начало

ВКС: Издръжката на детето може да се плати авансово ВКС: Издръжката на детето може да се плати авансово

Наложен запор без информация

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Наложен запор без информация

Мнениеот borryslava » 08 Май 2020, 09:33

Здравейте! Ще се опитам да бъда кратка. Моля за съвет относно следния казус:
На 04.05.20г. когато проверих чрез онлайн банкирането на банка ДСК дали са преведени майчинските ми, установих, че сметката ми е на минус 2979лв.Отидох до клон на банката, където ми казаха, че поради сливането на банка ДСК и Експресбанк, заема ми от втората се прехвърля към тях. Заема беше станал изискуем отдавна и внасях по обща сметка на Експресбанк, общо взето колкото мога.От банка ДСК ме увериха, че това не е запор и ще процедирам както до сега. На следващия ден бяха преведени майчинските, но не можеха да се теглят от банкомат. Отново отидох в клона на банката и ми казаха, че мога да ги изтегля на гише, тъй като сметкта е запорирана. Ок, до тук добре. Исках информация за запорното съобщение, кога съм осъдена, кой съдебен изпълнител... Нищо. Нищо не можели да ми кажат в момента, след 2-3седмици,когато преминело сливането можело. А аз не съм съгласна. Съгласна съм, че дължа пари, но съм в правото си да получа някаква информация, нали така?Обърнах се към КЗП, откъдето ми казаха, че не е правомерно да бъда запорирана по време на Извънредно положение и да се свържа с централа на банката, за да искам отново информация. Всичките ми обаждания към двата номера са безуспешни. Моля за помощ, как да постъпя?
borryslava
Нов потребител
 
Мнения: 7
Регистриран на: 28 Мар 2018, 16:06

Re: Наложен запор без информация

Мнениеот kalahan2008 » 08 Май 2020, 11:25

Прочетете си договора с ДСК за банкова сметка. Там може да има клаузи, които Ви дават право на информация.
В краен случай може да се обърнете към Банков надзор към БНБ, но не вярвам да реагират бързо, ако изобщо реагират.
Ползването на адвокат не е задължително, но е препоръчително.
kalahan2008
Активен потребител
 
Мнения: 3739
Регистриран на: 12 Фев 2008, 10:53

Re: Наложен запор без информация

Мнениеот jhoro » 09 Май 2020, 15:12

borryslava написа:Здравейте!

Здравейте. Ще разделя въпросите Ви, съответно - и отговорите.
borryslava написа:Отидох до клон на банката (ДСК), където ми казаха, че поради сливането на банка ДСК и Експресбанк, заема ми от втората се прехвърля към тях. Заема беше станал изискуем отдавна и внасях по обща сметка на Експресбанк, общо взето колкото мога.

Формулировката не е точна, но резултата - същия. Кредита не е прехвърлен (изкупен, цесиран ...) - просто двете банки са се слели в една, Банкова група ДСК.
Явно договорката (теофициална) с предишния кредитен мениджмънт не е одобрена от новия!
borryslava написа:От банка ДСК ме увериха, че това не е запор и ще процедирам както до сега. На следващия ден бяха преведени майчинските, но не можеха да се теглят от банкомат. Отново отидох в клона на банката и ми казаха, че мога да ги изтегля на гише, тъй като сметка е запорирана.

Хем не е запол, хем е!
Нормално е, когато имате просрочени задължения - всяка „появила се“ сума в сметката да бъде „прибрана“. Просто кредитора си иска своето.
Не е нормално - да не може да се ползва АТМ, а да може „на гише“. Явно само картата е блокирана, а сметката - не!
borryslava написа:Исках информация за запорното съобщение, кога съм осъдена, кой съдебен изпълнител... Нищо. Нищо не можели да ми кажат в момента, след 2-3 седмици, когато преминело сливането можело. Обърнах се към КЗП, откъдето ми казаха, че не е правомерно да бъда запорирана по време на Извънредно положение и да се свържа с централа на банката, за да искам отново информация. Всичките ми обаждания към двата номера са безуспешни. Моля за помощ, как да постъпя?

Не е нужно нищо екстра (дело, съдебен изпълнител, изпълнително дело, запор), за да може Кредитора да си защити интереса - да вземе парите.
Сливането е факт от много време!
Колкото до Извънредното Положение - разпоредбите са категорични. Всичко се замразява!
Освен това има и несеквестируем минимум - вече 610 лева.

kalahan2008 написа:Прочетете си договора с ДСК за банкова сметка. Там може да има клаузи, които Ви дават право на информация.

Странна мисъл! Това предполага ли, че може да НЯМА такова право?
Защото, доколкото си спомням ...
Чл. 41. (1) Всеки има право да търси, получава и разпространява информация. Осъществяването на това право не може да бъде насочено срещу правата и доброто име на другите граждани, както и срещу националната сигурност, обществения ред, народното здраве и морала.
(2) Гражданите имат право на информация от държавен орган или учреждение по въпроси, които представляват за тях законен интерес, ако информацията не е държавна или друга защитена от закона тайна или не засяга чужди права.
Конституция на Република България
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 2048
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Re: Наложен запор без информация

Мнениеот kalahan2008 » 11 Май 2020, 14:58

jhoro написа:
kalahan2008 написа:Прочетете си договора с ДСК за банкова сметка. Там може да има клаузи, които Ви дават право на информация.

Странна мисъл! Това предполага ли, че може да НЯМА такова право?


Не, в договора за кредит обикновено е регламентиран редът и предпоставките за предоставяне на тази информация. В Конституцията не се съдържат конкретни правила, а само общи, абстрактни правила за поведение.
Какви Ви е странно и какво не - това са си Ваши вътрешни душевни преживявания, които едва ли вълнуват някого другиго. Всичко останало е заяждане.
Ползването на адвокат не е задължително, но е препоръчително.
kalahan2008
Активен потребител
 
Мнения: 3739
Регистриран на: 12 Фев 2008, 10:53

Re: Наложен запор без информация

Мнениеот anonimenn » 31 Май 2020, 20:32

Здравейте,
1. Тъй като знаете, че сте имали заем, който е станал предсрочно изискуем, предполагам, че Банка веднага си е изкарала изпълнителен лист срещу Вас. Все пак така си "връзват гащите", за да могат по принудителен ред да си съберат вземането. Дори и да са се снабдили с изпълнителен лист срещу Вас, може да не са го предоставили за събиране от съдебен изпълнител. Щом преди това "не са Ви закачали", предполагам, че личната уговорка с банката е било основанието, да не се образува изпълнително дело.
За да сте наясно какво е точно положението Ви, съветвам да посетите Камара на частните съдебни изпълнители. В техният онлайн сайт има информация, но това което Ви съветвам да направите е, да извършите справка за себе си в "регистър на длъжниците", за да знаете има ли образувано срещу вас изпълнително дело или не.
2. След като сте наясно с положението си - ако имате изпълнително дело, то Ви съветвам да посетите кантората на съответното ЧСИ, тъй като хипотезите покрай запор на банкови сметки са много. Ще се опитам да ги обобщя.
А) Щом сметката Ви излиза на "минус", това най-често от практиката ми сочи, че Ви е наложен запор. Запорът се налага само върху секвестируемите Ви средства - кои са те пише в чл. 444 и чл. 444а от Граждански процесуален кодекс, който е достъпен в този сайт. Вие споменавате за "майчински помощи", които са изцяло несеквестируеми и нито банката, нито ЧСИ, нито ДСИ могат да ги запорират. Сумата може да Ви се даде само на гише, тъй като макар и да са несеквестируеми средства, сметката си остава запорирана, а банкоматите не могат да направят разликата. Този факт се съобразява само от касиер, тъй като те могат да видят характера на парите, след което да Ви ги дадат.
Б) Считано от 13.03.2020г. до 14.07.2020г. не могат да бъдат налагани запори, но тъй като предполагам задължението Ви е станало изискуемо много преди 13.03.2020г., то запорът може да е наложен преди 13.03.2020г., което го прави законосъобразен.
В) Не разбирам, защо банката отказва да Ви даде информация, за наложения запор. Честа практика напоследък е банките да дават копия от запорните съобщения, ако са от ЧСИ, за да могат гражданите лично да ходят да се разправят в канторите. Но ако трябва да сме буквояди на закона, макар и запорното съобщение да Ви вреди, банките не следва да Ви го предоставят, тъй като документа е адресиран до Банката, а не до Вас.

Обобщение: Първо разберете дали има образувано изпълнително дело срещу Вас. След това разберете дали имате наложен запор. От там ще разберете и защо не сте била уведомена за действия, извършени срещу вашето имущество. Причина, да не сте уведомена може да бъде и ако не сте актуализирали адресите си съответната Община, а вместо това се водите на някой ваш стар адрес, на който вече не живеете. Органите на изпълнителната власт - ЧСИ, ДСИ, съдилища, прокурори имат достъп именно до тази база данни и ако не сте я актуализирали, всички съобщения да Вас, може да са били изпращани на някой Ваш стар адрес.

Успех !
anonimenn
Нов потребител
 
Мнения: 8
Регистриран на: 31 Май 2020, 20:12

Re: Наложен запор без информация

Мнениеот ivan_lawyer » 31 Май 2020, 20:56

Последното мнение е меродавно - това от 31 - ви май, стройно и логично и е така. Какво да добавя - най-вероятно "Конят е уйдел в ряката", тоест - отдавна е призована отвсякъде, отделно хората не се решават да рискуват да влезат в съд - чувстват се като влизащи в кланица или морга, болница - въобще правилен инстинкт. Сега - каква ми е мисълта - ако не си известен за предсрочна изискуемост, обаче при генералска пътеводна ръка - тук си трябва стратегия - щото - само да размажеш противника на първи рунд - смешно, тоест - Банката Ви е зачислила парите и ако някак я омотате - става работата - но те си имат право на втори иск, тоест пак ще Ви осъдят.

Тънка е работата - понякога става така - някой в "Правния отдел" на Банката се сеща за липсата на редовно уведомяване предсрочна изискуемост, завеждат веднага авариен иск, при което преди това трябва да се премери перфектно давността - аз така си печеля делата - изчаквам ги да се удавят и айде - не пускам нищо - само Възражение 414 ГПК, не обяснявам нищо, не е гаранция това за успех, но да почнеш да думкаш ламарината преди да ти е изтекъл давностният срок и т.н. си е глупаво, но това е много сложно и за големи кредити.
ivan_lawyer
Активен потребител
 
Мнения: 4942
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46


Назад към Взаимопомощ


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Google [Bot] и 9 госта


cron