начало

От понеделник приемат документи в конкурса за преместване в районните прокуратури От понеделник приемат документи в конкурса за преместване в районните прокуратури

Получаване на осигуровки след прекъсване на договор

Осигурителноправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Получаване на осигуровки след прекъсване на договор

Мнениеот throwawayth » 10 Дек 2020, 12:44

Здравейте, пиша Ви с един по-особен казус, който много ме притеснява. Сестра ми е с детенце на две години, преди да се роди работеше в чуждестранна фирма (с български офис). Излезе в майчинство една година, през която разбира се и се полагаше осигуровка от НОИ за полагане на грижи за дете до 1 година, на 90% от заплатата, ако не се лъжа. След като отпускът й изтече, тя прекъсна трудовите взаимоотношения със съответната фирма и оттогава е безработна, а детенцето посещава държавна градина. Тоест, тя не би трябвало да получава помощи вече, но през изтеклата втора година от раждането на детето, получи 2-3 вноски от НОИ, на обща стойност над 1000 лева. Свърза се с тях и те й казаха, че фирмата, за която е работила не е декларирала, че сестра ми изобщо е напускала работното си място, тоест - все едно още бачка за тях и следва да получава помощи за работещ родител до втората година на детето. Също й казаха да се свърже с работодателя, но тя вече няма контакт с тях и не знае как да постъпи в случая. Освен това, парите й потрябваха и ми каза, че вече ги е изхарчила. Кой е виновен, от легална гледна точка, в случая и ако опре ножа до кокала, кой ще подлежи на наказателна отговорност?
throwawayth
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 10 Дек 2020, 12:37

Назад към Осигурително право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


cron