начало
Орган към Съвета на Европа настоя за реформа на съдебната Орган към Съвета на Европа настоя за реформа на съдебната "реформа"

болничен при бременност и граждански договор

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


болничен при бременност и граждански договор

Мнениеот goldie » 14 Юли 2005, 14:28

Може ли по време на задължителния болничен за бременност и раждане и в последствие по време на майчинството, осигурената да получава суми по граждански договор, при положение че не работи на трудов договор нито преди болничните, нито към момента на задължителния болничен, а е самоосигуряващо се лице?
Като самоосигуряващо се лице тя се е осигурявала за всички осигурителни рискове и е внасяла редовно вноските.
Къде е уредено това?

Предварително благодаря!
goldie
 

Мнениеот Гост » 13 Сеп 2005, 11:06

Не може,защото болничните означават временна нетрудоспособност. Не може хем да си болен,хем не. Ако се получават суми по гр.договор и болнични и от НОИ Ви хванат,трябва да връщате.
Гост
 

Мнениеот Гост » 13 Сеп 2005, 15:15

Не е съвсем коректно това, което колегата е написал. Няма абсолютно никакв проблем да се получават суми не само по граждански договори, а дори и по допълнителни трудови договори. Това е регламентирано в КСО.
Въпроса е, че май Вие нещо не сте разбрали ситуацията. Ако Вашата позната не работи на трудов договор, тя не може да е в болничен. Болничният е вид отпуск, който се ползва през времето на трудов договор. Ако нямате трудов договор - нямате отпуски!
Тя като се самоосигурява, кой я е пуснал в болнични?
Въпроса Ви не е много коректен.
Проверете точно каква е ситуацията и пишете пак. Ще Ви отговоря подробно.
Гост
 

майчинство

Мнениеот miteff » 20 Сеп 2005, 22:04

Самоосигуряващо се лице също може да ползва болничен за бременност и раждане, както и отпуск за отглеждане на дете до 2 г. Особеното е, че през този период ако е ЕТ следва да назначи прокурист във фирмата си, вписан в съда. Няма никакво ограничение по време на майчинство да се работи по граждански договор. Възложителят не дължи осигурителни вноски за самоосигуряващ се. Той сам си внася вноските при подаване на годишна декларация.
miteff
 

znaest

Мнениеот znaest » 21 Сеп 2005, 00:41

Каква посещаемост е задължителна на лекции от бременна студентка.Не й разрешават да използва никакви преференции деканът на факултета я задължава да ходи на лекции до 9-я месец.Как да се защити?Мдля да ми отговорите
znaest
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 13 Сеп 2005, 14:27

Мнениеот Гост » 21 Сеп 2005, 12:08

Може да си вземе болничен. По принцип се изискват 80% посещаемост.
Гост
 

vapros

Мнениеот val » 01 Окт 2005, 21:22

а университета длъжен ли е да изплаща някакви помощи на бременни студентки
val
 


Назад към Взаимопомощ


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Google [Bot] и 1 госта


cron