начало

Маринела Арабаджиева е опитала да се самоубие Маринела Арабаджиева е опитала да се самоубие

Лице наето в държава членка на ЕС

Осигурителноправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Лице наето в държава членка на ЕС

Мнениеот vasilvn » 05 Мар 2020, 15:39

Здравейте,

Моля за съвет относно правните и нормативни възможности и ограничения в следната ситуация:

Нает съм на трудов договор към английска компания от Септември 2014 и пребивавам постоянно в България от Април 2015. За целия период на договора са ми удържани осигуровки (National Insurance) в англия и не съм плащал данъци там (Tax Code: NT no tax).
В момента HMRC (НАП/НОИ в англия) ме уведомяват че фирмата неправомерно ми е начислявала National Insurance за периода от Април 2015 до сега и ще трябва да ми въстановят всички внесени суми. В следствие на това трудовия ми стаж в Англия изчезва, също така в България няма как да представя че съм бил осигуряван в друга държава и съм бил на трудов договор.
За целия период не съм внасял данък общ доход в БГ.
HMRC ме уведомява, че попадам в закон EC 883/2004 Член 11 т.3 (а)
https://eur-lex.europa.eu/legal-content ... 01&from=EN

Някой може ли да ме посъветва как бих могъл да регистрирам този стаж от близо 6 години в БГ или как бих могъл да се възползвам от него в Англия?

Благодаря!
vasilvn
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 05 Мар 2020, 15:16

Re: Лице наето в държава членка на ЕС

Мнениеот doondie » 05 Мар 2020, 20:20

Здрасти,

Мога съвсем общо да коментирам, тъй като за по-задълбочен коментар ще ми трябват няколко часа, докато се запозная с нормативната уредба... както и докато напиша коментара. :D

Откъде HMRC са научили, че от април 2015 си "постоянно" в България? И какво значи "постоянно"? Може да е било временно, но да е станало постоянно. Или пък да е само за 5 г. примерно и след няколко месеца да се преместиш. Ти от септември 2014 до април 2015 в Англия ли си живял?

На твое място бих им писал с молба за допълнителна информация. Кажи им, че според регламента, който са посочили – EC 883/2004, чл. 12, т. 1 – би трябвало да ти се зачитат до 24 месеца като трудова дейност в Англия, тъй като първоначално не е предвидено, че ще прекараш повече от този период в друга държава-членка. Съответно им обясни, че не си знаел за тези регулации на първо място, съответно работодателят не те е информирал за това. Дори подозираш, че и той не е бил запознат, след като през цялото това време ти е удържал осигуровки (National Insurance Contributions), което според HMRC е било неправомерно. Отбележи, че нямаш вина за случилото се. Даже напротив – смяташ, че отговорността е на HMRC, тъй като едва сега, 5 години по-късно, те уведомява. Съответно на това основание не желаеш да ти възстановяват осигуровки със задна дата, а само занапред да не ти се удържат, като миналите години молиш да ти се зачитат като стаж за statutory pension. Съответно помоли и за документ (не знам името му наизуст) в потвърждение на това, че си се осигурявал в Англия досега, който да можеш да представиш на българските власти, за да започнеш да се осигуряваш тук отсега нататък, понеже досега не си го правил, тъй като си се осигурявал правомерно в Англия, as far as you're concerned, нали.

Иначе можеш да се обърнеш към НОИ да ги попиташ какво можеш да предприемеш в такъв случай, след като си се осигурявал "погрешно" в друга държава. По принцип можеш да си платиш доброволно осигуровки със задна дата, но нямам представа дали само здравни може. За здравните знам със сигурност, че може, понеже това е условието за възстановяване на прекъснат здравноосигурителен статус – платени осигуровки в НАП до 5 години назад.
'The best way to predict the future is to invent it!'
Аватар
doondie
Потребител
 
Мнения: 294
Регистриран на: 29 Юли 2017, 17:29
Местоположение: Плевен

Re: Лице наето в държава членка на ЕС

Мнениеот vasilvn » 05 Мар 2020, 23:11

Здравей,

За периода от Септември 2014 до Април 2015 живях там да и след това се върнах в БГ (имаше възможност да работя от разстояние).

HMRC знае че съм в БГ защото работодателя ми ги е уведомил че ще се местя и ме е впиал като служител зад граница (не знам дали е точния термин). Вследствие на това спират да ми удържат данъци в Англия и само ми се начисляват NI.
vasilvn
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 05 Мар 2020, 15:16

Re: Лице наето в държава членка на ЕС

Мнениеот doondie » 06 Мар 2020, 00:59

Това не пречи да оспориш писмото. Поне 2 години да ти признаят, ако не друго. Ако трябва, ще внесеш данъци със задна дата в зависимост от това дали доходите ти са били над необлагаемия минимум. Най-малкото ги попитай какви опции имаш в случая, след като случилото се не е по твоя вина.

Не виждам обаче как очакваш признаване на стаж, след като не си плащал данъци, нито осигуровки, каквито явно е трябвало да се внасят тук. За разлика от България, в Англия институциите и компаниите изобщо поемат отговорност, дори и невинаги да са реално виновни, и се опитват да помогнат. Затова ако вярваш, че вината не е твоя, наблегни на това в писмото си до HMRC.

Междувременно попитай в НАП как се процедира в случая – може ли и до колко назад може да се пуснат данъчни декларации, съответно и да се внесат осигуровки, за да ти се признаят годините като стаж въз основа на трудовия договор, който имаш.
'The best way to predict the future is to invent it!'
Аватар
doondie
Потребител
 
Мнения: 294
Регистриран на: 29 Юли 2017, 17:29
Местоположение: Плевен

Re: Лице наето в държава членка на ЕС

Мнениеот jhoro » 06 Мар 2020, 21:49

vasilvn написа:Нает съм на трудов договор към английска компания от Септември 2014 и пребивавам постоянно в България от Април 2015. За целия период на договора са ми удържани осигуровки (National Insurance) в Англия и не съм плащал данъци там (Tax Code: NT no tax).
В момента HMRC (НАП/НОИ в Англия) ме уведомяват че фирмата неправомерно ми е начислявала National Insurance за периода от Април 2015 до сега и ще трябва да ми възстановят всички внесени суми. В следствие на това трудовия ми стаж в Англия изчезва, също така в България няма как да представя че съм бил осигуряван в друга държава и съм бил на трудов договор.
За целия период не съм внасял данък общ доход в БГ.

Здравей!
От написаното разбирам, че:
- договора ти е сключен 2014 година и все още е валиден;
- до април 2015 година са ти удържани и внесени осигурителни и данъчни вноски;
- след април 2015 г работодателя спира да внася данъчни, а продължава да внася осигурителни вноски;
- казваш, че данъчния ти код е „NT - You’re not paying any tax on this income“.
Отговарям отзад напред.
Не става ясно - с този код ли си през цялото време? Ако междувременно е бил променен - кога и защо?
Това, че не е внасян данък по сметката ти, не е проблем - при годишното приключване се изчислява -дължиш или не. Виж на тази страница - https://www.taxrebateservices.co.uk/wha ... t-tax-code. Вероятно става дума за...
NT means no tax to pay on this income. Your employer is being instructed by HMRC not to deduct any tax from this income source.
You have been given code NT because you are declaring income in another way that has been agreed by HMRC, perhaps because you have self employed income.
There is a very clear list of 7 circumstances in which tax code NT applies:
Double Taxation Agreements
If you live in another country that has a double taxation agreement with the UK then you may get code NT. This means you won’t have to pay tax on the same assets and/or income in both your country of residence and the UK.

Ти подавал ли си Self Assessment tax returns?
Имаш ли регистрация на Government Gateway?
Ако имаш акаунт - ще можеш да следиш всички промени.
Накрая - не си казал какви осигуровки са внасяни - Class 1, Class 1A, Class 1B, Class 2, Class 3 или Class 4?
doondie написа:Съответно им обясни, че не си знаел за тези регулации на първо място, съответно работодателят не те е информирал за това. Дори подозираш, че и той не е бил запознат, след като през цялото това време ти е удържал осигуровки (National Insurance Contributions), което според HMRC е било неправомерно. Отбележи, че нямаш вина за случилото се. Даже напротив – смяташ, че отговорността е на HMRC, тъй като едва сега, 5 години по-късно, те уведомява. Съответно на това основание не желаеш да ти възстановяват осигуровки със задна дата, а само занапред да не ти се удържат, като миналите години молиш да ти се зачитат като стаж за statutory pension. Съответно помоли и за документ (не знам името му наизуст) в потвърждение на това, че си се осигурявал в Англия досега, който да можеш да представиш на българските власти, за да започнеш да се осигуряваш тук отсега нататък, понеже досега не си го правил, тъй като си се осигурявал правомерно в Англия, as far as you're concerned, нали.
Иначе можеш да се обърнеш към НОИ да ги попиташ какво можеш да предприемеш в такъв случай, след като си се осигурявал "погрешно" в друга държава. По принцип можеш да си платиш доброволно осигуровки със задна дата, но нямам представа дали само здравни може. За здравните знам със сигурност, че може, понеже това е условието за възстановяване на прекъснат здравноосигурителен статус – платени осигуровки в НАП до 5 години назад.

Много плахо и някак ... неуверено обясняваш!
Виж цитираното - няма как работодателя да не е знаел подробностите, щом е дал „Tax code NT“.
Ревенюто са реагирали чак сега, просто защото сега са проверили ситуацията.
Другото - във Великобритания не се говори за „стаж“ (трудов или осигурителен), а за „years of full contributions“ (години с пълни вноски). Отделно здравни осигуровки също НЯМА!

По отношение ситуацията в България - нещата никак не са добре. Първо - не са плащани осигуровки. Второ - не са подавани декларации. Според последното тълкуване на НАП - здравни осигуровки се дължат, даже ако сте извън България, но в ЕС. Като може да са платени в държавата по пребиваване. И това се доказва!
Документа, който трябва да се изиска от HMRC е U1 (E301). на английски - Statement of your National Insurance contributions (CA3916)
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 1396
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Re: Лице наето в държава членка на ЕС

Мнениеот doondie » 06 Мар 2020, 22:46

jhoro написа:Не става ясно - с този код ли си през цялото време? Ако междувременно е бил променен - кога и защо?
vasilvn написа:HMRC знае че съм в БГ защото работодателя ми ги е уведомил че ще се местя и ме е впиал като служител зад граница (не знам дали е точния термин). Вследствие на това спират да ми удържат данъци в Англия и само ми се начисляват NI.
Очевидно tax кодът му е бил нормален, преди да напусне страната и да стане overseas worker или какъвто там се води, че е, за което обстоятелство работодателят му е уведомил HMRC. След това му променят кода. Въпросът е защо не са реагирали по-рано на продължаващото внасяне на осигуровки. Говорим за 4,5 години. Не става ясно какъв е поводът точно сега, ако има такъв. Би трябвало заедно с промяната на такс кода да кажат на работодателя му да спре да му внася и осигуровки, за да си прави сметката той как ще се осигурява. За неплащането на ДОД в България отговорността си е негова. Може да е мислел, че няма нужда, понеже HMRC не са му казали... евентуално.

Може би си пропуснал идеята ми, че вариантите му са:
1. Да не предприема нищо и да "загуби" това време.
2. Да се представи за жертва на бездействията на HMRC, каквато жертва той може би дори е, но това не е важно. Важното е да опита, пък дори само 2 години да му признаят, пак е по-добре от нищо. Съответно да провери как стоят нещата с осигуряването със задна дата в България. Възможно е да искат дори да го глобят, че не е подавал данъчни декларации, но това е друг въпрос.

jhoro написа:Другото - във Великобритания не се говори за „стаж“ (трудов или осигурителен), а за „years of full contributions“ (години с пълни вноски).
Написал съм "години (...) като стаж за statutory pension", което е повече от достатъчно човек да провери какво аджеба е statutory (state) pension, както и да разбере, че се гледат години, а не месеци. Не беше важно за целите на коментара ми да пояснявам какво имам предвид под "стаж за пенсия". Живял съм в Англия и знам, че се гледат цели години. Навярно всеки, работил там дори едно лято, е получавал известие, че има непълна година и му дават възможност да запълни пропуска, за да му се зачита годината. Както и да е. /off-topic

П.С. Self-assessment не се прави от лица, които са единствено наети.
Последна промяна doondie на 07 Мар 2020, 02:13, променена общо 1 път
'The best way to predict the future is to invent it!'
Аватар
doondie
Потребител
 
Мнения: 294
Регистриран на: 29 Юли 2017, 17:29
Местоположение: Плевен

Re: Лице наето в държава членка на ЕС

Мнениеот jhoro » 07 Мар 2020, 01:08

doondie написа:Очевидно ...

Очевидно е само, че нищо не е ясно. Поне, докато питащия не даде по-точна и пълна информация.

doondie написа:Може би си пропуснал идеята ми, че вариантите му са:
1. Да не предприема нищо и да "загуби" това време.
2. Да се представи за жертва на бездействията на HMRC, каквато жертва той може би дори е, но това не е важно. Важното е да опита, пък дори само 2 години да му признаят, пак е по-добре от нищо. Съответно да провери как стоят нещата с осигуряването със задна дата в България. Възможно е да искат дори да го глобят, че не е подавал данъчни декларации, но това е друг въпрос.

Идеята ти е ясна и .... донякъде - не без основание.
1. Не прави нищо и чака - да мине давностния срок и да избегне принудително събиране. Ако не броим 2019 година (тя току-що свърши и всички действия са приложими) - срока е до 31.12.2023 година. Ей го къде е!
2. Осигуряването - текущо или със задна дата - винаги се прави с основание. И върху доказан доход!
Единствено здравните осигуровки се търсят - 3 години назад.

doondie написа:П.С. Self-assessment не се прави от лица, което са единствено наети.

„You will not usually need to send a return if your only income is from your wages or pension.“
Self Assessment tax returns

I hope you find out - you've lived in the UK!

Пп. Очаквах отговор от питащия.
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 1396
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Re: Лице наето в държава членка на ЕС

Мнениеот doondie » 07 Мар 2020, 02:12

Жорославе, моля ти се...
Моля... ти... се...
Моля. Ти. Се.

Много добре знаеш, че по-точна и пълна информация не се получава веднага по форумите, ако изобщо някога се получи. Затова по-често си играем на гадаене на база информацията, която вече имаме и с насочващи въпроси сме успели да получим в последствие. Докато ОП се включи отново с отговор, мога да коментирам, колкото си искам, ако смятам, че това допринася за дискусията, още повече че си ме и цитирал.

jhoro написа:Очевидно е само, че нищо не е ясно.
Септември 2014 - сключва трудов договор в Англия.
Септември 2014 - април 2015 - живее и работи като employed в Англия. Съответно плаща данъци (с нормален tax code) и осигуровки чрез работодателя си.
Април 2015 - работодателят му уведомява HMRC, че ОП се е преместил за постоянно в България, при което HMRC променя такс кода му на "NT", тъй като явно според тях той вече не подлежи на данъчно облагане в Англия.
Април 2015 - настоящ момент - живее в България, като продължава да извършва трудова дейност за английския си работодател, без да плаща данък "Общ доход" в България, нито социални или здравни осигуровки, или каквито там се водят.
Април 2015 - февруари 2020 - удържани са му осигуровки в Англия (съответния клас NICs).
Февруари 2020 - получава писмо от HMRC за неоснователно внасяни осигуровки за периода април 2015 - февруари 2020.
Март 2020 - моли за съвет...

jhoro написа:Идеята ти е ясна и .... донякъде - не без основание.
1. Не прави нищо и чака - да мине давностния срок и да избегне принудително събиране. Ако не броим 2019 година (тя току-що свърши и всички действия са приложими) - срока е до 31.12.2023 година. Ей го къде е!
2. Осигуряването - текущо или със задна дата - винаги се прави с основание. И върху доказан доход!
Единствено здравните осигуровки се търсят - 3 години назад.
1. Няма как да има принудително събиране, ако НАП не знае, че ОП е трябвало да плаща. Идеята за пасивността не е да се избегне принудително събиране, а просто да не предприема нищо и да се примири, че последните 4,5 г. е бил безработен за системата.
2. Основанието е, че... е имал основание, но не е знаел, че трябва... нали. Което не е извинение, но дори и с глоба, пак ще е по-добре, отколкото да не му признаят стажа. Дохода ще го доказва, както иска - с payslips и/или банкови преводи.
Не съм чул здравните осигуровки да се търсят, тъй като не си длъжен да се осигуряваш. Ако не го правиш, губиш здравноосигурителните си права. За да ги възстановиш, трябва да платиш за 5 години назад.

jhoro написа:„You will not usually need to send a return if your only income is from your wages or pension.“
Не схванах идеята на цитата, тъй като аз казах същото - че данъчна декларация не се изпраща от лица, които са били единствено наети (employed) през предходната година (без частните случаи на доход от наеми и прочие). Тъй като ОП не е бил самонает (self-employed), то за него не е възниквало задължение да изпраща tax return.

Позволи ми да знам кога и как се попълва данъчна декларация в общия случай на самонаето лице. Правил съм го десетки пъти за себе си и за мои приятели. Нека не се джафкаме за маловажни неща. Изображение
'The best way to predict the future is to invent it!'
Аватар
doondie
Потребител
 
Мнения: 294
Регистриран на: 29 Юли 2017, 17:29
Местоположение: Плевен

Re: Лице наето в държава членка на ЕС

Мнениеот vasilvn » 07 Мар 2020, 10:59

Здравейте,

Благодаря ви за помощта!

Нека първо отговоря на въпросите:
-Все още съм нает във фирмата и продължавам да работя.
-Откакто съм в БГ съм с tax code NT и това не се е променяло.
-Self Assesment Tax Return не съм подавал, но си спомням, че работодателя ми възстанови някакви данъци
първия месец след като се прибрах.
-Имам регистрация в Government Gateway.
-Осигуровките са Class 1.

Още през 2015 се консултирах с някакъв счетоводител за това как да се осигурявам в БГ, но така и до нищо не се стигна..
Нямам никакъв проблем да си внасям данъците, дори ходих преди години в клона на НАП който се занимава с спогодбите за избягването на двойно данъчно облагане и там получих доста оклочиви насоки, едва ли не, не се занимавай да пускаш декларации, ако декларираш нещо може да пишеш 0... което няма да коментирам.

Та причини за днешната ситуация има, но главното е че не съм намерил кой да ми даде съвет как да постъпя.

В НАП дължа последните 5 пълни години за здравни осигуровки.

В НОИ ми казаха че за да признаят стажа при пенсионна възраст, те изискват от англия документи доказващ този стаж, но ако ми се върнат вноските е ясно че ги губя.

През Government Gateway мога да подам Complaint (жалба) но не съм сигурен на какво основание и точно за какво да се жалвам, но ако има как да се запазят и част от тези години е по-добре от нищо.

И ако това помага, цялата ситуация започна когато реших да пробвам да си ползвам здравните осигуровки от англия в БГ. От Здравна каса ми казаха че е възможно, въпреки че никой в сградата не е администрирал подобна процедура. Съответно по канален ред те изискваха S041 за периодите от 2015 до сега от HMRC в отговор на което получих писмата в които ми казават, че са ми събирани осигуровки "неправомерно" и че трябва да ми се върнат.

Сега все още не ми е ясно как е най-удачно да се постъпи така че да мога да запазя целия или част от този стаж и той да се признае от БГ. По отношение на внасянето на данъци в БГ, те не се ли вързват по някакъв начин към осигурителен доход?
vasilvn
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 05 Мар 2020, 15:16

Re: Лице наето в държава членка на ЕС

Мнениеот jhoro » 08 Мар 2020, 14:00

doondie написа:Жорославе, моля ти се...
Моля... ти... се...
Моля. Ти. Се.

Здравей отново! Недей чак толкова сериозно!
doondie написа:Много добре знаеш, че по-точна и пълна информация не се получава веднага по форумите, ако изобщо някога се получи. Затова по-често си играем на гадаене на база информацията, която вече имаме и с насочващи въпроси сме успели да получим в последствие. Докато ОП се включи отново с отговор, мога да коментирам, колкото си искам, ако смятам, че това допринася за дискусията, още повече че си ме и цитирал.

Знам и затова „ръчкам“ дискусията - да получим максималното количество информация.
Както и да си допълним взаимно заннията.
doondie написа:1. Няма как да има принудително събиране, ако НАП не знае, че ОП е трябвало да плаща. Идеята за пасивността не е да се избегне принудително събиране, а просто да не предприема нищо и да се примири, че последните 4,5 г. е бил безработен за системата.
2. Основанието е, че... е имал основание, но не е знаел, че трябва... нали. Което не е извинение, но дори и с глоба, пак ще е по-добре, отколкото да не му признаят стажа. Дохода ще го доказва, както иска - с payslips и/или банкови преводи.
Не съм чул здравните осигуровки да се търсят, тъй като не си длъжен да се осигуряваш. Ако не го правиш, губиш здравноосигурителните си права. За да ги възстановиш, трябва да платиш за 5 години назад.

Хронологията е (вече) ясна и затова няма да я коментирам.
Относно принудителното събиране - само ще напомня няколко текста:
Чл. 4. (1) Местно физическо лице, без оглед на гражданството, е лице:
1. което има постоянен адрес в България, или
2. което пребивава на територията на България повече от 183 дни през всеки 12-месечен период, или
3. което е изпратено в чужбина от българската държава, от нейни органи и/или организации, от български предприятия, и членовете на неговото семейство, или
4. чийто център на жизнени интереси се намира в България.
Чл. 6. Местните физически лица са носители на задължението за данъци за придобити доходи от източници в Република България и в чужбина.
Закон за данъците върху доходите на физическите лица

Още римляните са казали - „Ignorantia legis neminem excusat“ или "непознаването на закона не извинява никого"
Ако аз (като физическо лице) ти дам едни пари затова, че си ми свършил някаква работа - може да не ги декларираш. За сделката ще знаем само двамата и ако аз не декларирам разхода - прихода е недоказуем!
Но ако плащането е от юридическо лице и е осчетоводено - в един момент ще „светне“ и при теб! И ще те потърсят!
За здравните осигуровки - също не си „в час“. Наблюдават се последните 3 години и ако там имаш „дупка“ (повече от 3 месеца) - възстановяваш права чрез плащане на всички неплатени вноски за 5 години назад! Самият аз нямам ЗО за целите 2015 и 2016 година, но понеже от 01.2017 до момента съм фул - съм с „непрекъснати здравноосигурителни права“!
doondie написа:Не схванах идеята на цитата, тъй като аз казах същото - че данъчна декларация не се изпраща от лица, които са били единствено наети (employed) през предходната година (без частните случаи на доход от наеми и прочие). Тъй като ОП не е бил самонает (self-employed), то за него не е възниквало задължение да изпраща tax return.

Идеята беше, че тези - които са били единствено наети, не са длъжни да подават декларация. Но - ако претендират за възстановяване, ТРЯБВА да попълнят такава!
Пак ще говоря за мен. През едан финансова година първо работих (с заплата и съответните удръжки за данък и NICs). После - плащания от DWP (JSA) и накрая пак работа като нает. Когато мина 5 април - „теглих чертата“ и се оказа, че съм под необлагаемия минимум. Попълних и подадох Self Assessment tax returns, поисках и получих възстановяване.
Разликата между БГ и ЮК е, че в ЮК декларираш претенции, набързо ти проверяват сметките и удовлетворяват искането. после проверяват документите. В БГ първо ти се прави ревизия и чак после - може да си получиш исканото. В БГ ДОД не се възстановява (плосък данък), но се отнаня за ДДС!
vasilvn написа:Още през 2015 се консултирах с някакъв счетоводител за това как да се осигурявам в БГ, но така и до нищо не се стигна..
Нямам никакъв проблем да си внасям данъците, дори ходих преди години в клона на НАП който се занимава с спогодбите за избягването на двойно данъчно облагане и там получих доста оклочиви насоки, едва ли не, не се занимавай да пускаш декларации, ако декларираш нещо може да пишеш 0... което няма да коментирам.
Та причини за днешната ситуация има, но главното е че не съм намерил кой да ми даде съвет как да постъпя.

Точно оттам са тръгнали проблемите ти - питал си „някакъв счетоводител“. А той - щом е просто „някакъв“ (нямате договор за счетоводно обслужване) - може да си говори всичко, без отговорности!
Трябвало е директно да запитате НАП - „К'во праим ся?“
vasilvn написа:В НАП дължа последните 5 пълни години за здравни осигуровки.
В НОИ ми казаха че за да признаят стажа при пенсионна възраст, те изискват от англия документи доказващ този стаж, но ако ми се върнат вноските е ясно че ги губя.
През Government Gateway мога да подам Complaint (жалба) но не съм сигурен на какво основание и точно за какво да се жалвам, но ако има как да се запазят и част от тези години е по-добре от нищо.

Не - Вие не дължите осигуровки. Просто в системата на НАП/НОИ няма данни за този период. За сега имаш внесени осигурителни вноски в ЮК и това е доказуемо. НАП трябва да преглътнат факта.
До Ревенюто подай запитване (а не жалба) с въпрос - „Какво следва“? Също и до НАП/НОИ.

Пп. Тук има и още нещо - темата беше по-добре да се казва „Лице, наето в държава КОЯТО ВЕЧЕ НЕ Е членка на ЕС“! Казуса е нов и все още няма процедура (няма прецеденти).
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 1396
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Re: Лице наето в държава членка на ЕС

Мнениеот doondie » 10 Мар 2020, 01:17

jhoro написа:Тук има и още нещо - темата беше по-добре да се казва „Лице, наето в държава КОЯТО ВЕЧЕ НЕ Е членка на ЕС“! Казуса е нов и все още няма процедура (няма прецеденти).
Темата няма нищо общо с Брексит. Заглавието е съвсем подходящо, тъй като отразява реално ситуацията, в която се намира ОП. Нещо повече – до края на тази година Англия е в преходен период, така че старите правила са все още приложими. Компромисен вариант би бил "Избягване на двойно данъчно облагане," като частен случай на това ще е работа в друга държава-членка на ЕС. Не виждам смисъл от разводняване на темата обаче. Едва ли някой друг ще пише в нея така или иначе. Нито правим наръчник, нито нищо.

jhoro написа:Ако аз (като физическо лице) ти дам едни пари затова, че си ми свършил някаква работа - може да не ги декларираш. За сделката ще знаем само двамата и ако аз не декларирам разхода - прихода е недоказуем!
Но ако плащането е от юридическо лице и е осчетоводено - в един момент ще „светне“ и при теб! И ще те потърсят!
Ще светне, ама друг път! В конкретния случай говорим за юридическо лице, базирано в друга държава, пък била тя и ЕС-член. За 4,5 години нищо не е светнало в НАП. Безопасно е да приемем, че няма и да светне. Ако няма претенции за нещо, няма да го търсят, просто защото не знаят за нерегламентираните му понастоящем доходи.

jhoro написа:За здравните осигуровки - също не си „в час“. Наблюдават се последните 3 години и ако там имаш „дупка“ (повече от 3 месеца) - възстановяваш права чрез плащане на всички неплатени вноски за 5 години назад!
Не ми се проверява дали е така, понеже не е свързано с темата. Приемам го на доверие. Аз съм предоставил информация, която със сигурност знам, че е валидна, както и че е удачна за случая. ОП не е внасял никакви осигуровки, така че за да възстанови правата си сега, трябва да внесе осигуровки за 5 години назад. Или, както казваш ти, да изчака 3 години, като междувременно се осигурява, но него не го интересува след 3 години, а сега.

jhoro написа:Идеята беше, че тези - които са били единствено наети, не са длъжни да подават декларация. Но - ако претендират за възстановяване, ТРЯБВА да попълнят такава!
Пак ще говоря за мен. През едан финансова година първо работих (с заплата и съответните удръжки за данък и NICs). После - плащания от DWP (JSA) и накрая пак работа като нает. Когато мина 5 април - „теглих чертата“ и се оказа, че съм под необлагаемия минимум. Попълних и подадох Self Assessment tax returns, поисках и получих възстановяване.
Пак изпадаш в частни случаи, докато аз казах как е по принцип, което ти дори потвърди с твоя цитат. Ако работиш цяла година и имаш правилен такс код, няма нужда да подаваш данъчна декларация, тъй като всичко е точно. ОП не претендира за възстановяване, така че изобщо не го интересува как се връщат надвнесени данъци. FYI, тези, които ходят на бригада например, си възстановят надвнесените данъци по съвсем друг начин.

jhoro написа:За сега имаш внесени осигурителни вноски в ЮК и това е доказуемо. НАП трябва да преглътнат факта.
С разликата че са неоснователно внесени вноските, следователно не пораждат права.

jhoro написа:До Ревенюто подай запитване (а не жалба) с въпрос - „Какво следва“? Също и до НАП/НОИ.
Което го посъветвах и аз още в първия си отговор:
doondie написа:На твое място бих им писал с молба за допълнителна информация.
(...)
Иначе можеш да се обърнеш към НОИ да ги попиташ какво можеш да предприемеш в такъв случай, след като си се осигурявал "погрешно" в друга държава.
И после добавих:
doondie написа:Междувременно попитай в НАП как се процедира в случая – може ли и до колко назад може да се пуснат данъчни декларации, съответно и да се внесат осигуровки, за да ти се признаят годините като стаж въз основа на трудовия договор, който имаш.


vasilvn написа:Та причини за днешната ситуация има, но главното е че не съм намерил кой да ми даде съвет как да постъпя.
Малко късно си се сетил да търсиш съвет – това е основният проблем. Вече ти казах мнението си в първия ми пост. Ако беше питал преди 4 години (и имах регистрация тогава и съответно четях форума), щях да ти кажа да си декларираш дохода, без значение какъв е, и да се (само)осигуряваш, за да ти се зачита стажът и здравноосигурителният статус, но сега може би е прекалено късно. Казвам може би, понеже не съм се интересувал какви са ти реално опциите за реакция, а просто предлагам идеи.

Случаят, с който се гордея най-много, когато приятел ме е попитал за съвет и аз съм потърсил информация и съответно съм му казал мнението си, е следният:
Документи при брак с рускиня
След седмица очакват първото си дете! ^_^
'The best way to predict the future is to invent it!'
Аватар
doondie
Потребител
 
Мнения: 294
Регистриран на: 29 Юли 2017, 17:29
Местоположение: Плевен

Re: Лице наето в държава членка на ЕС

Мнениеот jhoro » 10 Мар 2020, 17:07

Off! Много приказки, но - както казваш, няма „смисъл от разводняване на темата“.
Затова - ще спра само на два момента.
doondie написа:Ще светне, ама друг път! В конкретния случай говорим за юридическо лице, базирано в друга държава, пък била тя и ЕС-член. За 4,5 години нищо не е светнало в НАП. Безопасно е да приемем, че няма и да светне. Ако няма претенции за нещо, няма да го търсят, просто защото не знаят за нерегламентираните му понастоящем доходи.

Специално за теб - ако ЮЛ и ФЛ с в юрисдикцията на НАП, със сигурност ще светне. Защото - ЮЛ вписва тези плащания (по гр. договори, по договори за поръчка, договори за наем ...) като разход. Данъчните са инструктирани подобни разходи да се гледат „под лупа“. Включително - насрещни проверки.
doondie написа:Малко късно си се сетил да търсиш съвет – това е основният проблем. Вече ти казах мнението си в първия ми пост. Ако беше питал преди 4 години (и имах регистрация тогава и съответно четях форума), щях да ти кажа да си декларираш дохода, без значение какъв е, и да се (само)осигуряваш, за да ти се зачита стажът и здравноосигурителният статус, но сега може би е прекалено късно. Казвам може би, понеже не съм се интересувал какви са ти реално опциите за реакция, а просто предлагам идеи.

Изобщо не е късно - просто в момента се е изяснила ситуацията. В случая - питащия е „трета, добросъвестна страна“.
И нека разграничаваме нещата - до един момент той е бил „нормален“ работник, с раб. място време и всичко останало. После - нещата се променят. Той вече работи .дистанционно“ - тоест, работодателя не се интересува къде се намира, стига да свърши работата. Не става дума за командироване - „когато работника, извършва в рамките на определен период работа на територия, различна от седалището и мястото на дейност на работодателя“!
Тук е резонен въпроса - защо този работодател е уведомил Ревенюто, че питащия е напуснал ЮК? И не е ли знаел (проверил), че освен удръжките за данък, трябва да спре и удръжките за осигуровки?
Тогава питащия е щял да знае, че не е осигурен (както например при интернет-търговия) и да си декларира доходите!
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 1396
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Re: Лице наето в държава членка на ЕС

Мнениеот vasilvn » 10 Мар 2020, 19:23

Здравейте,

Надявам се да не е късно за каквото и да е било :) Наистина, и аз питам (но отговор не получавам) защо работодателя ми не ми е помогнал да си уредя осигуряването след като планира да ме нема за дълго време..

Вследствие на вашите съвети и след няколко разговора с HMRC по телефона днес им изпратих официално запитване (по пощата - единствения начин да се свържеш с тях в 21ви век!) какво е необходимо да се случи, за да запазя стажа си при положение че не съм осигуряван в БГ за този период. Изхождах от позицията че съм потърпевш и искам да следвам наредбите. Дано това е достатъчно и да предизвика нещо позитивно :)

Ще ви държа в течение как се развиват нещата.
vasilvn
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 05 Мар 2020, 15:16

Re: Лице наето в държава членка на ЕС

Мнениеот jhoro » 10 Мар 2020, 20:30

vasilvn написа:Вследствие на вашите съвети и след няколко разговора с HMRC по телефона днес им изпратих официално запитване (по пощата - единствения начин да се свържеш с тях в 21ви век!) ...

Учудвате ме! Защо единствения начин да е по пощата??? Ето официалното становище - Complain about HMRC
Успех!
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 1396
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Re: Лице наето в държава членка на ЕС

Мнениеот vasilvn » 10 Мар 2020, 23:13

И аз се очудвам, но това беше официалния начин да отоговоря на писмата пращани от тях, така ми казаха да процедирам от HMRC. Линка за жалбата е от общ характер, явно не е същото, но реших да последвам техния съвет за обратна връзка.
И нашите куриери не изпращат до пощенски код в Англия (проверих Спиди, Еконд, DHL, Bulpost). Варианта беше да пусна стандартна пощенска услуга от български пощи (поне има тракинг номер).
vasilvn
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 05 Мар 2020, 15:16

Re: Лице наето в държава членка на ЕС

Мнениеот doondie » 11 Мар 2020, 03:03

jhoro написа:ако ЮЛ и ФЛ с в юрисдикцията на НАП
За пореден път имам усещането, че не си прочел какво съм писал.
doondie написа:В конкретния случай говорим за юридическо лице, базирано в друга държава

jhoro написа:Изобщо не е късно - просто в момента се е изяснила ситуацията. В случая - питащия е „трета, добросъвестна страна“.
И нека разграничаваме нещата - до един момент той е бил „нормален“ работник, с раб. място време и всичко останало. После - нещата се променят. Той вече работи .дистанционно“ - тоест, работодателя не се интересува къде се намира, стига да свърши работата. Не става дума за командироване - „когато работника, извършва в рамките на определен период работа на територия, различна от седалището и мястото на дейност на работодателя“!
Несериозно е да се очаква, че след 4,5 години пасивност от страна на ОП коя да е държава трябва да му влиза в положение и да му признава каквото и да е. Всякакъв резултат в негова полза би бил базиран изцяло на добрата воля от съответните институции, които реално с нищо не са му длъжни. Негова е била отговорността да декларира доходи и да плаща данъци и осигуровки. След като не е извършвал задълженията си цели 4 години, не може да претендира за пропуснатите ползи.

Посъветвах го да свири на струната на чувството за отговорност на британските служби, като представи себе си за жертва в резултат на (без)действията на HMRC и работодателя му. По този начин – претендирайки поне за тези 24 месеца като "командирован работник" – да може да спаси поне част от стажа си, а останалата част евентуално пък да му се признае тук след подаване на 2-3 декларации със задна дата. Понякога, ако опиташ, дори да знаеш, че нямаш право, може да получиш това, което искаш, или поне част от него. Дори да не смятат, че са виновни, HMRC биха могли да се съгласят на някакъв компромис. ОП обаче е предпочел да не се консултира за текста на писмото си, така че нямам какво повече да добавя по въпроса, понеже ще е безсмислено, още повече че вече съм го посъветвал и да се обърне към НОИ и НАП с конкретни запитвания. Интересно ми е каква ще е развръзката, затова пасивно ще следя темата.

Успех! о/
'The best way to predict the future is to invent it!'
Аватар
doondie
Потребител
 
Мнения: 294
Регистриран на: 29 Юли 2017, 17:29
Местоположение: Плевен

Re: Лице наето в държава членка на ЕС

Мнениеот jhoro » 11 Мар 2020, 16:46

vasilvn написа:И нашите куриери не изпращат до пощенски код в Англия (проверих Спиди, Еконд, DHL, Bulpost). Варианта беше да пусна стандартна пощенска услуга от български пощи (поне има тракинг номер).

Доставят - как да не доставят? Точно до Postcode - това е най-точната дефиниция на адрес там. И Спиди (навън са DPD) и Булпост (навън са DHL).
Обаче (винаги има едно „обаче“) - на какви цени? За пощенска пратка (плик 50 гр) в Български пощи платих 2,50 лв. При Спиди е 43,62 лв, а Булпост е 45,60 лв.
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 1396
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58


Назад към Осигурително право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


cron