начало

ВСС реши: Няма да открива нова процедура за главен прокурор ВСС реши: Няма да открива нова процедура за главен прокурор

Решение на ТЕЛК

Осигурителноправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Решение на ТЕЛК

Мнениеот sandonova » 20 Юни 2017, 16:45

Здравейте, имам нужда от съвет.

Майка ми от 7 години е инвалид, след прекаран инсулт.
Процентът на инвалидност винаги е бил определян на над 70%.
Преди 3 години се яви отново, като подобрение в изследванията й нямаше. Тогава председателя на ТЕЛК реши, че ще намали процентите й на 56%. Т.е. я изкараха трудособна, въпреки факта, че тя не може да говори.
Обжалвахме решението пред НЕЛК, които й дадоха 78 %. С това въпросът за 2014 г беше решен и от НОИ възстановиха пенсията на база решението на НЕЛК.
Май месец тази година тя получи писмо за поредно явяване на ТЕЛК - датата за преглед беше 16.05.
Същият доктор, който й даде 56 % заяви, че потвърждава решението на НЕЛК и издаде документ, който е с крайна дата 2017 г. Когато го подадохме за заверка, служителката ни обърна внимание, че датата трябва да е до 2020 г. Подадохме молба към ТЕЛК да го коригират.
Днес проведох разговор с доктора, който изключително нелюбезно и с доста квалификации по мой адрес ми обясни, че е издал документ, с който да оправдае получената до този момент пенсия, в подкрепа на решението на НЕЛК от 2014. с дата на издаване 16.05.2017. И че от тук нататък майка ми няма право на пенсия, ако не подаде ново заявление за ново явяване на ТЕЛК. При положение , че вече се е явила преди месец.
Моля да ми разясните как се издава документ със задна дата и срок на валидност за минал период, след като тя се явява на нов преглед, с нови документи(невропсихологично изследване, ЕКГ, ЕхоКГ, консултации с невролог и кардиолог). Съответно по този начин той блокира и варианта ми за възражение към по-висока инстанция.
- тя губи ли право на пенсия за месеците , в които хипотетично не сме подали молба за явяване на ТЕЛк - в случая юли месец?

Моля за съвет дали нещо може да се направи в тази ситуация без да се налага да чакаме още 3 месеца, подавайки нова молба, пак да попаднем на него и пак да подаваме жалби в НЕЛк , което би отнело още месеци, в които майка ми ще стои без пенсия?

Предварително благодаря за отделеното време.
sandonova
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 20 Юни 2017, 16:26

Назад към Осигурително право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 госта


cron