начало
Орган към Съвета на Европа настоя за реформа на съдебната Орган към Съвета на Европа настоя за реформа на съдебната "реформа"

Неизплатени заплати – какво мога да предприема

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Неизплатени заплати – какво мога да предприема

Мнениеот Валентина Маринова » 02 Авг 2005, 17:01

Фирмата в която баща ми вече от няколко години не работи му дължи около 400 лева от неизплатени заплати. Парите бяха около 1000 лева, но след многократни посещения и молби по-голямата част бяха изплатени. Обаче човека не живее в града и не е в състояние да ги посещава често, а и е безработен, така че и финансова възможност няма. Главна счетоводителка буквално се подиграва с него като всеки път го връща с познатото “Няма пари”. Бих искала да му помогна на човека да се получи парите и затова се обръщам към вас с няколко въпроса:

1. Има ли давност задължението на фирмата за неизплатените заплати?
2. Ако да - какъв е начина да се поискат тези пари за да прекъсне давностния срок и да започне да тече отново /писмена молба или нещо друго и как ще се докаже евентуално че е предявена такава/. Досега той си е търсил парите само устно така да се каже и не знам по какъв начин това може евентуално да се докаже.
3. Какви други мерки може да се предприемат преди да се стигне до завеждане на дело. Разбрах, че може да се подаде молба до Районния съд за издаване на изпълнителен лист като се прилага удостоверение от работодателя за дължимите неизплатени трудови възнаграждения. Как обаче може да се накара работодателя да издаде това удостоверение и ако все пак откаже какво следва да се направи тогава?
4. Ако в крайна сметка се стигне до дело – струва ли си за такава сума да се заведе дело, каква част от нея ще покрие хонорара на адвоката и евнуални разходи?

Ще съм благодарна на всички които ми отговорят!
Валентина Маринова
 

Мнениеот stavrev » 03 Авг 2005, 00:26

Давността е 3г.Освен с иск не може да се прекъсне.Разбира се и ако те признаят вземането,но това трудно се доказва.

Удостоверение+счетоводни документи почти сигурно няма да издадат.Да не са луди?Освен ,ако нещо не знаят закона и се излъжат.

Ако трябват тези пари на баща ти, ще трябва да ги съди.Иначе рискува да го мотаят и нищо да не му дадат.Струва си.
stavrev
Потребител
 
Мнения: 485
Регистриран на: 07 Дек 2001, 20:31

Мнениеот Гост » 03 Авг 2005, 12:59

ако не сте пропуснали 3 годишния срок, подайте искова молба в съда. Проверете си лихвата, ако е малка не я претендирайте и ще минете на бързо производство - поискайте го с молбата. Делото е трудово и не се плаща държавна такса, ако наемете адвокат му дължите хонорар, който ще ви се върне при спечелване на делото Ваша страна, тъй като ще си поискате съдебни разноски, в т.ч. адвокатски хонорар. !!! Лесно ще докажете, че не е изплатено уговореното трудово възнаграждение по трудов договор - счетоводна експрертиза, но ако претендирате суми който са в повече от подписания договор, т.е. както е практиката да плащат по ведомост, а останалото по лисче - това вече е трудно доказуемо - свидетели, разпит. сложно. Та ако тези 400 лева са по трудовия договор заведете дело, ако по трудовия договор са изплатени, а му се дължат уговорени суми си помислете с какво ще ги докажете.
Гост
 

Мнениеот Гост » 03 Авг 2005, 13:43

Благодаря за отговорите!

Фирмата е приватизирано бивше държавно предприаятие и трудовия му договор е на реална заплата. Обаче договора е прекратен януари.2002 г. Това означава че през януари тази година е изтекла давността и е късно за завеждане на иск. :( Обаче се чудя това че през това време той си е търсил парите и те са му изплатилии на порции една част не прекъсва ли давността или пък не е ли един вид доказателство че признават задължението си???

Другият вариант за който си мисля е задължението на фирмата по чл.128 т.3 от КТ да даде при поискване извлечение от ведомостите за заплати за неизплатени трудови възнаграждения. Отказът им да издадат такова е нарушение на КТ, нали? И към кого трябва да се обърнем в случай на отказ?

И ако вече имаме такова извлечение можем ли да го представим в Районния съд за издаване на изпълнителен лист независимо че са минали 3 години?

Не съм юрист и вероятно задавам глупави въпроси за което моля да ме извините, но ще се радвам да ми обясните! Благодаря!
Гост
 

Неизплатени заплати

Мнениеот ТРЗ » 03 Авг 2005, 14:49

Много ще Ви е сложно при изтекла давност да си търсите тези пари.
Това, че са постъпвали някакви суми не спира давността.
Много важно в случая е да разберете по някакъв начин дали и кога са платени осигуровките. Защото по принцип осигуровките стават дължими при изплащане на заплатите. Ако осигуровките са внесени, значи имате дължима сума за възнаграждение. Ако обаче за него не са внесени - тогава случая е -нямахме пари - не сме му ги платили, ама и той не е протестирал, та ние решихме, че ни е влязал в положение и не си ги иска тези пари.
При всички положения обаче - тези пари няма да си ги получите. Това, ча той устно си ги е искал изобщо не важи.
Исканията се праят писмено, депозират се в предприятието и задължително се изисква за Вас да остане екземпляр с входящ номер на него!!!
ТРЗ
 

Мнениеот Гост » 03 Авг 2005, 16:04

Давността се взима впредвид при възражение от ответника, но сигурно те ще направят такова. По отношение на давностните срокове се прилагат чл.115 и 116 от ЗЗД. Съгл. чл. 116 ЗЗД давността се прекъсва с признаването на вземането от длъжника. ЧЛ. 117 ЗЗД от прекъсването на давността почва да тече нова давност. Шанс 50% - от последното плащане на сумата съда да приеме, че ответника е признал вземането и е започнал изплащане по него затова чл.117 от ЗЗД. Рискувате само адвокатски хонорар.
Гост
 


Назад към Взаимопомощ


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта


cron