Страница 1 от 1

Nima li niakoi da predloji interesna tema?

МнениеПубликувано на: 17 Яну 2002, 22:17
от kovachev
Izcherpaha li se interesnite vaprosi za diskusii?

RE: Nima li niakoi da predloji interesna tema?

МнениеПубликувано на: 01 Фев 2002, 03:36
от Milev
Уважаеми г-н Милев, Бих искал да Ви предложа един интересен казус: Преди две години една позната ме помоли да и услужа с пари - около 5000лева.Тъй като в този свят на никого вече не може да се вярва сключихме договор за учредяване на ипотека върху жилището и.Заема беше безлихвен за три месеца ,но в него имаше клауза ,че ако не върне дължимата сума на време ще ми дължи неустойка в размер на 20 лева на ден до окончателното му изплащане.Естествено тя не плати и след неколкомесечни преговори се обърнах към съда, откъдето ми беше издаден изпълнителен лист за главницата и натрупаните неустойки.Преди обявяването на публичната продан на имота от СИ, длъжницата заведе иск за намаляване на неустойките поради прекомерност до размера на законната лихва.Делото е за решаване от няколко месеца ,но няма решение.Питам Ви:Ако неустойките бъдат намалени до размера на законната лихва ,защо изобщо съществуват в правото?(И без тази клауза съсът щеше да ми присъди лихвата за забава). По какъв критерий съдът би трябвало да определи размера на "справедливата" неустойка след като липсват данни за пазарните лихвени равнища в страната(цената на парите),финансовата система е неразвита и достъпа до средства ограничен- банковите лихви по кредитите в размер на 16%-25% са трудно достъпни,(направо невъзможни)? Икономическия извод е ,че реалните лихви са доста по-високи отчитайки голямото търсене и ограниченото предлагане на заеми ?В моя случай към реалната лихва ,която се явява пропусната полза би трябвало да се прибави и надбавка за санкция.Държавната санкционна надбавка е 10%. Моля за вашето мнение?

RE: RE: Nima li niakoi da predloji interesna tema?

МнениеПубликувано на: 09 Фев 2002, 19:37
от Ж. Т.
Уважаеми господине, това въобще не е проблемен казус. Въпроса с лихвите над законовите отдавна е решен и при това Във ваша полза. Ако Вашия адвокат не може да се справи или Ви убеждава, че нямате право на лихва над законовата можете да ми пишете на jt2000@abv.bg и ще Ви кажа как да постъпите с гарантиран успех!!!

RE: Nima li niakoi da predloji interesna tema?

МнениеПубликувано на: 10 Фев 2002, 13:13
от Kovachev1
Колега, относно обозначението "Ковачев" (моята фамилия е същата), за да не ни бъркат, ще добавям единица след него. Прощавайте, ако под името, с което Вие пишете, съм застъпил становище, с което не сте съгласен. Поздрави, Ясен Ковачев

RE: Nima li niakoi da predloji interesna tema?

МнениеПубликувано на: 12 Фев 2002, 18:49
от Иванов
До Ж.Т. - на лов за клиенти? Как ще коментираш чл.92, ал.2 ЗЗД?