Страница 1 от 1

Данъци за средства получени като дарения по интернет

МнениеПубликувано на: 26 Дек 2020, 19:41
от vasilnew2
Какви данъци трябва да бъдат заплатени когато физическо или юридическо лице получава пари като дарения, чрез Patreon или PayPal с помощта на интернет, когато дарителя и дареният няма роднински връзки? Най наличната информация е , че Според закона за местните данъци и такси даренията са обект на данъчно облагане съгласно чл. 41 от закона.
Но по ВАЖНОТО е как държавата контролира сумитe който лицата получават като дарение чрез Patreon или PayPal. Има ли такъв контрол от данъчните или всеки дарен сам решава на добра воля дали да плати данък на местното данъчно, за всички дарения, за част от тях или изобщо да не плаща такъв данък предвид, че смята че няма нужда? Какви са "санкциите" при установяване не неплатен данък дарение получен чрез системи за разплащания по Интернет?

Re: Данъци за средства получени като дарения по интернет

МнениеПубликувано на: 27 Дек 2020, 07:37
от ivanov_p
Всички преводи са контролирани и оставят следа. Напр. данъчните са свързани с всички куриерски и пощенски фирми и работят по алгоритъм, който след определен брой доставки и/или платени суми, подава сигнал към НАП. Вероятно така е направено и с платежите, затова мислете о влеме.
/

Re: Данъци за средства получени като дарения по интернет

МнениеПубликувано на: 27 Дек 2020, 12:47
от jhoro
Нещо не разбирам???
Какви са тези „средства, получени като дарения по Интернет, без роднински връзки“?
Предполагам, че не говорите за различните целеви кампании - набиране на средства, по здравословни, културни, хуманитарни и подобни поводи?
ivanov_p написа:Всички преводи са контролирани и оставят следа. Напр. данъчните са свързани с всички куриерски и пощенски фирми и работят по алгоритъм, който след определен брой доставки и/или платени суми, подава сигнал към НАП. Вероятно така е направено и с платежите, затова мислете овреме./

Тук се сещам за Закона за мерките срещу изпирането на пари (ЗМИП), Закона за мерките срещу финансирането на тероризма (ЗМФТ) и още няколко текста.


Но ...
Всички виждаме, че „лекарство“ се търси за „диагностициран вирус (проблем)“. Примера с Ружа Игнатова - която „щипна“ няколко милиарда долара, c помощта на фалшива криптовалута и пирамидална схема, базирана на блокчейн лъжи - е достатъчен!

Re: Данъци за средства получени като дарения по интернет

МнениеПубликувано на: 23 Яну 2021, 21:56
от vasilnew2
Всички преводи са контролирани и оставят следа. Напр. данъчните са свързани с всички куриерски и пощенски фирми и работят по алгоритъм, който след определен брой доставки и/или платени суми, подава сигнал към НАП. Вероятно така е направено и с платежите, затова мислете овреме.

Да се разбира, че когато някой преведе пари като дарение чрез PayPal или Patreon, данъчното ще има "разпечатка" от преводите? В интернет има много творци, /дори журналисти/ които публикуват творчеството си и дават възможност чрез бутон на PayPal или Patreon да бъдат подкрепени с някакво дарение. Има и много български ютюбъри които поставят опцията /бутон/ за дарение чрез Patreon в своя канал и може би получават такива. Получава се нещо като просия за това което показват като умения или по друг начин казано продават таланта си! И сега на въпроса как точно местното данъчно получава информацията, че някой има неплатени данъци именно за тези средства получени чрез Patreon. И още според закона просяците по улиците трябва ли да плащат данък дарения, тях кои следи какви дарения получават от минувачите и дали имат неплатени данъци за това? Данъкът не е висок и всеки дарен предполагам може да си позволи плащането му, но ако данъчните не контролират тези средства, няма ли да изглежда като идиот този който отиде при местната данъчна служителка и каже: Искам да платя данък за получени парични средства от дарения /подаяния/ от хора които ми дариха пари за това което правя чрез PayPal, Patreon или ми хвърлиха пари докато просех на улицата? Какъв документ / коя бланка/ трябва да бъде попълнен в данъчното и на кое основание от закона?