начало

Проверка на заменки и арести в Басейновата дирекция в Пловдив Проверка на заменки и арести в Басейновата дирекция в Пловдив

Пълномощно за подаване на заявление!

Осигурителноправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Пълномощно за подаване на заявление!

Мнениеот lautrec » 06 Ное 2013, 19:49

Въпросът:
Никой не ми даде никакво пълномощно, затова не знам какво представлява. Трябва ли да е от НОИ или мога да си сваля от нета(какво обаче) и след попълване да им го предоставя. Мислех утре на обяд да пътувам.

Случаят:
Майка ми(с инфаркт) беше преосвидетелствана от ТЕЛК. Отива да подаде молба (или каквото там е трябвало), за да може пенсията и да се превежда по банкова сметка. Така беше преди, така пожела и след преосвидетелстването. Добре, но лелките и казали, че това не е необходимо: "Тя системата автоматично ще си продължи да ги превежда по сметка."
ДА АМА НЕ! Днес получавам известие от НОИ в което се казва, че пенсията и е спряна на основание
чл. 95, ал. 1, т. 3 от КСО. А сега де!!! Едно уточнение. До днес никой не знаеше, че пенсията не се превежда тъй като тя се опитваше да си спести парите(то пък едни пари - 128 лв.) за една година и по тази причина ми даде картата си за да не я "изкушават" мисли за харчове. Аз пък, тази карта я бях забравил и никога не съм помислял дори да проверявам, въпреки необяснимото усещане, че нещо не е както трябва. Както и да е.

Днес отидох до НОИ и лелките ми казаха, че трябва да се подадът две заявления: за превод по банкова сметка и за причини довели до спирането(тук ще стане весело / очевидно няма да се размине с едно изречение). Отделно пълномощно за да мога аз да подам заявлението и тъй като не е в града и не се чувства добре повреме на път, аз ще отида на ма***та му за лична карта и попълване на формулярите.

Проблемът:
Майка ми е на село(далече е) и ще се върне в града след месец, а тогава ще си иска парите. За да се случи сличката, до края на настоящата седмицата трябва да се подадът две заявления, за да може следващия месец парите да са в сметката и. Иначе февруари.

п.п.
започвам да мисля, че за лелките от НОИ, подигравките с хората предизвикват бурно еротично изживяване
lautrec
Младши потребител
 
Мнения: 17
Регистриран на: 19 Май 2010, 21:09

Re: Пълномощно за подаване на заявление!

Мнениеот lautrec » 07 Ное 2013, 12:32

Очевидно никой не знае.
Този пост го публикувам, защото може да се окаже полезен за други потребители.

От друг форум разбрах, че са променили правилата за пълномощните.
Преди е можело само с обикновено пълномощно, но от скоро(не питах от кога) изисквали във всеки един случай(дори за елементарно заявление), пълномощното да бъде нотариално заверено.

Странна работа. Разбирам да е за получаване на документи или пари, а то за една хартийка(заявление)!
lautrec
Младши потребител
 
Мнения: 17
Регистриран на: 19 Май 2010, 21:09

Re: Пълномощно за подаване на заявление!

Мнениеот m_angelov » 07 Ное 2013, 14:14

Нотариално пълномощно се изисква, тъй като в случая, доколкото се разбира от поста Ви, желаете да подадете заявление за превод на пенсия по банкова сметка.. един вид пак става въпрос за пари. Затова е необходимо упълномощаване, защото презумцията, че Вие сте син/ дъщеря на пенсионера и действате с добри намерения е оборима. Не се приема автоматично, че даден родственик действа от името на свой родственик единствено с чисти намерения и за да се избегнат евентуални злоупотреби е необходимо писмено изразена воля на титуляра. Във Вашият случай това упълномощаване може да бъде извършено и в селото от кмета на кметство/община, не е необходимо изрично да водите майка Ви при нотариус. Кметът заверява пълномощното и подавате каквото е необходимо
m_angelov
Младши потребител
 
Мнения: 33
Регистриран на: 24 Яну 2011, 11:23

Re: Пълномощно за подаване на заявление!

Мнениеот lautrec » 18 Ное 2013, 14:04

Всичко мина добре, с ЛК и саморъчно написано пълномощно, без заверка. Може би защото от близо два месеца е на гости (дори не знаех) при нейна приятелка извън България. Видяха в компютъра, че е напуснала страната, но не се е връщала и само попитаха дали тя е подписала пълномощното. Е КОЙ ДРУГ?! Предполагам, че след като са го приели всичко е наред.
lautrec
Младши потребител
 
Мнения: 17
Регистриран на: 19 Май 2010, 21:09


Назад към Осигурително право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


cron