начало

Назначиха двама заместници на главния прокурор, Пламена Цветанова подаде оставка като член на ВСС Назначиха двама заместници на главния прокурор, Пламена Цветанова подаде оставка като член на ВСС

Особен казус за наследствена пенсия

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Особен казус за наследствена пенсия

Мнениеот sunsun » 05 Апр 2019, 12:38

Здравейте,
въпреки, че дълго избягвах да разгледам въпроса сега вече реших да го сторя. Казусът е следния:
майка ми почина преди почти 2 години, като 20 години е работила в Гърция и си е плащала всички осигуровки сама. Спомням си, че бяха над 220 евро месечно. След като се разболя и се лекува известно време там се наложи да се прибере в България. Прехвърли си осигуровките тук документално, не помня каква беше процедурата, но партидата с плащанията се пренесе в България. Задейства си документите за пенсиониране по болест, като продължи да си плаща здравните осигуровки. Понеже не работеше, съответно не са и внасяни в този период социални осигуровки. Телкът ѝ се забави доста и тя почина в деня, в който отидох да взема документа (с 90% нетрудоспособност мисля беше, въпреки че беше на кислороден апарат и неподвижна на легло).
Въпросът ми е какво се случва с тези многократно по-високи осигуровки, които е плащала толкова години и са прехвърлени в България? Преживе с нея търсихме фирми, които възстановяват данъци, но за Гърция не открихме. Аз имам ли право на някаква еднократна помощ след смъртта ѝ или наследствена пенсия при тези условия? Не знам как стои въпросът и с допълнителното пенсионно осигуряване при прехвърлянето на осигуровки в България и дали част от средствата се отделят за това.
Ще съм ви благодарен за всеки коментар, съвет или препоръка. Поздрави и благодаря предварително!
sunsun
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 05 Апр 2019, 12:13

Назад към Взаимопомощ


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта


cron