начало

Проверка на заменки и арести в Басейновата дирекция в Пловдив Проверка на заменки и арести в Басейновата дирекция в Пловдив

Мерки срещу работодателя - невенесени осигуровки?

Осигурителноправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Мерки срещу работодателя - невенесени осигуровки?

Мнениеот mirence » 09 Яну 2013, 14:52

Здравейте! Какви са законовите средства да "накарам" работодателя да внесе дължимите осигуровки? Мога ли да подам иск (НАП и НОИ, например), за да извърши дължимото, за да мога а получа дължимото ми общетение за майчинство и отглеждане на дете до 2 години? Мога ли да заведа дело срещу работодателя?
mirence
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 11 Дек 2012, 13:43

Re: Мерки срещу работодателя - невенесени осигуровки?

Мнениеот tokvil » 12 Яну 2013, 23:32

За вас е достатъчно работодателят да е сключил с вас трудов договор и да е изпратил съответното уведомление за това в НАП, както и да е начислено трудово възнаграждение за съответния период, а във връзка с последното да уведомил НАП и за съответната информация по чл. 5, ал. 4 КСО - какъв е осигурителният доход, начислен за съответния месец.
Изплащането на дължимите от работодателя към НАП, респ. НОИ вноски е задължение, неизпълнението на което нито ви ползва, нито ви вреди. Вие ще имате право на обезщетение за съответния осигурителен случай (безрабтица, временна или трайна неработоспособност, майчинство и т.н.) стига за вас да е изтекъл необходимия осигурителен стаж по смисъла на чл. 9 КСО за съответния социален риск, независимо дали реално са внесени от работодателя дължимите осигурителни вноски.
Поради горното само НАП, в лицето на неговите органи - публични изпълнители, могат да събират принудително дължимите, но незаплатени осигурителни вноски.
Уверете се обаче, че вашият случай е точно такъв и не се касе за лиспа на трудов договор изобщо или друго нарушение от страна на работодателя.
tokvil
Младши потребител
 
Мнения: 48
Регистриран на: 21 Авг 2012, 16:05

Re: Мерки срещу работодателя - невенесени осигуровки?

Мнениеот mirence » 14 Яну 2013, 22:27

Благодаря за отговора.
mirence
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 11 Дек 2012, 13:43

Re: Мерки срещу работодателя - невенесени осигуровки?

Мнениеот haralanimo » 10 Юни 2013, 01:01

Но ако нямам договор , а съм наемник и от 5 години само ми обещават за "след нова година", а става въпрос за дизайнерски труд , който даже им привлича още клиенти?
haralanimo
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 09 Юни 2013, 00:50


Назад към Осигурително право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


cron