начало

На изпитите за правоспособност и за ДСИ – със зелен сертификат На изпитите за правоспособност и за ДСИ – със зелен сертификат

ПОЛУЧАВАНЕ НА ДОБАВКА КЪМ ПЕНСИЯТА НА ПРЕЖИВЕЛИЯ СЪПРУГ

Осигурителноправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


ПОЛУЧАВАНЕ НА ДОБАВКА КЪМ ПЕНСИЯТА НА ПРЕЖИВЕЛИЯ СЪПРУГ

Мнениеот zenons » 28 Сеп 2020, 10:09

Здравейте,

отварям тази тема с надеждата, че мога да получа повече информация по казус свързан с чл. 84 КСО.
Нямам юридическо образование и се извинявам предварително за използвани неправилни формулировки:)

След смъртта на баща ми, по въпросния чл. 84 КСО на майка ми като негова съпруга се полага "вдовишка" добавка. Приживе баща ми получаваше лична пенсия за инвалидност поради общо заболяване. Преди смъртта той беше добил правото и за пенсия по осигурителен стаж и възраст, просто така и не успя да стартира процедурата по определянето на размера и. Въпросната пенсия по стаж и възраст със сигурност щеше да бъде по-голяма по размер от тази, която той получаваше за инвалидност.

И сега конкретният казус: от НОИ отказаха на майка ми да изчислят размера на полагащата се пенсия по стаж и възраст с аргумента, че съпругът и е починал и тъй като вече е взимал някаква пенсия, то именно нейния размер ще се вземе предвид при изчислението на добавката. Консултирахме се с няколко фирми, които предлагат помощ при подготовка на документи за пенсии - всяка от тях твърдеше, че НОИ е длъжно да изичсли и пенсията за стаж и да избере нея като по-благоприятна. Подадохме жалба, срещнахме се с директора на НОИ и въпреки всичко от НОИ официално взеха решение добавката да се изчисли върху пенсията по болест.
Въпросът: Имаме ли правно основание да обжалваме това решение и да накараме НОИ да взема пенсията по стаж и възраст като база за изчисление на добавката? Ичетох всичко възможно в интернет, но не откривам тълкувание на закона за подобен случай.

Поздрави,
Митко
zenons
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 28 Сеп 2020, 09:48

Re: ПОЛУЧАВАНЕ НА ДОБАВКА КЪМ ПЕНСИЯТА НА ПРЕЖИВЕЛИЯ СЪПРУГ

Мнениеот jhoro » 08 Окт 2020, 06:44

Здравейте!
Принципно - това са две отделни пенсии.
Тази, за инвалидност се отпуска при едни условия и от датата на влизане в сила на решението на ТЕЛК.
Пенсията за стаж и възраст се отпуска от датата, на която е придобито това право. По „технически причини” (изчисляване размер) първите месеци се изплаща една сума, а в последствие - се доплаща разликата до пълния размер.
Ако лицето беше починало преди придобиване на това право - процедура нямаше да има. Но щом датата на смъртта е по-късна - за съответния период човека е бил пенсионер с пенсия за стаж и възраст, с добавка за инвалидност.
Да, трябва да обжалвате, а какво ще излезе …

Още нещо - много хора не го знаят
Чл. 11 (2) При смърт на осигуреното лице съпругът (съпругата), децата и родителите имат право на еднократна помощ и на наследствена пенсия.
КСО

За текущата година е 540 лева, съгласно Закона за бюджета на ДОО за 2020 г.
Последна промяна jhoro на 08 Окт 2020, 12:21, променена общо 1 път
Всички публикации, свързани с този профил, са плод на вашата фантазия!
Интернет не съществува!
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 2229
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Re: ПОЛУЧАВАНЕ НА ДОБАВКА КЪМ ПЕНСИЯТА НА ПРЕЖИВЕЛИЯ СЪПРУГ

Мнениеот zenons » 08 Окт 2020, 10:10

Здравейте,

благодаря за отговора Ви!
Да, след консултация с адвокат взехме решение да обжалваме.
След като имаме крайно решение, ще го споделя тук. Надявам се да сме прави:)
И ако е наистина така, за мен остава необяснимо как е възможно служители на НОИ (включително и управител на ТП на НОИ), които са отговорни за изчислението на пенсиите, да не са запознати с този вид казуси... едва ли сме първите с този проблем. Предполагам, че много хора не биха потърсили правата си и съответно биха били ощетени заради нечия некомпетентност.
zenons
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 28 Сеп 2020, 09:48

Re: ПОЛУЧАВАНЕ НА ДОБАВКА КЪМ ПЕНСИЯТА НА ПРЕЖИВЕЛИЯ СЪПРУГ

Мнениеот zenons » 21 Юни 2021, 08:37

Здравейте отново!

след известно забавяне, преди седмица Пловдивският Административен съд излезе с решение по нашия казус и отхвърли жалбата, която бяхме пуснали срещу решението на НОИ.
Пловдивският съд изришно споменава, че тълкува закона по друг начин и не споделя решението на ВАС, което адвокатката ни беше дала за пример.
Най-вероятно ще оспорваме пред ВАС.
Споделям решението просто за информация и помощ на други с подобен казус.

Решението на съда: https://www.adms-pv.bg/delo/s/0361d820/13312121.htm

"Съдът прави изрично този анализ на разпоредбата на чл.49, ал.5 от НПОС предвид известната му съдебна практика на ВАС по адм. дело №14568/2019 г., по което е било постановено решение № 9644/2020 г. по сходен казус, но в обратния на посочения от настоящия състав смисъл, с позоваване от ВАС на нормата на чл.49, ал.5, пр.2 от НПОС. В посоченото решение ВАС е счел, че следва да се направи сравнение относно размерите на всички видове пенсии, право на които е придобил починалият /също пенсионер/ при смъртта си и от това да се направи извод коя е най-благоприятна за база за определяне на добавка за преживелия съпруг, като се е позовал на чл.49, ал.5, пр.2 от НПОС. Настоящата съдебна инстанция не приема възприетия подход в посоченото решение, доколкото счита, че изваждането на пр.2 на чл.49, ал.5 от НПОС от целия контекст на посочената разпоредба и разглеждането и тълкуването му отделено и при липса на обвръзка с първото предложение на посочената разпоредба, на практика води до неправилни крайни изводи и разщширяване на приложното поле на нормата, извън предвиденото от законодателя. В тази насока позоваването на разпоредбата на чл.83, ал.2 от КСО в посоченото по-горе съдебно решение, също не може да бъде възприето от настоящия съд, доколкото разпоредбата на чл.84 от КСО препраща към метода на определяне на пенсията по реда на чл.83 от КСО само, когато починалият не е бил пенсионер. В случая, както се каза, не се спори и се установява, че починалият г-н Щ.е бил пенсионер и е получавал до смъртта си лична пенсия за инвалидност поради общо заболяване. "
zenons
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 28 Сеп 2020, 09:48

Re: ПОЛУЧАВАНЕ НА ДОБАВКА КЪМ ПЕНСИЯТА НА ПРЕЖИВЕЛИЯ СЪПРУГ

Мнениеот guest1 » 21 Юни 2021, 09:40

Здравейте. Съдебно решение не се коментира - затова има следва инстанция.
Искам да отбележа само една подробност.
Размера на пенсията, която е получавало починалото лице, се преизчислява служебно във времето. Не остава на нивото, на последната изплатена пенсия.
Написаното не съставлява правен съвет, а изразява единствено лична позиция и мнение по разглежданите въпроси.

- Какъв е проблема с вицовете за адвокати?
- Адвокатите не ги намират за смешни, а останалите хора не мислят че са вицове.
guest1
Потребител
 
Мнения: 418
Регистриран на: 07 Май 2021, 01:34

Re: ПОЛУЧАВАНЕ НА ДОБАВКА КЪМ ПЕНСИЯТА НА ПРЕЖИВЕЛИЯ СЪПРУГ

Мнениеот zenons » 21 Юни 2021, 10:04

Здравейте,

Искам да отбележа само една подробност.
Размера на пенсията, която е получавало починалото лице, се преизчислява служебно във времето. Не остава на нивото, на последната изплатена пенсия.


Предполагам, че наистина е така, но целият проблем е в това, че от НОИ взимат под внимание инвалидната му пенсия, която е получавал приживе, а не тази за прослужен стаж, която би била с около 30% по-висока от инвалидната. И така при следващото служебно преизчисление основата ще е отново инвалидната пенсия...
zenons
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 28 Сеп 2020, 09:48


Назад към Осигурително право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


cron