начало

Иван Гешев поиска отстраняването от длъжност на обвинения в хулиганство прокурор от ВКП Иван Гешев поиска отстраняването от длъжност на обвинения в хулиганство прокурор от ВКП

Материална доказателствена сила

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Материална доказателствена сила

Мнениеот Валери Петров » 19 Ное 2001, 16:08

Какво ще рече това понятие?
Валери Петров
 

RE: Материална доказателствена сила

Мнениеот Силен » 19 Ное 2001, 20:13

Материалната доказателствена сила е процесуално правило, което задължава съда да смята до доказване на противното, че действително са се осъществили факти - изявления и действия, които са удостоверени в официален документ, издаден от длъжностно лице в кръга на службата му по установените в закона форми и ред. Такава сила имат само официалните свидетелстващи документи, т.е. тези, които съдържат удостоверително изявление на издателя си (за разлика от диспозитивните, които съдържат волеизявление на издателя си). В теорията (Огнян Стамболиев, "Доказването в исковото съдопроизводство")се приема, че и някои частни документи имат такава сила, а именно посочените в чл. 237 от ГПК документи, и то само в производството по издаване на изпълнителен лист. Според Живко Сталев тази сила на частните документи е формална доказателствена сила. Но това е теоретичен спор.
Силен
 

RE: RE: Материална доказателствена сила

Мнениеот hebigatsu » 27 Ное 2001, 00:07

По принцип съм съгласен, но от теорията - формалната доказателствена сила на документите изобщо, е доведена за съжаление до чист формализъм от повечето съдилища в страната.Това е нещото, с което не мога да се съглася, защото въздигането на писмените доказателства на пиедестал е пагубно за съдебният процес. Така или иначе по темата : материална доказателствена сила може да се дискутира много. По-просто казано: материалната доказателствена сила на някои доказателства и доказателствени средства в съдебния процес се определя от спазването на установена от закона форма.
hebigatsu
Активен потребител
 
Мнения: 1008
Регистриран на: 19 Окт 2001, 19:42

RE: RE: RE: Материална доказателствена сила

Мнениеот remo » 05 Дек 2001, 19:29

Многоуважаеми колега hebiqatsu, Съгласен съм, че въздигането на което и да било доказателство на пиедестал е пагубно за съдебния процес. Но все пак в случая става на въпрос за доказателства, чието изготвяне законодателя е свързал с точно определена форма, именно за да им придаде необходимата им доказателствена сила. Като от друга страна гарантира спазването на тази изискуема форма със санкции предвидени и в редица специални закони.
remo
 


Назад към Общи дискусии


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта


cron