начало

ВКС ще тълкува дали и кога е допустимо разгласяване на материали от разследванията ВКС ще тълкува дали и кога е допустимо разгласяване на материали от разследванията

Прекъсване и възобновяване

Осигурителноправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Прекъсване и възобновяване

Мнениеот moonwalking » 09 Юли 2020, 03:32

Здравейте,

самоосигуряващо се лице съм.От 2013 г. имам подадена декл. ОКД-5 за започване на дейност,като впоследствие през годините имам еднократно получавани доходи.Не съм подавал ОКД-5 за прекъсване на дейност,нито за възобновяване както ми каза счетоводител,че се прави когато има еднократно получени доходи за консултации.В някои от годините имам единствено малки доходи от по 800 лева за цялата година.Не желая да плащам осигуровки и имам солидно основание за това - непредоставяна мед. помощ когато съм бил осигурен и т.н.Казаха ми,че в предишен случай с друг човек,съда приел,че ОКД-5 е доброволно подавана декларация и не могат да ми начислят осигуровки.Ако не подам ОКД-5 за прекъсване от края на 2013г.,после 2014г. Март възобновяване,после края на 2014 пак прекъсване и т.н.,могат ли от НАП да ми начислят осигуровки за последните 5 години при ревизия?Ако реша да подам ОКД-5 за миналите години,мога ли да плащам осигуровки само за еднократните дни,в които съм консултирал?Самоосигуряващи се лица на граждански договор имат ли задължение да плащат осигуровки когато доходът им е по малък от минималната работна заплата?
moonwalking
Младши потребител
 
Мнения: 12
Регистриран на: 01 Апр 2016, 04:04

Re: Прекъсване и възобновяване

Мнениеот jhoro » 09 Юли 2020, 10:26

Здравейте!
Не казвам „добър ден“, щото ... няма да Ви е много добър! Доста сте закъснели с питането!

През 2013 година сте декларирали започване на дейност - въпросната „ОКД-5“ или „Декларация за регистрация на СОЛ“. Вие сте „длъжни, при започване, прекъсване, възобновяване или прекратяване на всяка трудова дейност, за която е регистрирано СОЛ“, да подавате такава в 7-дневен срок от настъпване на обстоятелството.! Липсата на данни за промяна означава, че продължавате дейността. Затова ще Ви се начисляват осигуровки (поне).
Не казвате, дали сте подавали:
- „Декларация обр.1 и обр.6“ (до 25-о число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят данните);
- „Декларация по чл. 55“ (до края на месеца, следващ тримесечието);
- „Годишна данъчна декларация по чл. 50“ (до 30 април на годината, следваща годината на придобиване на дохода)?
До тук са няколко прилични акта, плюс другите задължения.
Въпросните декларации винаги се подават „със задна дата“ (след събитието), но в цитираните срокове!

По въпроса за „доходът под минималната работна заплата“ - в България няма необлагаем минимум. Данък и осигуровки се изчисляват и дължат върху минималните прагове - независимо от реално получената сума (когато сумата е по-малка).

Но - за да не е всичко „черно“ - има и добра новина! Ако няма предприети действия по събирането - за задълженията от 2013 и 2014 година може да подадете „Възражение (искане) на основание чл. 171 от ДОПК“ за отписване по давност!

Пп. Има начини (законни) за намаляване до минимум на плащанията, но ще стане много дълго.
Всички публикации, свързани с този профил, са плод на вашата фантазия!
Интернет не съществува!
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 2051
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Re: Прекъсване и възобновяване

Мнениеот moonwalking » 09 Юли 2020, 15:47

Здравейте отново,

да,подавал съм годишни данъчни декларации.В някои от годините съм подавал "нулеви" декл. по чл.50,тъй като не съм имал какъвто и да е доход.Декларациите по чл.55 са за платци на доходи,аз не съм юридическо лице (ЕТ,ЕООД),нито съм физическо лице платец на доход.Интересуват ме отговорите на тези въпроси:

1.Доброволна ли е ОКД-5 както разбрах,че имало решение на съда и ако не я подам доброволно могат ли от НАП да ми начислят осигуровки за последните 5 години при ревизия?
2.Ако реша да подам ОКД-5 за миналите години,мога ли да плащам осигуровки само за еднократните дни,в които съм консултирал?
3.Самоосигуряващи се лица на граждански договор имат ли задължение да плащат осигуровки когато доходът им е по малък от минималната работна заплата?
moonwalking
Младши потребител
 
Мнения: 12
Регистриран на: 01 Апр 2016, 04:04

Re: Прекъсване и възобновяване

Мнениеот jhoro » 09 Юли 2020, 16:49

moonwalking написа:1.Доброволна ли е ОКД-5 както разбрах,че имало решение на съда и ако не я подам доброволно могат ли от НАП да ми начислят осигуровки за последните 5 години при ревизия?

„Доброволна” … може и така да се каже.
Вие доброволно уведомявате НАП за настъпили промени. И докато при „започване и възобновяване” интереса е повече техен (щото ще плащате), при „прекъсване или прекратяване” интереса е само Ваш. Щото ВЕЧЕ НЯМА ДА ПЛАЩАТЕ!
Докато не ги уведомите, мене работите - те знаят обратното и Ви начисляват осигуровки.
moonwalking написа:2.Ако реша да подам ОКД-5 за миналите години,мога ли да плащам осигуровки само за еднократните дни,в които съм консултирал?

Написах Ви - тези декларации се подават в 7-дневен срок. На осмия календарен ден или на осмата година - все тая, Вие сте закъснял!
moonwalking написа:3.Самоосигуряващи се лица на граждански договор имат ли задължение да плащат осигуровки когато доходът им е по малък от минималната работна заплата?

Осмислете разликата между СОЛ (юридическо лице с идентификатор Вашето ЕГН) и Вие, като физическо лице. Възложителя плаща на ЮЛ - СОЛ, а той - на Вас, като ФЛ.
Колкото до минималната работна заплата - в България няма доход, който не се облага и дейност, по която няма осигуровки. Само факта, че трайно безработните (без право на борса) си плащат ЗО сами …
Всички публикации, свързани с този профил, са плод на вашата фантазия!
Интернет не съществува!
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 2051
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58


Назад към Осигурително право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


cron