начало

Иван Гешев е кандидатът за главен прокурор Иван Гешев е кандидатът за главен прокурор

Адресна регистрация на лице, живеещо в чужбина

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Адресна регистрация на лице, живеещо в чужбина

Мнениеот delevator » 28 Дек 2018, 16:18

Здравейте,

Към момента имам адресна регистрация в София и валидна лична карта с постоянен адрес същия в София. От над 2 години живея в чужбина, а междувременно имотът в София, на чийто адрес съм регистрирана, е продаден. Имам къща на мое име в провинцията, в която живее майка ми. Личната ми карта след няколко месеца изтича.
Въпросът ми е: трябва ли задължително да се регистрирам в общината, където се намира имотът ми, или мога да се възползвам от чл. 93 ал. (4) от (ако не се лъжа) Закона за етажната собственост: "Български граждани, живеещи предимно в чужбина, които не са вписани в регистрите на населението и не могат да посочат постоянен адрес в Република България, се вписват служебно в регистрите на населението на район "Средец" на град София." Очевидно аз съм вписана в регистрите на населението и вече имам регистрация на постоянен адрес (макар той да не е де факто постоянният ми адрес); но просто не ми се иска да си издавам личната карта с постоянен адрес, с който вече нямам нищо общо, а от друга страна не желая да трябва да ходя до населеното място, в което е къщата ми, за да издавам каквито документи ми потрябват по постоянен адрес някога (молба за преиздаване на лична карта, за издаване на паспорт и т.н.). Не бих се занимавала и да ги изисквам през консулските служби, защото знам, че отнема страшно много време и е тромаво. Щè ми се да мога само с пътуване до София да уреждам каквото ми е необходимо.
Благодаря предварително.
delevator
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 28 Дек 2018, 15:53

Назад към Взаимопомощ


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


cron