начало

Ще обсъждат публично професионалните и етични качества на Иван Гешев Ще обсъждат публично професионалните и етични качества на Иван Гешев

Какви здравни осигуровки се дължат?

Осигурителноправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Какви здравни осигуровки се дължат?

Мнениеот mamarinov » 08 Мар 2017, 12:17

Здравейте, казусът е следния:
Човек има два апартамента, получени в наследство. Дава ги под наем, като за двата получава наем общо 850 лв. на месец. Човекът не работи, тези 850 лв. са единствения му доход. Върху тях чинно си плаща данък общ доход. Не се осигурява за пенсия, но иска да се осигурява за здраве. Пък и да не иска, май е задължително.
Въпросът е: какви здравни осигуровки дължи?
Накои казват, че понеже е безработен, дължи 8 % върху половин МРЗ. Други - че тъй като има доходи, при това по-големи от МРЗ, дължи 8 % върху цяла МРЗ. Как е в действителност?
Освен това трябвало да подава някаква декларация 7, за която сега чува, и която била задължителна и при неподаване има глоба. Само че той не си е плащал здравните осигуровки от 2015 г. и сега има намерение да си ги плати за три години наведнъж (2015-2017). Досега не е подавал декларация 7, това означава ли, че вече си е "изкарал" глобата? И въобще как да постъпи в случая?
mamarinov
Младши потребител
 
Мнения: 27
Регистриран на: 30 Яну 2015, 20:30

Re: Какви здравни осигуровки се дължат?

Мнениеот manol0 » 19 Окт 2017, 10:26

ЗО е задължително.Имаш,нямаш доходи си длъжен да внасяш.
Лицата, които не подлежат на осигуряване по ал. 1, 2 и 3(тези които не се осигуряват никъде-като твоя човек), са длъжни да:
1. внасят осигурителни вноски върху осигурителен доход не по-малък от половината от минималния размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване - до 25-о число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят, и извършват годишно изравняване на осигурителния доход съгласно данните от данъчната декларация като окончателните осигурителни вноски се внасят в срока за нейното подаване;-Трябва и да подаде приложение към ГДД в която се определя колко има да доплаща за ЗО.
2. (изм. - ДВ, бр. 94 от 2012 г., в сила от 01.01.2013 г.) подават декларация в срок до 25-о число на месеца, следващ месеца на възникване на това обстоятелство, по ред, определен с наредба на министъра на финансите, в която посочват, че ще се осигуряват по реда на т. 1 и избрания осигурителен доход -Това е тази Декларация 7.Ако не я подаде няма да му се начисляват ЗО.Може да я подаде и сега,не налагат глобата.

Ако се осигурява на друго основание-ТД,ЕТ и т.н не дължи ЗО в/у дохода от наем.
manol0
Младши потребител
 
Мнения: 56
Регистриран на: 22 Мар 2009, 15:02


Назад към Осигурително право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


cron