Страница 1 от 1

приемо-предавателен протокол при отдаване под наем

МнениеПубликувано на: 17 Окт 2019, 14:27
от skarlet13
Здравейте.
Много моля за мнение как се процедира , ако при освобождаване на нает апартамент наемателят откаже да подпише приемно-предавателния протокол? Може ли свидетел да подпише този протокол с констатираните щети по имота и до каква степен при такова свиделстване ще имам правно основание да ремонтирам щетите и да приспадна стойността им от получения депозит?
Предварително ви благодаря за съдействието.

Re: приемо-предавателен протокол при отдаване под наем

МнениеПубликувано на: 17 Окт 2019, 22:09
от kalahan2008
Ами вижте си в договора за наем какво пише. Ако не пише нищо за този приемо-предавателен протокол, значи няма пречка да си го подпишете Вие и на него да се подпише трето лице за свидетел, когото след това ще разпитвате в съда.
Другият вариант е да изпратите нарочна покана (чрез нотариус, ЧСИ, Български пощи или куриер) наемателят да се яви на точно определена дата и час за подписване на приемо-предавателния протокол. Но пък в този случай едва ли ще знаете новия адрес на наемателя.
Най-сигурно е чрез нотариална покана и след това нотариусът да състави констативен протокол. Но това е свързано и с доста по-големи разноски за нотариални такси.
Важно е да пазите всички документи за ремонтите, тъй като ще са Ви необходими при доказване на извършването им. Това включва - писмен договор с лицето, което ще извършва ремонта, фактури за материалите и труда, стокови разписки, касови бележки и др. Обикновено при ремонти на жилище повечето от тези документи не се издават и подписват, което създава трудности след това при доказването на СМР.