начало

Съдът отмени отнемането на лиценза на „Еврофутбол“ Съдът отмени отнемането на лиценза на „Еврофутбол“

Раждане в Сърбия

Осигурителноправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Раждане в Сърбия

Мнениеот marianan » 29 Май 2013, 17:32

Здравейте, надявам се да ми помогнете.Съпругът ми е сърбин.Аз съм осигурена в България-по трудов договор.Въпросите ми са следните: Ще мога ли да ползвам болнични през време на бременноста си от Б-я,а да съм в Сърбия, какви документи ще трябва да представя от Събрия за детето?Детето ще е с двойно гражданство.Благодаря Ви предварително и се извинява, ако въпросите ми са хаотични!
marianan
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 25 Мар 2010, 20:06

Re: Раждане в Сърбия

Мнениеот borovinka » 30 Май 2013, 12:02

1. В болничен и отпуск за бременност и раждане си излизате докато сте в България (законовият срок е началото на отпуска да е 45 дни преди датата на термина); След това няма пречка да заминете за Сърбия. Ако преди тази дата сте в болничен по друга причина, личният лекар /или ЛКК трябва да ви издаде болничен, в който да е описано, че предвид състоянието ви няма пречка да пътувате. След това си стойте в Сърбия. Обезщетенията за отглеждане на малко дете се изплащат по банкова сметка (която трябва да сте посочили в НОИ), така че не е пречка, че ще се намирате извън страната, за да получавате майчинството.
2. Въпросът за гражданството на детето няма връзка с обезщетенията за майчинство.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител
 
Мнения: 1505
Регистриран на: 18 Авг 2011, 14:41
Местоположение: Lawrence, KZ


Назад към Осигурително право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


cron