начало

ВСС излезе с декларация в подкрепа на върховенството на правото ВСС излезе с декларация в подкрепа на върховенството на правото

Неустойки за забава на парично задължение

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Неустойки за забава на парично задължение

Мнениеот Калъчев » 11 Ное 2001, 18:54

Има ли законово ограничение за договаряне на неустойки за забава на парично задължение ? Чл.86 от ЗЗД императивен ли е и ако е така ,то как да бъде уговорена санкция за неизрядния платец ,тъй като законната лихва е смешно малка - по-малка от лихвите по банковите кредити - не би могла да служи за санкция на неизправната страна.
Калъчев
 

RE: Неустойки за забава на парично задължение

Мнениеот Neustoika » 12 Ное 2001, 20:24

Накратко: може да уговорите по-голяма неустойка от предвидения в чл. 86 ЗЗД размер на обезщетението за забава на парични задължения. Неустойката има и друга цел - обезпечаване на изпълнението, а не само обезщетяване на вреди. Имайте предвид, че съдът може да намали размера на неустойката поради прекомерност, освен ако тя е дължима по търговска сделка, сключена между търговци.
Neustoika
 

RE: RE: Неустойки за забава на парично задължение

Мнениеот Калъчев » 14 Ное 2001, 16:41

Кой преценя и на базата на какво дали неустойката е прекомерна ? Банковите наказателни лихви като обезщетение при неплащане на банката се движат около 25% годишно ,но това също е неизгодно за кредитора като се има предвид достъпността до банкови заеми в България. Официален източник на информация относно пазарните равнища на лихвите няма ,понеже няма развит паричен пазар ,достъпен за гражданите.
Калъчев
 

RE: RE: RE: Неустойки за забава на парично задължение

Мнениеот Свилен » 16 Ное 2001, 22:22

Ако е между търговци няма начин съдът да я отмени като прекомерна. Наскоро, обаче, един съдия от ВКС сподели мнение, че ако неустойката е прекомерно голяма, то договорът щял да противоречи на добрите нрави, и следователно щял да бъде нищожен. Или най-малкото тази клауза. Това направо ме смая и ми обърка представите за право. Ако питате мен - уговаряйте смело неустойка. Обикновено съдът я присъжда без да се замисля много (е, стига да докажете основната си претенция). Успех!
Свилен
 


Назад към Общи дискусии


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта


cron