Страница 1 от 1

Осигурителен стаж при работа на намалено работно време

МнениеПубликувано на: 25 Юни 2020, 10:57
от vassilevaj
Здравейте,
Моля за Вашето мнение по следните два въпроса, свързани с издаването на УП-3 за осигурителен стаж при пенсиониране:

1) Когато работник е бил на трудов договор на 7 часов работен ден поради работа в среда на йонизиращи лъчения, оформено по всички правила като законоустановено работно време, как следва да се изчисли осигурителният му стаж при пенсиониране? Той ще се различава ли от трудовия стаж, т.е. трябва ли да се преизчислява към 8 часов работен ден? Какво трябва да се посочи в полетата "законоустановено работно време" и "Работил при непълно работно време" в УП-3?

2) Когато работникът е бил в неплатен отпуск цяла година, с право по КТ на 30 дни осигурителен стаж за този период, този стаж трябва ли да се отрази в УП-3 за този период?

Предварително благодаря.

Re: Осигурителен стаж при работа на намалено работно време

МнениеПубликувано на: 25 Юни 2020, 21:55
от jhoro
Здравейте!
1. Правете разлика между „непълно“ и „намалено работно време“. Също така - между трудов и осигурителен стаж.
2. Зависи от основанието на ползване на неплатен отпуск.
Принципно
Чл. 9. (2) За осигурителен стаж, без да се правят осигурителни вноски, се зачита времето:
3. на неплатения отпуск до 30 работни дни през една календарна година;

За 2020 г е до 60 дни.

Re: Осигурителен стаж при работа на намалено работно време

МнениеПубликувано на: 25 Юни 2020, 22:30
от vassilevaj
Благодаря за мнението. Аз правя разлика между непълно и намалено работно време, но проблемът е, че работодателят ми не прави. Издадоха ми УП-3, в което преизчисляват осигурителния ми стаж от работа на законоустановеното работно време на 7 часа към 8 часов работен ден. Не приемат аргумента ми, че при работата в среда на йонизиращи лъчения с нормално работно време на 7 часа осигурителният стаж е равен на трудовия и не е редно да се прави преизчисляване. Изпратих запитване до НОИ, но нямам още отговор.

Re: Осигурителен стаж при работа на намалено работно време

МнениеПубликувано на: 25 Юни 2020, 23:39
от jhoro
Това, че работодателя не прави разлика (не знае, не може, не иска …) не е ново.

Намаленото работно време е когато условията на,труд го налагат. Чл. 137 от КТ и НАРЕДБА за определяне на видовете работи, за които се установява намалено работно време.
Работата при намалено работно време се зачита за пълен трудов стаж и осигурителен стаж.
Ще,Ви дам пи-лесен пример. Нощен труд (независимо от естеството) е 7 часа на ден, 35 часа седмично. Стажа (трудов и осигурителен) се зачита като за 8/40 часа.

Непълното не е регламентирано за конкретни случаи. Може работодателя да има ограничена нужда, може работника да не е свободен повече (напр. - ако е втори ТД). Тогава - в следствие договорката, работника работи по-малко, получава по-нисък доход и е осигурен върху такъв. Затова се вписва „ трудовия стаж не е равен на осигурителния“ и се прави преизчисляване.

Ако не НОИ - то ИТ ще му „обясни разбираемо”!

Re: Осигурителен стаж при работа на намалено работно време

МнениеПубликувано на: 30 Юни 2020, 15:29
от vassilevaj
Искам да благодаря за изказаните мнения. Получих официален отговор от НОИ по първия ми въпрос, според който в този случай осигурителният стаж е равен на трудовия и не е необходимо преизчисляване. Надявам се това да е достатъчно да убеди работодателя ми.