 - ДВ,бр. 96 от 2000 г., в сила от 24.11.2000 г., изм. доп. ДВ бр.59/2001 г., която се издава на основание чл. 9, ал. 3, т. 5 от Закона за висшето образование е релевантният нормативен акт по този въпрос. На 9.11.2000 г. ВАС излезе с Решение №6795 по адм. дело №2717 от 2000 г., образувано по жалба именно срещу някои разпоредби, отнасящи се до структурните звена в съответните висши училища и т.н. ВАС уважи жалбата по някои нейни пунктове, но изискването за "юридически" факултет остана. С постановление на МС, обнародвано в ДВ, бр. 59/2001, тази и други части от Наредбата бяха коригирани и в момента разпоредбата е следната: "Чл. 1. (1) (Изм. доп. ДВ бр. 59/2001 г.) Висше образование по специалността "Право" се придобива на образователната и квалификационна степен "магистър" във факултет във висше училище, което отговаря на изискванията на Закона за висшето образование и на тази наредба." Навсякъде, където ставаше дума за "юридически" факултет, определението отпадна. Така че в момента въобще не съществува такова изискване за факултетите, в които се обучават студенти по специалност "Право". Друг въпрос е, че бяха коригирани и текстове, които според мен не би трябвало да се редактират, но вероятно това ще стане с бъдещи изменения и допълнения. Колкото до бъдещата 'тесла' за завършващите можем само да гадаем. Други рестрикции например могат да бъдат въведени (и те са факт на някои места) по отношение на първоначалната парична такса, която се изисква за приемане в съответната адвокатска колегия. За някои такива сумата вече надхвърля 1000 лева. И последно - Юридически факултет с едноименно название функционира и в Русенския университет. (списък на всички факултети има в http://www.lex.bg)
Христо Дочев
 


Назад към Общи дискусии


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта


cron