Страница 1 от 1

Прекратяване на неподписан договор

МнениеПубликувано на: 30 Май 2011, 13:53
от igospodinov
Здравейте,
попаднах на интересна ситуация и реших да се допитам до Вас за съвет. Преди 5 дена започнах работа във фирма, не съм подписвал трудов договор. Днес отидох и заявих, че съм си намерил друга работа и че няма да подписвам договора както и да ми бъде върната книжката. Управителя на съответната фирма ми обясни, че договора вече тече и ми се водят осигуровки и ще ми се плати за тея 5 дена. Каза ми, че трябва да подпиша формуляр за прекратяване на договора (договор който аз не съм виждал дори... ). Подписах въпросния формуляр и видях, че в него има чл 350 от КТ - което мисля, че е уволнение :? Възможно ли е да бъда уволнен след като не съм подписвал договор :????
Моля за помощ . Благодаря предварително !

Re: Прекратяване на неподписан договор

МнениеПубликувано на: 30 Май 2011, 15:41
от igospodinov
Никой ли не може да отговори :s :/

Re: Прекратяване на неподписан договор

МнениеПубликувано на: 31 Май 2011, 00:26
от microfinance
Най-вероятно са пуснали уведомление в НАП за назначаване (по чл. 62, ал.4 от КТ), като са мислили да ти дадат трудовия договор да го подпишеш по-късно със задна дата /вероятни причини – счетито е било затрупано от работа или управителя е бил твърде зает да го подпише/. Но ти си ги изненадал неприятно :) .. И така се оказва, че са подали невярна информация в НАП – в уведомлението са упоменали параметри на невалиден /неподписан от тебе/ трудов договор..

Re: Прекратяване на неподписан договор

МнениеПубликувано на: 31 Май 2011, 00:28
от microfinance
Сега те карат да подпишеш заповед за прекратяване на трудовия договор, който те най-вероятно ще подпишат /или вече са подписали/ вместо тебе.

Re: Прекратяване на неподписан договор

МнениеПубликувано на: 31 Май 2011, 10:41
от igospodinov
А след като съм подписал заповед за прекратяване дали е възможно да докажа, че не съм подписвал договора. Не искам да си загрозявам книжката с тея 5 дена и още по-малко с уволнение...

Re: Прекратяване на неподписан договор

МнениеПубликувано на: 31 Май 2011, 11:08
от fighter
Защо не четете?!... Чл. 350 КТ не е основание за прекратяване на трудов договор!

Re: Прекратяване на неподписан договор

МнениеПубликувано на: 31 Май 2011, 15:12
от fighter
Чл. 350. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) При прекратяване на трудовото правоотношение работодателят е длъжен да впише в трудовата книжка данните, свързани с прекратяването, и да я предаде незабавно на работника или служителя.

(2) Когато трудовата книжка бъде изгубена по вина на работодателя, по искане на работника или служителя се издава нова трудова книжка от съответната инспекция по труда. В този случай работодателят представя на инспекцията по труда необходимите данни от предишните работодатели.

(3) Когато трудовата книжка бъде изгубена от работника или служителя, инспекцията по труда му издава нова трудова книжка въз основа на представени от работника или служителя достоверни данни.

Re: Прекратяване на неподписан договор

МнениеПубликувано на: 31 Май 2011, 15:13
от igospodinov
Чл 325 е , не съм видял правилно :roll:
Днес обаче успях да си взема книжката без да бъде нанасяно каквото и да е :wink:
Казах на управителя, че съм говорил с юрист и че дефакто ще нанася стаж на основание на договор който дори не съм виждал. След което той ми даде трудовата книжка и ми говореше глупости от рода на .. "ние ще ти платим"...
Не искам нищо да ми плащат..
Исках си само трудовата книжка :mrgreen: малко се развиках и събрах хората :lol:
Ама все пак си я взех :mrgreen:

Re: Прекратяване на неподписан договор

МнениеПубликувано на: 05 Юни 2011, 09:14
от tanas
В мойте Трудови Книжки 3 на брой е вписвано, че съм уволняван по цялата азбука ама след това съда ги осъжда а и аз си вадя от всякъде УП - 3 и УП - 2 където не пише на какво основание съм уволнен :D а и не смеят много много да пишат неверни данни защото веднага стават документ с невярно съдържание а тр. книжка е удостоверителен документ не е официален за определяне на Пенсията Ви след години и пак ще трябват УП - 2 и УП - 3 .
Успехи в опазването на ТРУДОВОТО ВИ ДОСИЕ :D :D :D