начало

Проверка на заменки и арести в Басейновата дирекция в Пловдив Проверка на заменки и арести в Басейновата дирекция в Пловдив

от Социална пенсия в НОИ на Инвалидна

Осигурителноправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


от Социална пенсия в НОИ на Инвалидна

Мнениеот ralitta » 06 Ное 2013, 16:00

Поради тежка автомобилна катастрофа съм нвалидизирана от 03.11.2004г, на 21г. възраст, преди да започна трудовия си стаж. След последното ми явяване пред Специализиран ТЕЛК за психични заболявания, процента ми нетрудоспособност е увеличен на 82%, (като след първото явяване пред Обща ТЕЛК е бил 52%, а на следващото е коригиран на 72%).
Към днешна дата вече имам повече от 5г. трудов стаж, но пенсията ми никога не е променена от социална (необвързана с трудова дейност) на инвалидна (обвързана с трудова дейност), въпреки, че имам право на това.
Социална пенсия за инвалидност се отпуска на лица, навършили 16-годишна възраст, с намалена работоспособност над 71 на сто (чл. 90 КЗОО). От 01.01.2002 г. вече е достатъчно те да придобият поне 1г. осигурителен стаж след инвалидизирането, за да поискат пенсия за инвалидност поради общо заболяване (чл. 74, ал. 2 КЗОО), която е по-благоприятна.
На 09.10.2013г подадох в НОИ молба за промяна на пенсията от социална в инвалидна, трудовата си книжка и останалите необходими документи. До днвс в отговор съм получила само телефонно обаждане с отказ, „поради липсваща 1г. трудов стаж преди дата на инвалидизиране“.
Въпросите ми са два: Как мога все пак да се възползвам от законното си право на Пенсия за инвалидност поради общо заболяване? И къде мога да потърся обезщетение за материалните щети, които ми е нанесло длъжностното лице с неправомерния си отказ на коригиране на пенсията ми?
ralitta
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 06 Ное 2013, 15:56

Re: от Социална пенсия в НОИ на Инвалидна

Мнениеот m_angelov » 06 Ное 2013, 17:34

Ако във Вашият случай фактите са точни и реално нямате дори и 1 ден положен стаж преди инвалидизирането, то найстина е приложима разпоредбата на чл. 74, ал. 2 от КСО, като след придобиването от Ваша страна на 1 година стаж, то пенсията за инвалидност поради общо заболяване не би имало пречка да се отпусне. Друг е въпросът, ако имате дори и 1 ден положен стаж преди инцидента, то тогава нормата не е приложима и остава изискването за 1 година положен стаж за лица на възраст до 25 год. преди датата на инвалидизирането.
За кое населено място става въпрос ?
Принципно ако не сте съгласна с евентуално постановеният Ви отказ изискаите писмено разпореждане за отказ за отпускане на пенсия, отказът подлежи на обжалване до непосредствено по-горестоящият адм. орган, или иначе казано до Директор на административната еденица, неговото решение подлежи на обжалване в 14 дневен срок от връчването му пред съответният административен съд /съгласно АПК/
m_angelov
Младши потребител
 
Мнения: 33
Регистриран на: 24 Яну 2011, 11:23


Назад към Осигурително право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


cron