Страница 1 от 1

Осигурителен стаж при отменено дисциплинарно уволнение

МнениеПубликувано на: 26 Апр 2013, 09:10
от keti1
Здравейте, имам нужда от малко правна помощ. Казусът е следният:
Бях дисциплинарно уволнена на 01,11,2011 година, на 23,04,2013 излезе решението на съда с което отменя дисциплинарното уволнение и ме възстановява на работа, като времето между уволнението и възстановяването се признава за трудов и осигурителен стаж. На 18,11,2011 година бях назначена при друг работодател на договор за извършване на определена работа - за 20 дни. От фирмата в която съм възстановена на работа сега ми казват, че ще ми признаят за стаж само времето между дисциплинарното уволнение и 18,11,2011 година, а не целия период. Заплатата във втората фирма беше в пъти по-малка, да не говорим за периода. Правилно ли е това?

Re: Осигурителен стаж при отменено дисциплинарно уволнение

МнениеПубликувано на: 29 Апр 2013, 10:45
от nmitova
Здравейте,

относно договора за извършване на определена работа, моля да уточните дали е бил трудов или граждански. По начина, по който сте го описали - срок и предмет, изводът е за граждански договор. Иначе отговорът на въпроса Ви се съдържа в чл. 225 Кодекса на труда - при незаконно уволнение работникът или служителят има право на обезщетение от работодателя в размер на брутното му трудово възнаграждение за времето, през което е останал без работа поради това уволнение, но за не повече от 6 месеца. Когато през времето по предходната алинея работникът или служителят е работил на по-нископлатена работа, той има право на разликата в заплатите.

Re: Осигурителен стаж при отменено дисциплинарно уволнение

МнениеПубликувано на: 07 Май 2013, 21:03
от prnedev
Мхммм, трудовият договор на "новата" работа какъв е бил? По чл.68 ал.1 т.2?
Иначе са "прави" работодателите, но донякъде. Кодекса за социалното осигуряване (чл.9 ал.3. т.2) казва "....ако лицето е било осигурявано, осигурителните вноски се внасят върху разликата между последното брутно възнаграждение и осигурителния доход за периода, ако този доход е по-малък;", а допълнителни приказки има в Наредбата за елементите на възнагражденията и доходите, върху които се правят осигурителни вноски - чл.1а.
Т.е., работодателите се опитват да поспестят малко парички.
За съжаление не мога да си заложа главата върху тези мои приказки, че не ми е сила социалното осигуряване, но според мен има какво да спорите.

Между другото, ако "въртелите" ги правят ТРЗ служителите или счетоводителите, възможно е да са "чели", предишните редакции на Наредбата за елементите...., защото в нея наистина пишеше, че осигуровките за това време за "освободени" от плащане...

Re: Осигурителен стаж при отменено дисциплинарно уволнение

МнениеПубликувано на: 08 Май 2013, 11:28
от keti1
Трудовият ми договор беше точно по чл. 68 ал. 1 т.2.
Обезщетението не го оспорват, за 6те месеца след уволнението, но на мен ми е по-важен осигурителния стаж, все пак това е доста време. Не намерих основание на което да ми откажат да го признаят, нооо...
дали ще трябва да водя нови съдебни дела???