начало

Лилана излиза от ареста Лилана излиза от ареста

Осигуряване в ООД и ЕООД като СОЛ - какво да правя?

Осигурителноправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Осигуряване в ООД и ЕООД като СОЛ - какво да правя?

Мнениеот axlastro » 31 Окт 2013, 19:41

Здравейте, до скоро се осигурявах в мое собствено ЕООД като СОЛ, на 420 лв. Тъй като станах съсобственик (50%) и съответно управител, но само по учредителен акт на ООД-то (т.е. нямам трудов договор, нито ДУК), започнах да се осигурявам там. Съответно подадох декларация ОКД5 за прекъсване на дейността на ЕООД-то. В крайна сметка обаче се налага да възобновя дейността и да издавам фактури през ЕООД-то (за удобство и за да не обърквам някои от клиентите).
Въпроса ми е : необходимо ли е с подаването на ОКД 5 за възобновяване на дейността съответно да започна да внасям осигуровки към ЕООД-то? Според счетоводителите на двете дружества (те са различни лица) трябва да внасям осигуровки и към двете, т.е. всеки счетоводител да подава декларация 1 и т.н. За мен това е странно - не е ли по-просто да се осигурявам е едното, а в другото - ако по някаква причина реша да си изплатя дивидент, тогава да си платя съответните данъци? А как стоят нещата с осигурителния стаж на СОЛ - ако внасям в двете дружества как се формира осигурителния стаж?

Зададох въпроса си към НАП по електронната поща - ето го и техния отговор :

Основополагащо за възникване на задължение за осигуряване за ДОО е упражняване на съответната трудова дейност по чл.4 и чл.4а от КСО. Сам по себе си факта, че едно лице е съдружник/собственик в дружество не е основание за възникване на задължение за внасяне на социални вноски. Съдружникът/собственик ще подлежи на задължителни осигурителни вноски съобразно извършваната трудова дейност в дружеството.
Ако Вие упражнявате трудова дейност на различни основания по които подлежите на ДОО за всяка една от тях, то предвид разпоредбите на чл. 6, ал. 10 от КСО, за лицето, осигурителните вноски се внасят върху осигурителния доход по всяка една от тях, но върху не повече от максималния месечен размер на осигурителния доход за съответната година в следната поредност:
- доходи от дейности на лицата по чл. 4, ал. 1 и 2 / например трудови правоотношения, дейност по управление и контрол и др./
- осигурителен доход като еднолични търговци, собственици или съдружници в търговски или в неперсонифицирани дружества, упражняващи свободна професия и/или занаятчийска дейност, регистрирани земеделски производители и тютюнопроизводители;
- доходи за работа без трудово правоотношение.
Декларацията за регистрация на самоосигуряващи се лица се подава при настъпило обстоятелството, т.е при започване, прекъсване, възобновяване или прекратяване на всяка трудова дейност в 7-дневен срок до компетентната териториална дирекция на НАП, подписана от самоосигуряващото се лице.
axlastro
Потребител
 
Мнения: 168
Регистриран на: 08 Окт 2010, 17:23

Назад към Осигурително право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


cron