начало

От понеделник приемат документи в конкурса за преместване в районните прокуратури От понеделник приемат документи в конкурса за преместване в районните прокуратури

Освобождаване от работа - въпрос за болничен и майчинство

Осигурителноправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Освобождаване от работа - въпрос за болничен и майчинство

Мнениеот vikincet0 » 08 Окт 2020, 08:40

Здравейте,

Извинявам се ако вече има тема с въпросите, които искам да задам, но претърсих почти всички страници и не открих отговор на това, което търся като информация!
Преди няколко месеца смених работното си място и сключих трудов договор с работодателя по чл.67 с изпитателен срок по основание чл. 70 в полза на работодателя. Разбрах, че съм бременна и излезнах в болничен, издаден от ЛКК, поради усложнения. Изпратих на работодателя си първия болничен лист, който ми беше издаден, а след тези 30 дни, изпратих и продължението от болничния. Работодателя ми върна отговор, че ще изпратят продължението от моя болничен към НОИ за изплащане, но са взели решение да ме съкратят по чл. 71 ал.1 и да отида да си взема документите от фирмата в удобно за мен време.
Тъй като аз съм трудоустроена и не съм в състояние да си намеря нова работа в момента, защото имам усложнения с бременността, на практика съм осигурявана 7 години на приблизително висока работна заплата за страната се оказва, че аз трябва да очаквам да взимам помощи от държавата вместо майчинство.
Въпросите ми са следните:
1. Действително ли ако не съм назначена на трудов договор ще взимам минимално обезщетение за майчинство независимо, че осигуровките ми за 7 години назад са безупречни и без прекъсване?
2. Какво се случва с болничния лист, когато ме съкратят - как мога да го продължа и въобще мога ли да го продължа по някакъв начин?
3. Мога ли да основа ЕООД и да излезна в майчинство, за да ми изплащат така или иначе полагащото ми се обезщетение? Тоест ако реша да се самоосигурявам 2 или 3 месеца за самоосигуряване достатъчни ли са, предвид факта, че осигуровките назад са ми плащани от работодател?
4. Ако отговора на третия въпрос е положителен и мога да си основа ЕООД - болничния в който съм в момента, проблем ли ще бъде?

П.П. Имам намерение да развия дейност с фирмата, която смятам да регистрирам като ЕООД, а не само да отворя фирма фиктивно. Опитах се да открия информация в КСО, но за съжаление не съм юрист и не мога да разтълкувам закона, за да разбера дали това е опция за мен.

Благодаря предварително за вашите отговори!
vikincet0
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 07 Окт 2020, 13:29

Назад към Осигурително право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


cron