начало

Магазини със собствен вход и общи части

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Магазини със собствен вход и общи части

Мнениеот dim_dim » 06 Дек 2021, 14:29

Здравейте, имам магазин със собствен вход в сграда със смесено предназначение.Пред магазина има пространство, което е покрито с плочки/не става дума за тротоар, той е пред него/.На него съм сложил две маси/тип "варел"/ с рекламата на кока-кола.Идин от живущите в сградата иска да плащам наем на етажната собственост за общите части пред магазина, защото съм извършвал търговска дейност.Само, че това не са обикновени маси, а маси/"варел"/ с рекламна цел.Търговската дейност, я извършвам вътре, не отвън.
Трябва ли според Вас да плащам наем на Етажната собственост?
dim_dim
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 06 Дек 2021, 11:56

Re: Магазини със собствен вход и общи части

Мнениеот guest1 » 06 Дек 2021, 15:30

Здравейте!
dim_dim написа:Трябва ли според Вас да плащам наем на Етажната собственост?

В общия случай - НЕ!
Ако съвременната наука спре да търси нови източници, а се насочи към преобразуване на някои черти на хората, като простотия, злоба, глупост, арогантност - думите „недостиг на енергия“ ще бъдат забравени!
guest1
Потребител
 
Мнения: 802
Регистриран на: 07 Май 2021, 01:34

Re: Магазини със собствен вход и общи части

Мнениеот nikodim77 » 06 Дек 2021, 22:37

Здравейте,
В общия случай – ДА…!
Търговската дейност упражнявате в магазина, но вещите (варелите тип – маси) са поставени от Вас именно във връзка с тази търговска дейност. Дори да се приеме, че „масите” не са обвързани с търг. дейност, то остава да се приеме, че са рекламни съоръжения, което отново поставя въпроса за основанието и разрешението, на което се основава тяхното поставяне. Така, че щом сте заел някаква площ, която не е Ваша, но е заета от Ваши вещи (съоръжения), пък било то и рекламни, то Вие дължите съответното обезщетение (наем) на собственика на тази площ. До тук в отговор на встъпителните ми думи: „В общия случай – ДА…!”
Сега!?:
Претенции за плащане за ползване на заетата от „масите” Ви площ, може да иска собственикът на площта, но по съответния законосъбразен начин. Пишете, че един от живущите в сградата иска да плащате наем на етажната собственост за общите части пред магазина. Дали са общи части или прилежаща площ няма да коментирам, но в случая, ако се касае заобщи части, то съгласно ЗУЕС има конкретно разписани правила за това, как и по чие решение се отдават под наем тези общи части. Така да Ви идва някой от живущите и да Ви иска наем е, меко-казано несериозно. Като Ви поиска пак да плащате, Вие му поискайте решение на ОС ведно с всички изискуеми документи, касаещи общата част. Освен това е редно при решение на ОС на ЕС преди това да са проведени разговори (преговори) относно предстоящите ви наемни правоотношения. И т. н., и т. н. – най-общо и елементарно пояснено.
nikodim77
Активен потребител
 
Мнения: 1034
Регистриран на: 23 Апр 2009, 14:29

Re: Магазини със собствен вход и общи части

Мнениеот todorst » 08 Дек 2021, 18:57

Имам сходен проблем. Магазин със самостоятелен вход откъм улицата.
За жилищната част от сградата има отделен луксозен вход с кабина-охрана, асансьор и т.н. за което живущите заплащат разноски за почистване,охрана и прочее. Изненадаха ме като ми връчиха разписки за неплатени разходи - за охрана, почистване и пр. Ние сме няколко магазина и на практика не ползваме нищо друго освен магазините си. дори да има Решение на Общо събрание ,за което не сме уведомявани и не сме канени, правилно ли е това. За ремонт на покрив не възразяваме, но за ремонт на асансьора -защо?

моля, за коментар !
todorst
Потребител
 
Мнения: 587
Регистриран на: 24 Яну 2006, 10:09

Re: Магазини със собствен вход и общи части

Мнениеот todorst » 18 Яну 2022, 19:15

нЕ мА Т.Е нЯМЯ кОГА ЩЕ ВЛЕЗЕ В СИЛА МЪЛЧАЛИВИЯТ ОТКАЗ /ОТГОВОР / дА МУ МИСЛИ АДМИНИСТРАЦИЯТА. иСКАМ НЕЩО ПИСМЕНО - 30 ДНИ нЯМА ОТГОВОР - ЗНЕЧИ Е ПРАВИЛНО ИСКАНЕТО! дАЙ гОСПОДИ !
todorst
Потребител
 
Мнения: 587
Регистриран на: 24 Яну 2006, 10:09


Назад към Взаимопомощ


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 8 госта


cron