начало

Маринела Арабаджиева е опитала да се самоубие Маринела Арабаджиева е опитала да се самоубие

Здравни осигуровки

Осигурителноправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Здравни осигуровки

Мнениеот birdd » 12 Апр 2020, 10:53

Здравейте,
Зная, че има глоба за неподадена навреме декларация 7 за здравни осигуровки при продължително безработните.
Завърших университет края на 2019 и задължението ми за подаване на декларацията възниква през януари, съответно срокът е изпуснат.

Мога ли да я подам за месец март, въпреки че задължението е от януари и просто януари и февруари да останат засега така?
Ако се подаде декларация за януари и февруари чак след една година, не може да ме глобят? (Чл. 34 ал. 1 ЗАКОН ЗА АДМИНИСТРАТИВНИТЕ НАРУШЕНИЯ И НАКАЗАНИЯ)

Може ли да ме глобят дори да не подам декларация за двата месеца през близката 1 година ?

Благодаря предварително!
birdd
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 12 Апр 2020, 02:24

Re: Здравни осигуровки

Мнениеот katerinakuch » 17 Апр 2020, 12:30

Консултирайте се със счетоводител.
katerinakuch
Активен потребител
 
Мнения: 1105
Регистриран на: 28 Юни 2007, 12:27

Re: Здравни осигуровки

Мнениеот jhoro » 17 Апр 2020, 16:52

birdd написа:Здравейте,
Зная, че има глоба за неподадена навреме декларация 7 за здравни осигуровки при продължително безработните. Завърших университет края на 2019 и задължението ми за подаване на декларацията възниква през януари, съответно срокът е изпуснат.

Здравейте. Щом сте завършили „в края на 2019“ (момента е доста неопределен) - първо е трябвало да се регистрирате като безработен в Агенцията по заетостта. После от НОИ - да ви бъде отпуснато парично обезщетение за безработица за поне 4 месеца. През това време вноските са за сметка на държавния бюджет:
Чл. 40. ((1) Здравноосигурителната вноска на осигуреното лице, определена по реда на чл. 29, ал. 3, се определя върху доход и се внася, както следва:
8. за лицата, получаващи обезщетение за безработица - размерът на изплатеното обезщетение; вноските са за сметка на държавния бюджет и се внасят до 10-о число на месеца, следващ този, за който се отнасят.

Тоест - ако сте завършили в края на октомври - през ноември, декември, януари и февруари сте получавали обезщетения, и чак за март дължите осигурителни вноски.
Чл. 40. (5) Лицата, които не подлежат на осигуряване по ал. 1, 2 и 3, са длъжни да:
1. внасят осигурителни вноски върху осигурителен доход не по-малък от половината от минималния размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване - до 25-о число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят, и извършват годишно изравняване на осигурителния доход съгласно данните от данъчната декларация, като окончателните осигурителни вноски се внасят в срока за нейното подаване;
2. подават декларация в срок до 25-о число на месеца, следващ месеца на възникване на това обстоятелство, по ред, определен с наредба на министъра на финансите, в която посочват, че ще се осигуряват по реда на т. 1 и избрания осигурителен доход.

Същите вноски се внасят и декларират до 25 април!

Пп. Месеците съм ги написал „произволно“, но ...
За да „възникне задължението през януари“ - трябва да сте завършили ЮЛИ - а това не е края на годината!
birdd написа:Може ли да ме глобят дори да не подам декларация за двата месеца през близката 1 година?

За можене - могат, но дали ще го направят е отделен въпрос.
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 1396
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58


Назад към Осигурително право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


cron