начало

Проверка на заменки и арести в Басейновата дирекция в Пловдив Проверка на заменки и арести в Басейновата дирекция в Пловдив

Казус - Получено обезщетение и придобито право за пенсия

Осигурителноправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Казус - Получено обезщетение и придобито право за пенсия

Мнениеот nevo12 » 23 Сеп 2013, 00:22

Здравейте,

Моля за съвет,

Мой роднина беше съкратен от работа и получава обезщетение от трудовата борса, обаче поради това, че е 2-ра или 1-ва категория получава право на пенсия през да изтече борсата. Той незнае точната дата и събира документи за пенсионоиране. След събрал необходимите документи за пенсия ги подава в НОЙ май месец тази година. Този месец му връчват отговор, че има ще получава пенсия от Юли, но е придобил право на пенсия септември миналата година и трябва да връща парите, който са му изплатени от септември 2012 до май 2013.

Моля за съвет - прочетох закона и там е описано така, но според мен трябва да върне само разликата в сумите от когато му е отпусната пенията, или да му се изплатят пенисите от септември 2012 и пак само разликата до сега. В бележката от НОИ пише, че е има право на пенсия от юли месец 2013 и тряба да върне цялата сума от септемви 2012 до май 2013 и за този период няма право на пенсия. Също така му се начислява лихва за тези пари.


Благодяря предварително за съдействието.
nevo12
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 23 Сеп 2013, 00:03

Назад към Осигурително право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


cron