Страница 1 от 1

Завеждане на дело

МнениеПубликувано на: 15 Юли 2017, 18:51
от behroozwolf
Здравейте, каня се да заведа дело относно базова станция на оператор. Въпросът ми е за първи път ще завеждам дело и не знам, как да го направя. Към кого да бъде насочено, към оператор или домоуправител на входа.

Ще ви кажа, защо имам довод:

1) Според справка в общината за домоуправител е избран лицето мината година през м.06, т.е от след тази дата трябва реално да има пълномощно подписано от всичките живищи от входа. Такова няма. Вероятно е използвано някакво старо;

2) Бил е представен някакъв протокол, където се е решило "уж" от живущите готовност за сключване на договор с оператор за базова станция' Лично присъствах и нямаше необходимия % присъстващи. На въпрос, другите дали са съгласни, домоуправителя беше казал, че са съгласни и по-късно ще се подписват. Даже знам, че е казал на съседа дядо, който беше против нещо от вида " И да не си съгласен, базова станция ще има" и го принудил да се подпише с Да, защото ден след "уж" проведеното събрание, е ходил и по апартаментите за подписи.

3) Няма свиквано общо събрание на всичките 3 входа на блока, понеже покрива е обща част, като има два входа към покрива, т.е единия вход няма директен път до покрива, само крайните два входа. А по смисъла покрива е обща част и трябва задължително, свикване на общо събрание на блока.

4) Имаше едно общо събрание на входа, където е базовата станция на който трябваше да бъде представен проектен договор. Първо нямаше и 40% представители на входа, второ може би 20% бяхме от тези които сме против базовата станция. На самото събрание не беше взето никакво решение, дали устройства съответния договор, т.е да се вземе решение за реалното му подписване.

5) Миналият декември месец, изведнъж почна монтаж на базовата станция. Никой не е уведомен първо ,че реално е сключен договора, защото реално няма протокол с който се приемат условията на подоговора и един вид тайно е подписан договора. Реалния договор и до момента не сме го виждали, т.е той може да се различава и на 100% от този който беше представен на второто общ.събрание, на което не беше взето никакво решение. Имам снимки на телефона на този договор, който беше показан. И тук идва въпроса, как е сключен договор, след като трябва пълномощно от живущите от входа, а такова няма актуално или ако има, то надали ще е подписано от доста от живущите.
Цитирам от сайта на общината ни за нашия вход:
"Форма на управление: Общо събрание
Избран домоуправител?: Да
Дата на избор на домоуправителя: 2016-06-07 "

6) На второто общо събрание присъстваха представители на един от входовете, и понеже се познавам и беше казал, че в същия ден се обадил на оператора по телефона и са казали наем 700 лв. Реално нашия домоуправител е приел на 225 евро, т.е 450 лв грубо.

7) Тази година научаваме, че базовата станция е пусната, а е редно да се уведомят хората. Ще ми бъде и интересно да видя банковите извлечения на сметката на домопуправителя, защото имам писмен отговор, че от коя дата на м.03 базовата станция работи. По проектен договор,който беше показал се плаща до 5-то число на месеца и ще ми бъде любопитно. В същото време другите два входа им се полага определен % от този наем, нещо което е избягнато да се каже на първото общо събрание. В същото време другите два входа ,трябва да бъдат уведомени, защото им се полага от тези 405 лв. наем, който би трябвало да плащат.


Та стига толкова, накратко да попитам какъв е реда за завеждане на дело и какви документи трябват, в какъв срок е очаквания отговор/дело. Трябва ли в този случай задължително наемането на адвокат и при почти сигурно спечелено дело, кой ще поеме разходите за самия адвокат. Защото съм убеден, че оператора ще си извият ръцете и е ще кажат, че са заблудени от домоуправителя. Аз даже си имам съмнения за някакъв стимул, но това няма как да се докаже.

Re: Завеждане на дело

МнениеПубликувано на: 17 Юли 2017, 13:20
от paayla
Здравейте,
Най-добре се обърнете към някой колега адвокат. Разноските по едно дело се поемат от спечелилата страна, при положение, че ги е поискала! Разбира се - разноските първо се правят, после се искат!
Успех!

Re: Завеждане на дело

МнениеПубликувано на: 17 Юли 2017, 19:34
от doc03
behroozwolf написа:Та стига толкова, накратко да попитам какъв е реда за завеждане на дело и какви документи трябват, в какъв срок е очаквания отговор/дело. Трябва ли в този случай задължително наемането на адвокат и при почти сигурно спечелено дело, кой ще поеме разходите за самия адвокат. Защото съм убеден, че оператора ще си извият ръцете и е ще кажат, че са заблудени от домоуправителя. Аз даже си имам съмнения за някакъв стимул, но това няма как да се докаже.

1. За какво ще завеждате делото (онова, почти сигурно спечеленото)?
2. Как "кой ще поеме разходите за самия адвокат"? - разбира се, че който го наема.
3. Какво ще искате от съда? Какво да направи?

Re: Завеждане на дело

МнениеПубликувано на: 17 Юли 2017, 22:47
от behroozwolf
1.Неспазена процедира по сключване на договор за базова станция с мобилен оператор.
2. Разходите за адвоката смятам аз да платя за момента, като ми издаде някаква фактура/документ, че съм му платил еди колко си лева, за да може след делото да бъдат възстановени.
3. Прекратяване на сключения договор от домоуправителя с моб.оператор, възстановяване на покривното пространство и поемане на разноските по делото.


Впрочем, ми прави впечатление, че в асансьорната шахта тече повече вода, от както сложиха базова станция. Понеже самата станция е покривното място, над самата асансьорна шахта. И преди капеше, ама чак толкова, че вътре в асансьора да бъде постоянно мокро при всеки дъжд ... .

Re: Завеждане на дело

МнениеПубликувано на: 18 Юли 2017, 00:05
от doc03
Вие в качествато на какъв ще завеждате делото? Вие, или етажната собственост - срещу домоуправителя?

Re: Завеждане на дело

МнениеПубликувано на: 18 Юли 2017, 07:52
от behroozwolf
В качеството на живущ с адресна регистрация в дадения вход. Реална собственост нямам, но не е проблем да накарам някой от родителите да заведе делото, като собственици на апартамент във входа. Миналия декември, уж беше събирана една подписка от човек от съседния вход, ама ме съмнява да си е входирал в съда, все пак са минали 7 месеца, а насрочено дело не съм видял.

Re: Завеждане на дело

МнениеПубликувано на: 18 Юли 2017, 08:37
от ivanov_p
Интернет юристите имат една слаба страна - винаги са сигурни в квалификацията, но не знаят някой незначителни тънкости, горе-долу като млади напористи адвокати. Първо се започва с вида на договора, той определя кой и за какво може да се съди. После минаваме на устава на ЕС за да видим дали по него договора е сключен от компетентно лице, после реда за поставяне на такива станции и дали той е специален към общия за наемите и чак тогава ще стигнем до завеждане на иск. Аз не съм чел много, но от десетките дела като наемодател и наемател съм научил, че всеки може да даде всичко под наем, стига да има ключ от него или да го държи в ръка. Без да се изяснят тези неща се поемат непремерени рискове, защото в съда другата страна вероятно няма да е представена от интернет юрист или млад, напет адвокат, а от по-опитен такъв или юрист на оператора, знаещ наизуст материята и ще стане някоя грешка, а в правото грешките се плащат в буквалния смисъл на думата.