Страница 1 от 1

Въпрос за разноски по дело

МнениеПубликувано на: 25 Фев 2020, 14:16
от kralsk
Здравейте, искам да попитам може ли да се претендират разноски по дело на второ заседание, ако това е пропуснато да се спомене в Исковата молба от ищеца и е пропуснато да се спомене на първото заседание ?
Благодаря предварително.

Re: Въпрос за разноски по дело

МнениеПубликувано на: 26 Фев 2020, 01:29
от doondie
Виж това случайно дело на ВКС от 2009 г, което ми излезе в Гугъл – определение № 438/17.07.2009 г - присъдени са разноски, поискани дори след прекратяването на дело.

Моят съвет е възможно по-скоро да пуснеш молба за разноските, като съответно приложиш и списък на разноските. След като делото все още не е приключило, би трябвало да можеш да правиш допълнения.

Re: Въпрос за разноски по дело

МнениеПубликувано на: 26 Фев 2020, 08:25
от bvoykov
Разноски могат да се претендират по всяко положение на делото, подозирам, че може да се направи искане за присъждането им и с представянето на писмената защита след приключване на последното заседание, но все пак е добре да бъде своевременно. Единственото ограничение, което поставя ГПК, е по отношение списъка на разноските - чл. 80 ГПК. Той може да бъде представен най-късно до приключване на последното заседание по делото. Непредставянето му не означава, че поисканите разноски няма да бъдат присъдедни, но ако съдът не ги е преценил правилно, страната няма право да иска изменението им.

Само за пълнота, с оглед предходния пост, ще отбележа, че разноски действително могат да бъдат присъдени и поискани и след прекратяване на делото, но под прекратяване означава съдът да не се е произнесъл по съществото на спора с решение. Ако се е произнесъл с решение, то мачът е свирен и не мисля, че има вариант да бъдат присъдени разноски за страната, ако по време на процеса пред съответната инстанция не е било заявено.