начало

КС „отмени“ три текста от Закона за социалните услуги КС „отмени“ три текста от Закона за социалните услуги

Вписан адвокат и обезщетения от Бюрото по труда

Осигурителноправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Вписан адвокат и обезщетения от Бюрото по труда

Мнениеот pencheva » 06 Апр 2019, 08:16

Здравейте! До 01.02.2019г работих на постоянен трудов договор. След прекратяване на същия се вписах в Бюрото по труда. Сега ми предстои да се впиша като адвокат. През първите два месеца няма да работя като такъв / тепърва ще си търся кантора и т.н./ Трябва ли да уведомя Бюрото по труда? Мога ли да се възползвам от обезщетенията на Бюрото, след като съм вписан адвокат, но все още няма да работя като такъв? Моля за сериозни отговори без излишни нападки! Благодаря!
pencheva
Младши потребител
 
Мнения: 28
Регистриран на: 24 Юни 2002, 19:41

Re: Вписан адвокат и обезщетения от Бюрото по труда

Мнениеот teogeo » 06 Апр 2019, 10:02

pencheva написа:Здравейте! До 01.02.2019г работих на постоянен трудов договор. След прекратяване на същия се вписах в Бюрото по труда. Сега ми предстои да се впиша като адвокат. През първите два месеца няма да работя като такъв / тепърва ще си търся кантора и т.н./ Трябва ли да уведомя Бюрото по труда? Мога ли да се възползвам от обезщетенията на Бюрото, след като съм вписан адвокат, но все още няма да работя като такъв? Моля за сериозни отговори без излишни нападки! Благодаря!


Вписването като адвокат предполага и вписването в регистър "Булстат" като самоосигуряващо се лице, а след това и подаване на декларация за започване на дейност. След тези две стъпки вече нямате какво да искате от бюрото по труда.

Това - официално. А на практика при вписването като адвокат никой не Ви следи дали сте се вписали в Булстата и дали сте подали декларацията към НАП в 7-дневен срок от започване на дейността.
Така че... направете си извода.
Аватар
teogeo
Активен потребител
 
Мнения: 1522
Регистриран на: 15 Юли 2009, 22:28

Re: Вписан адвокат и обезщетения от Бюрото по труда

Мнениеот jhoro » 06 Апр 2019, 19:13

Според мен вписването като адвокат и регистрацията като самоосигуряващо лице са две отделни и незамисими неща.
Вписването като адвокат е регистрация на правоспособност, а не „упражняване на трудова дейност, за която подлежат на задължително осигуряване“ КСО Чл. 54а. ал. 1, т. 3
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 1289
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Re: Вписан адвокат и обезщетения от Бюрото по труда

Мнениеот doudoned » 16 Апр 2019, 14:10

Към САК има създадена и действаща Осигурителна каса "Адвокат", които се занимават с осигурителните отношения на адвокатите. От датата на полагане на клетвата се считате "действащ" и те ще ви подадат към НАП. Съответно ще дължите осигурителни вноски. Няма как да се водите "безработен" при положение, че сте встъпили в изпълнение на конституционно регламентирана дейност, каквато е адвокатската професия. Да не стане така, че да трябва да връщате получените обезщетения... Моралната страна на въпроса оставям встрани.
doudoned
Младши потребител
 
Мнения: 32
Регистриран на: 21 Сеп 2001, 10:04

Re: Вписан адвокат и обезщетения от Бюрото по труда

Мнениеот kalahan2008 » 16 Апр 2019, 20:34

doudoned написа:Към САК има създадена и действаща Осигурителна каса "Адвокат", които се занимават с осигурителните отношения на адвокатите. От датата на полагане на клетвата се считате "действащ" и те ще ви подадат към НАП. Съответно ще дължите осигурителни вноски. Няма как да се водите "безработен" при положение, че сте встъпили в изпълнение на конституционно регламентирана дейност, каквато е адвокатската професия.

Участието в ОК "Адвокат" е доброволно, не е задължително. Огромна част от адвокатите не желаят да се осигуряват чрез нея заради проблеми с НАП в миналото.
На въпроса:
Упражняването на адвокатската професия започва от момента на вписването в регистъра на адвокатската колегия и в Единния регистър на адвокатите при Висшия адвокатски съвет.
Съгласно Закона за регистър Булстат адвокатът като свободна професия е длъжен да се регистрира в Регистър БУлстат в 7-дневен срок от започване на упражняването на адвокатската професия, в противен случай подлежи на глоба. На основание чл. 32, ал. 1 от ЗРБ Агенцията по вписванията осигурява автоматизирано подаване на информация за вписване в регистър БУЛСТАТ на данни към информационната система на Националната агенция за приходите.
Съгласно чл. 54а КСО право на парично обезщетение за безработица имат само лицата, които не упражняват трудова дейност, за която подлежат на задължително осигуряване по този кодекс или по законодателството на друга държава, с изключение на лицата по чл. 114а, ал. 1 от Кодекса на труда. Сред тези лица са и самоосигуряващите се лица, които са длъжни в 7-дневен срок от началото на упражняване на дейността да подадат заявление в НАП.
В обобщение:
Може да се получава обезщетение за безработица, само ако не спазите в 7-дневен срок задълженията си по ЗРБ и КСО да декларирате започването на дейността като адвокат, което задължение настъпва от вписването в регистъра на адвокатската колегия и в Единния регистър на адвокатите при Висшия адвокатски съвет.
Дали упражняването на професията "адвокат" започва от момента на вписване в регистъра на адвокатската колегия и в Единния регистър на адвокатите при Висшия адвокатски съвет е спорен въпрос, вероятно има и практика по въпроса, но мисля, че ВАдС приема, че двата момента съвпадат.
Ползването на адвокат не е задължително, но е препоръчително.
kalahan2008
Активен потребител
 
Мнения: 3592
Регистриран на: 12 Фев 2008, 10:53

Re: Вписан адвокат и обезщетения от Бюрото по труда

Мнениеот jzschrstsprstr » 16 Апр 2019, 23:39

Аз веднага се регистрирах по БУЛСТАТ, отписах се от Бюрото по труда и НОИ. Оставаха ми 1-2 месеца още да получавам обезщетение. Но както казаха колегите, това са несъвместими неща. Аз лично бързах и да спазя срока за пред НБПП... Наивник си останах и това е.
Може и да не съм съгласен с това, което казваш, но докато Волтер е мъртъв ще защитавам правото ти да го казваш.
jzschrstsprstr
Младши потребител
 
Мнения: 78
Регистриран на: 01 Мар 2011, 19:56


Назад към Осигурително право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 госта


cron