начало

Член на СИК е глобен с 1000 лева, след като гласувал два пъти на евроизборите Член на СИК е глобен с 1000 лева, след като гласувал два пъти на евроизборите

Осигуровки при майчинство

Осигурителноправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Осигуровки при майчинство

Мнениеот K.Vassileva » 12 Юли 2001, 11:29

Майка (единствен родител), която вече е ползвала отпуск за бременност и раждане- 135 календарни дни и започва да ползва допълнителен отпуск за отглеждане на дете до две годишна възраст получава обезщетние за отглеждане на дете в размер на минималната работна заплата на основание чл. 53 ал. 1 Кодекс за Задължително Обществено Осигуряване. Какви вноски трябва да превеждат осигурителят и осигуреният за Държавно Обществено Осигуряве, Здравно Осигуряване и Професионална Квалификация и Безработица в този случай? Каква да бъде здравната осигуровка и кой да я плаща- работодателя или майката?
K.Vassileva
 

RE: Осигуровки при майчинство

Мнениеот Milka Ivanova » 14 Юли 2001, 23:30

Кодексът за задължително обществено осигуряване предвижда като осигурителен стаж да се зачита и времето на платен и неплатен отпуск, за отглеждане на малко дете. През този период осигурителни вноски за държавното обществено осигуряване и фонд “Професионална квалификация и безработица” не се правят според чл. 10 ал.3 на Кодекса. Що се отнася до осигурителната вноска за здравното осигуряване, тя е за сметка на работодателя и е равна на дължимата от него част. В член 40 алинея 1 т.6 Законът за здравното осигуряване предвижда, че вноската се определя върху размера на получаваното обезщетение за ползването на платен или неплатен отпуск за отглеждане на малко дете. Внасянето и се извършва от работодателя, при изплащане на обезщетението.
Milka Ivanova
 


Назад към Осигурително право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта


cron