начало

КС „отмени“ три текста от Закона за социалните услуги КС „отмени“ три текста от Закона за социалните услуги

Коефициент за пенсия

Осигурителноправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Коефициент за пенсия

Мнениеот krasivuleva » 25 Ное 2018, 14:25

Пенсионер съм по болест. Предстои ми да се пенсионирам по възраст през 2020 г. Имам непрекъснат трудов стаж до месец септември 2017 г. Осигурявана съм на максималния осигурителен доход. Сега имам възможност да работя на граждански договор. При какъв осигурителен доход ( след приспадане на нормативно признатите разходи от 25%) трябва да се осигурявам за да не се намали коефициента ми за пенсия, а напротив да се увеличи?
krasivuleva
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 25 Ное 2018, 13:19

Re: Коефициент за пенсия

Мнениеот ivan_lawyer » 25 Ное 2018, 22:49

От 2019 г. от формулата за определяне на пенсията, при изчисляване на коефициента, отпада доходът за 3- години по избор преди `97 г. Коефициентът се изчислява върху доходът от `97 до датата на отпускане на пенсията. Така че, коефициентът се определя като средно съотношение, между месечно - осигурителен доход на лицето и средния осигурителен доход за страната същия месец.
ivan_lawyer
Активен потребител
 
Мнения: 4889
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: Коефициент за пенсия

Мнениеот gdtodor1 » 10 Яну 2019, 20:05

Някой може ли да изясни смисъла на метода за определяне на индивидуалният коефициент (ИК) при пенсиониране. Неясно е как се формира знаменателя, който представлява сума от съотношенията по месеци на работните дни на лицето към работните дни за страната за същия месец. Месеците, в които лицето Х има по-малко работни дни ще намаляват тази сума, т.е. ще допринасят за повишаване на ИК, а месеците, в които то има повече работни дни ще увеличават сумата, т.е. ще допринасят за намаляване на ИК. При осигуряване по повече от едно основание (например постоянен трудов договор и граждански договор) дните, за които са внасяни осигуровки за даден месец могат да се окажат доста повече от дните в месеца. При повече такива месеци, ИК ще бъде чувствително намален по причина, че лицето е работило повече и внесло повече осигуровки. Това не е ли нелогично?
gdtodor1
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 09 Яну 2019, 23:56


Назад към Осигурително право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


cron