начало

Извънредното заседание на парламента не се състоя Извънредното заседание на парламента не се състоя

СОЛ в ООД майчинство

Осигурителноправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


СОЛ в ООД майчинство

Мнениеот valracheva » 26 Дек 2019, 16:25

Здравейте! Имам следния казус ... аз съм СОЛ с полагане на личен труд, без договор за управление и контрол в ООД. От 2017та се самоосигуряваме със съдружничката ми по един и същи начин - плащаме си осугуровки + тези за майчинство в началото на база 900 лв, от 2018та на база 1100 лв. и също така полагаме личен труд в дружеството като сме го приравнили на 380 лв. през 2017г. ми се наложи да ме оперират и бях един месец в болничен, той ми беше изплатен на база на внесените осигуровки. всяка година попълваме данъчна декларация, плащаме си данъците и така. През 2019та излязох в майчинство и до преди един месец всичко беше точно получавах го на база на осигурителния доход. До сега не сме имали проблем с данъчната декларация. През декември получавам майчинство с ревизирана ставка и съптвено по-малка сума. На 23.12 получавам разпореждане от НОИ, което гласи, че са ми плащали повече майчинство и в 14 дневен срок искат да им върна сума от близо 3000 лв. надплатено майчинство и болични още от 2017та. Въпросите ми са: като съм си внасяла осигуровки за определени суми, не са ли длъжни да изчисляват тях; имат ли законно право на това преизчисляване още от 2017та година; мога ли да обжалвам и какви са ми шансовете да спечеля; ако се стигне до там да им връщам сумата, какво се случва с моите внесени осигуровки, мога ли да си ги изтегля; и последно как така ако е било проблем да внасям осугуровки за една сума, а като полагане на личен труд е по-малка сумата това три години не е било проблем в данъчната ми декларация и не са го отбелязали като нередно. Пропуснах да кажа, че към момента от внасяни осигуровки на база 1100 лв, майчинството ми е преизчислено на минимална работна заплата. Четох, че реално полагането на личен труд е вид трудово правоотношение, но все пак се гледа по различен начин от договор за управление и контрол ... някак си не са ми ясни нещата и счетоводителката ми изглежда доста объркана от случващото се. Аз искам да обжалвам, но искам и да съм на ясно до колко те са прави и до колко аз. Реално аз съм внесла сумите за осигуровките ... Благодаря Ви предварително!
valracheva
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 26 Дек 2019, 16:10

Назад към Осигурително право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


cron