начало

Маските на открито са задължителни, когато не може да се спази дистанция от 1,5 метра Маските на открито са задължителни, когато не може да се спази дистанция от 1,5 метра

Осигуровки при майчинство

Осигурителноправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Осигуровки при майчинство

Мнениеот K.Vassileva » 12 Юли 2001, 11:29

Майка (единствен родител), която вече е ползвала отпуск за бременност и раждане- 135 календарни дни и започва да ползва допълнителен отпуск за отглеждане на дете до две годишна възраст получава обезщетние за отглеждане на дете в размер на минималната работна заплата на основание чл. 53 ал. 1 Кодекс за Задължително Обществено Осигуряване. Какви вноски трябва да превеждат осигурителят и осигуреният за Държавно Обществено Осигуряве, Здравно Осигуряване и Професионална Квалификация и Безработица в този случай? Каква да бъде здравната осигуровка и кой да я плаща- работодателя или майката?
K.Vassileva
 

RE: Осигуровки при майчинство

Мнениеот Milka Ivanova » 14 Юли 2001, 23:30

Кодексът за задължително обществено осигуряване предвижда като осигурителен стаж да се зачита и времето на платен и неплатен отпуск, за отглеждане на малко дете. През този период осигурителни вноски за държавното обществено осигуряване и фонд “Професионална квалификация и безработица” не се правят според чл. 10 ал.3 на Кодекса. Що се отнася до осигурителната вноска за здравното осигуряване, тя е за сметка на работодателя и е равна на дължимата от него част. В член 40 алинея 1 т.6 Законът за здравното осигуряване предвижда, че вноската се определя върху размера на получаваното обезщетение за ползването на платен или неплатен отпуск за отглеждане на малко дете. Внасянето и се извършва от работодателя, при изплащане на обезщетението.
Milka Ivanova
 


Назад към Осигурително право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


cron