Страница 1 от 1

Проблем с болничен лист

МнениеПубликувано на: 18 Ное 2013, 18:29
от vladk01
Здравейте,
Става въпрос за следният проблем: Има издаден болничен лист от ЛКК, но от НОИ отказват да го изплатят защото бил в нарушение на правилото за брой болнични дни за 3 години назад, тоест този болничен+предходните надвишават общо допустимият брой. Така или иначе от НОИ мънкат и не казват какво се случва в момента с болничния но не са го върнали към работодателя. Аз мисля, че в случая виновна е ЛКК, която е издала болничния защото е трябвало да бъде издаден от ТЕЛК но болничния вече е факт! Въпроса е от тук нататък какво следва?

Re: Проблем с болничен лист

МнениеПубликувано на: 19 Ное 2013, 11:33
от jimi66
чл. 6 , ал. 5 от НАРЕДБАТА ЗА МЕДИЦИНСКАТА ЕКСПЕРТИЗА - Когато временната неработоспособност е продължила повече от 6 месеца без прекъсване или 12 месеца с прекъсване в две предходни години и в годината на боледуването, отпускът се разрешава само след контролен преглед на ТЕЛК на всеки два месеца, при условие че са налице обективни признаци за възстановяване на работоспособността в следващите 6 месеца.

ал. 7 По изключение за отделни случаи след мотивирано решение на ТЕЛК отпускът за временна неработоспособност може да се продължи и след изтичането на новите 6 месеца само за някои болести, като туберкулоза, травматични увреждания, следоперативни състояния, хепатит, инфаркт на миокарда и др., когато е очевидно, че осигуреният ще възстанови работоспособността си в следващите 6 месеца. Не се разрешава ползването на отпуск за временна неработоспособност непрекъснато за повече от 18 месеца.

Най-добре отиди при личния си лекар да ти обясни какво следва.
Доколкото тълкувам горните две алинеи или трябва да се явиш на контролен преглед на ТЕЛК, който да ти издаде болничен, или ТЕЛК да те трудоустри.