начало

Проверка на заменки и арести в Басейновата дирекция в Пловдив Проверка на заменки и арести в Басейновата дирекция в Пловдив

кое е СЪОТВЕТНОТО ТП на НОИ

Осигурителноправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


кое е СЪОТВЕТНОТО ТП на НОИ

Мнениеот im4o_im4o » 10 Юни 2013, 17:46

Здравейте.
съгласно, чл. 3, ал.2 от Закона за установяване на трудов и осигурителен стаж по съдебен ред
"Искът за установяване на трудов стаж се предявява срещу работодателя и съответното териториално поделение на Националния осигурителен институт, а ако работодателят е прекратил дейността си и няма правоприемник - само срещу съответното териториално поделение на Националния осигурителен институт."
ал. 3 "Искът за установяване на осигурителен стаж се предявява срещу съответното териториално поделение на Националния осигурителен институт."

Работник е с постоянен адрес гр. Благоевград, но е работил във Варна, като седалището на работодателя е в гр. София.
Сега предявява иск за установяване на тр. и осиг. стаж пред РС Благоевград / по пост. адрес/. Работодателят не е прекрател дейността си.
Въпросът ми е, кое ще е "съответното" тариториално поделение на НОИ /Благоевград - където е пост. адрес на работника, Варна - където е полагал труда си, или София - където е седалището на Работодателя/.
Брагодаря!
im4o_im4o
Младши потребител
 
Мнения: 52
Регистриран на: 16 Яну 2012, 21:52

Re: кое е СЪОТВЕТНОТО ТП на НОИ

Мнениеот nak111 » 10 Юни 2013, 19:25

Според мен - ТП по постояния адрес на работника. Стигам до този извод от това че местно компетентен е РС по пост. адрес. А пък и всички осигурителни документи в т.ч. и Разпореждане за отпускане на пенсия ще се издават ТП на НОИ /РУСО/ по пост. адрес на човека.
Не знам какво ще стане обаче, ако сега влезе в сила Решение на съда със страна РУСО Благоевград, а пък човекът утре си промени пост. адрес в гр. Бургас например. В този случай при изготвяне на осигурителните документи от РУСО Бургас, да не вземат да кажа "А, това решение е постановено отнсно РУСО Благоевград, ние не сме били страна по делото, поради което спрямо нас няма сила на пресъдено нещо. Отказваме да ти признаем установения с Решението трудов/осигурителен стаж".
От друга страна от РУСО Благоевград могат да кажат "Тъй като вече си си сменил постоянния адрес и сега същия е в Бургас, компетентни да ти издадат съответните осиг. документи са от РУСО - Бургас, така че нас не ни занимавай" :mrgreen:
nak111
Потребител
 
Мнения: 104
Регистриран на: 28 Дек 2010, 21:07

Re: кое е СЪОТВЕТНОТО ТП на НОИ

Мнениеот bird_of_paradise » 10 Юни 2013, 21:19

От опит :oops: - съответното ТП на НОИ е това по постоянен адрес на работника, което ще изготви решението за пенсия. Може да насочите иска срещу няколко различни, но по отношение на всички, които не съответстват на адреса на работника ще бъде прекратено производството ( пак от опит ви го казвам, защото реших, че трябва да насоча иска и към това, при което ни се губеше стаж- има хора щъкат из цялата страна и тогава става интересно). Абе, човек все учи и все ненаучен си остава ( визирам себе си).
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител
 
Мнения: 2668
Регистриран на: 25 Яну 2013, 15:27

Re: кое е СЪОТВЕТНОТО ТП на НОИ

Мнениеот n6391 » 11 Юни 2013, 14:11

+ 1. Проверено вече няколко пъти. Отделен е въпроса завелият иска колко пъти трябва да ходи до друг град, дано някога, някъде се е запазил какъвто и да било документ. Че и да си намери свидетели, които по същото време са работили в съответното дружество.
n6391
Потребител
 
Мнения: 195
Регистриран на: 21 Сеп 2010, 22:18


Назад към Осигурително право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


cron