Страница 1 от 1

Преместване на СТИ ( електромер ) извън имота !

МнениеПубликувано на: 19 Дек 2018, 22:03
от emilivanov
Здравейте ,
Електромерът ми е монтиран на фасадата на фамилната къща и ми пречи да си направя външна изолация. Фасадата не е граница на имота , границата е оградата на двора , която е на около 10-12 метра от къщата.
Уведомих "ЕР ЮГ" (ЕВН) чрез заявление , че искам да спазят чл.120 от Закона за енергетиката , като го изкарат на границата на имота , а те ми отговориха , че след като е по мое желание аз съм длъжен да им заплатя такса от около 280лв. Не съм юрист , но смятам , че не съм длъжен да плащам за преместването на чуждата собственост ( електромерът ) извън моята собственост ! Прав ли съм или потребителите наистина нямат никакви права в тази държава ? А и друго , "ЕР ЮГ" не спазват собствените си Общи условия към договора за доставка на ел-енергия ,като вече два пъти тази година ми издават месечна фактура с нулева стойност , понеже не били имали достъп за отчитане на електромера. А то това бе и поводът да настоявам да си изкарат електромера на улицата.
Та въпросът ми е :
Длъжен ли съм да им платя за преместване на СТИ от вътрешността на имота , на границата му ?

Re: Преместване на СТИ ( електромер ) извън имота !

МнениеПубликувано на: 20 Дек 2018, 00:32
от nikodim77
Не не сте длъжен! (така считам)
Ми те ЕРП-тата са си един дол дренки!
Щом става въпрос за някакъв „хитър” начин за изкарване на кинти, те се пробват.
Зависи как сте формулирали искането си? Редно е било да им представите заявление, в което да им посочите, че следва да спазят закона, защото не желаете да влизат в дворното Ви пространство. Съответно цитирате релевантните текстове от ЗЕ и ОУ на ЕРП. Явно в заявлението сте бил по-мек.
Иначе; пускате ново такова, но във формата на обръщение „ДО” вкарвате и; „копие до КЕВР”
Подробно и логично излагaте, че следва да бъде спазена нормата на закона, че (както по-горе написах) - не желаете да влизат в дворното Ви пространство външни лица каквито са служителите на ЕРП-то... и чакате... отговор или действия. И ако пак искат заплащане, вече наистина се обръщате към КЕВР. Естествено не пречи наистина да изпратите копие и на комисията. (Само ще вметна, че тези от КЕВР по-скоро заемат позицията на монополистите, отколкото да защитават потребителите, но това си е мое лично наблюдение).

Re: Преместване на СТИ ( електромер ) извън имота !

МнениеПубликувано на: 20 Дек 2018, 15:43
от emilivanov
Благодаря за отговора!
Може би не съм бил достатъчно категоричен в заявлението си , че желая да спазят закона , но по-вероятно е да тълкуват заявлението както им е най-изгодно. Ето и текста на моето заявление от 05.12.2018:

ДО „ЕЛЕКТРОРАЗПРЕДЕЛЕНИЕ ЮГ“ АД
"Заявявам искането ми, средството за търговско измерване наричан на кратко „Електромер“ , което средство е ваша собственост , да бъде рaзположено до или на границата на имота , както повелява чл.120 от Закона за енергетиката а именно:
Чл. 120. (1) (Изм. - ДВ, бр. 54 от 2012 г., в сила от 17.07.2012 г.) Електрическата
енергия, доставена на крайни клиенти, се измерва със средства за търговско измерване -собственост на оператора на електропреносната мрежа или на оператора на съответнатаелектроразпределителна мрежа, разположени до или на границата на имота на клиента.
В момента електромерът е монтиран на външна стена на фамилна къща , като стената не е граница на имота. Вашата собственост, електромерът, възпрепятства намерението ми за изграждане на външна топлоизолация на жилищната сграда, причинявайки на мен и семейството ми, като коствени щети , повишени финансови разходи от липсата на топлоизолация.
Очаквам писмен отговор в който да посочите дата за преместването на СТИ извън границите на имота !"

А те ми отговарят , общо взето ,че са извършили проверка и не са установили маниполация на електромера и ако желая СТИ да бъде изместено , да подам заявление за преместване и да платя такса за "услугата" ! :x
В самия писмен отговор никъде не се споменава това да е отговорът на подаденото от мен заявление нито е посочен входящия му номер ! Писмото определям като уведомление. Имат време до 05.01.2019 да ми отговорят на моето питане , после ще го пусна до КЕВР .

Re: Преместване на СТИ ( електромер ) извън имота !

МнениеПубликувано на: 13 Авг 2022, 11:46
от disident
И аз искам моя да се премести ама и да се върне кабела където си беше. А бре само евроПейски работи могат да се правят в тази държава. На никого не му дреме ни за правила ни за закони. Ха виж: http://elektromer.free.bg

Re: Преместване на СТИ ( електромер ) извън имота !

МнениеПубликувано на: 14 Авг 2022, 21:54
от guest1
Здравейте
Каквото да си говорим, всичко приключва с думите:
„Ние също искаме, да изнесем СТИ на границите на имотите, даже имаме график. Но нещата опират и до финанси.”
Точно затова са поискали плащане - защото е извънпланов ремонт.

Re: Преместване на СТИ ( електромер ) извън имота !

МнениеПубликувано на: 16 Авг 2022, 20:53
от disident
guest1 написа:Здравейте
Каквото да си говорим, всичко приключва с думите:
„Ние също искаме, да изнесем СТИ на границите на имотите, даже имаме график. Но нещата опират и до финанси.”
Точно затова са поискали плащане - защото е извънпланов ремонт.

Влизай в съдилището бре. Ама преди това напиши молба официално и поискай да ти сложат печат и номер на втория екземпляр. Аз дори се каня да си зазидам долапа в който е електромера ако не го разкарат. Къщата си моя ще си правя каквото си поискам.

Re: Преместване на СТИ ( електромер ) извън имота !

МнениеПубликувано на: 07 Ное 2022, 20:02
от disident
Оказа се, че когато някой те топне, че плячкосваш ти преместват електромера спешно дори без молба. Аз дори показах, че мога да плячкосвам: https://www.youtube.com/watch?v=zy85ZNwCOHU&t=2s пак нямат желание.