начало

КС „отмени“ три текста от Закона за социалните услуги КС „отмени“ три текста от Закона за социалните услуги

Трудово обезщетение на гражданин извън ЕС, работил в БГ

Осигурителноправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Трудово обезщетение на гражданин извън ЕС, работил в БГ

Мнениеот praven_diletant » 23 Сеп 2018, 17:58

Здравейте
искам да попитам има ли прави гражданин на държава извън ЕС, който е учил висше образование в България и е работил около година и половина в българска фирма да получава трудово обезщетение за безработица?
Има ли право да се регистртира в бюрото по труда ?
здравните осигуровки поемат ли се от държавата ?
Времето прекарано на борсата признава ли се за осигурителен стаж ?
Изпобщо правата на такъв човек съвпадат ли с тези на български гражданин ?
Моля за изчерпателна информация!
Благодаря !
praven_diletant
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 23 Сеп 2018, 17:49

Re: Трудово обезщетение на гражданин извън ЕС, работил в БГ

Мнениеот bvoykov » 01 Окт 2018, 15:00

Без да се имам за корифей в областта на осигурителното право, но вземайки предвид факта, че щом въпросният гражданин е завършил висшето си образование в България и в последствие е работил, то същият най-вероятно има статут на постоянно пребиваващ чужденец или там как се води, не съм запознат напълно с точната законова терминология. Това на практика го приравнява на български гражданин по трудови права, поне според мен. Всяко лице, което се е осигурявало най-малко 12 месеца от 18 месеца преди прекратяване на трудовото правоотношение (ако е работил на трудов договор, разбира се) има право да получава обезщетение за безработица съгласно чл. 54а от Кодекса за социално осигуряване (КСО). За да се получава обезщетение, е необходимо същият да има регистрация в бюрото по труда, която, за да може да усвои всички полагащи му се парични средства по обезщетението, следва да е направена в 7-дневен срок от прекратяване на трудовото правоотношение - чл. 54а, ал. 4, т. 2 КСО, в противен случай обезщетението ще се изплати в намален размер съобразно това с колко дни е закъснял - чл. 54, ал. 5 КСО. Щом е работил само година и половина, най-вероятно ще има право да получава обезщетение само за 4 месеца - чл. 54в КСО. А това дали има право да се регистрира в бюрото по труда? Според мен може, чл. 18, ал. 3, т. 1 от Закона за насърчаване на заетостта, където е уредена регистрацията в бюрото по труда, го позволява, ако чужденецът има разрешение за дългосрочно или постоянно пребиваване.
Времето, прекарано на "борсата", се признава за осигурителен стаж само за периода, през който лицето е получавало обезщетение за безработица - чл. 9, ал. 2, т. 4 КСО. До колкото виждам в Закона за здравното осигуряване (ЗЗО), съгласно чл. 40, ал. 1, т. 8 от същия, лицата, които получават обезщетение за безработица, се осигуряват за сметка на държавния бюджет, което също означава, че докато лицето получава обезщетение, здравното му осигуряване се поема от държавата.
Това мисля аз поне по така поставените въпроси.
bvoykov
Потребител
 
Мнения: 283
Регистриран на: 06 Юни 2013, 17:43


Назад към Осигурително право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


cron