начало

Винетката за леки коли в Германия е дискриминационна, защото на практика ще се плаща само от чужденците Винетката за леки коли в Германия е дискриминационна, защото на практика ще се плаща само от чужденците

Обслужване на болен от близките /законово основание/

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Обслужване на болен от близките /законово основание/

Мнениеот jurastudi » 19 Фев 2019, 00:24

Добър вечер! Има ли закон, по който семейството на болен да бъдат задължени от лечебното заведение да обслужват и хранят болен в болница, поради липса на болничен персонал? Или има ли правно основания болница да изисква такова нещо от близките на болния? Благодаря предварително!
Питам понеже аз живея в Германия, сестра ми е на работа по цял ден в България и има собствено семейство, а баща ми е на 80 години. Майка ми е доста тежък случай и сме я водили по много болници и на всякъде изискват от възрастния ми баща да бъде при нея вечерно време, съответно да я посещава и да я храни и обслужва...
Майка ми е здравно-осигурена с ТЕЛК. Би следвало да и се полага целия набор от грижи в болничното заведение, без да се нарушава драстично ритъма на живот на близките и.
Единствения аргумент, с който въпростното болнично заведение аргументира е липсата на персонал??!

Благодаря предварително
jurastudi
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 18 Фев 2019, 23:44

Re: Обслужване на болен от близките /законово основание/

Мнениеот sylviapetkova » 19 Фев 2019, 22:18

Грижата за болен роднина (бил той родител, брат/сестра, дете, пълнолетно дете, съпруг/съпруга) е морален дълг, който не ми е известно да е законодателно закрепен (освен, ако болният роднина няма право на издръжка, тогава нещата стоят по различен начин или не е прехвърлил недвижим имот срещу задължение за издръжка и гледане).
Тоест, на въпроса Ви, болничното заведение няма законово основание да изисква от баща Ви да обслужва майка Ви, докато се намира на стационарно лечение. Напротив, съответното лечебно заведение получава средства от НЗОК по клинични пътеки, по които се приемат пациенти, съответно има задължението да оползотвори тези пари за грижа и лечение за пациента си.
"Правото е изкуството да се създава равенство и справедливост, а адвокатът е техен закрилник от незапомнени времена до днес".
https://www.petkovalegal.com/author/fifoza/
sylviapetkova
Младши потребител
 
Мнения: 31
Регистриран на: 15 Фев 2019, 13:55


Назад към Взаимопомощ


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта


cron