начало

КС „отмени“ три текста от Закона за социалните услуги КС „отмени“ три текста от Закона за социалните услуги

Решение на ТЕЛК

Осигурителноправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Решение на ТЕЛК

Мнениеот sandonova » 20 Юни 2017, 16:45

Здравейте, имам нужда от съвет.

Майка ми от 7 години е инвалид, след прекаран инсулт.
Процентът на инвалидност винаги е бил определян на над 70%.
Преди 3 години се яви отново, като подобрение в изследванията й нямаше. Тогава председателя на ТЕЛК реши, че ще намали процентите й на 56%. Т.е. я изкараха трудособна, въпреки факта, че тя не може да говори.
Обжалвахме решението пред НЕЛК, които й дадоха 78 %. С това въпросът за 2014 г беше решен и от НОИ възстановиха пенсията на база решението на НЕЛК.
Май месец тази година тя получи писмо за поредно явяване на ТЕЛК - датата за преглед беше 16.05.
Същият доктор, който й даде 56 % заяви, че потвърждава решението на НЕЛК и издаде документ, който е с крайна дата 2017 г. Когато го подадохме за заверка, служителката ни обърна внимание, че датата трябва да е до 2020 г. Подадохме молба към ТЕЛК да го коригират.
Днес проведох разговор с доктора, който изключително нелюбезно и с доста квалификации по мой адрес ми обясни, че е издал документ, с който да оправдае получената до този момент пенсия, в подкрепа на решението на НЕЛК от 2014. с дата на издаване 16.05.2017. И че от тук нататък майка ми няма право на пенсия, ако не подаде ново заявление за ново явяване на ТЕЛК. При положение , че вече се е явила преди месец.
Моля да ми разясните как се издава документ със задна дата и срок на валидност за минал период, след като тя се явява на нов преглед, с нови документи(невропсихологично изследване, ЕКГ, ЕхоКГ, консултации с невролог и кардиолог). Съответно по този начин той блокира и варианта ми за възражение към по-висока инстанция.
- тя губи ли право на пенсия за месеците , в които хипотетично не сме подали молба за явяване на ТЕЛк - в случая юли месец?

Моля за съвет дали нещо може да се направи в тази ситуация без да се налага да чакаме още 3 месеца, подавайки нова молба, пак да попаднем на него и пак да подаваме жалби в НЕЛк , което би отнело още месеци, в които майка ми ще стои без пенсия?

Предварително благодаря за отделеното време.
sandonova
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 20 Юни 2017, 16:26

Назад към Осигурително право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта


cron