начало

Извънредната обстановка се удължава до края на юли Извънредната обстановка се удължава до края на юли

Относно сурогационния иск

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Относно сурогационния иск

Мнениеот worm2 » 19 Ное 2001, 16:06

Въпросът ми е само по съдебен ред ли могаже да се суброгра кредитора в правата на длъжника или извънсъдебно и ако може по кой ред в ГПК?
worm2
 

RE: Относно сурогационния иск

Мнениеот error » 20 Ное 2001, 23:29

Нещо смесваш нещата. Суброгирането в правата на кредитора от трето лице, изпълнило задължението на длъжника, ако е имало правен интерес от това (чл. 74 ЗЗД, чл. 326 ГПК) е едно, а косвеният иск (чл. 134 ЗЗД) е друго нещо. Ако имаш предвид последното, там няма съброгация в правата и упражняването на чуждо право става по изключение, каквото е косвеният иск, и то само по съдебен ред. Искът ще се предяви по реда, по който е следвало да го предяви длъжникът.
Аватар
error
Потребител
 
Мнения: 458
Регистриран на: 20 Окт 2004, 16:01

RE: Относно сурогационния иск

Мнениеот nia » 23 Ное 2001, 11:38

за съброгатио ако говариш /заместване в качеството на кредитор/ не е нейно чак да съзираш съд - трябва да имаш правен интерес, да си изпълнил вместо длъжника и според някой да имаш обратен иск срещу длъжника.
За сурогаторен иск по 134 ЗЗД - по съдебен ред
nia
 


Назад към Общи дискусии


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 7 госта


cron